Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Elinvoiman palvelukokonaisuus 
Loppupvm 31.5.2025, Elinvoimajohtaja1928.05.2025 

1992-2025 (02 08 00)

Turun kaupungin ilmastotyösuunnitelman arviointi- ja päivitystyön asiantuntija hankinta ajalle 1.6.2025 (tavoite) - 31.5.2027 + 2 vuoden optio

Hankintapalvelut, projektipäällikkö Pekka Lång ja ilmastosuunnitelman asiantuntijat Veivo Risto ja Meretoja Miika 23.05.2025:

Hankinnan kuvaus

Turku tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä ja pyrkii sopeutumaan tehokkaasti ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sekä edistämään vahvasti vihreää siirtymää koko yhteiskunnassa. Ilmastotavoitteiden keskeinen ohjaava asiakirja on Ilmastosuunnitelma 2029, josta päättää ja jonka toteuttamista seuraa vuosittain Turun kaupunginvaltuusto.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunkistrategiassa 18.4.2018 tavoitteen hiilineutraalista Turusta 2029. Ilmastosuunnitelma 2029 hyväksyttiin 11.6.2018 ja Ilmastosuunnitelman 2029 ensimmäinen päivitys 16.5.2022. Valtuuston päätöksen mukaisesti ilmastosuunnitelma ohjaa kaupungin palvelualueita ja konserniyhteisöjä sekä kutsuu ympäröivän kansalaisyhteiskunnan toimijat mukaan ilmastotoimiin.

Suunnitelman tavoitteita arvioidaan ja tarkistetaan perusteellisemmin valtuustokausittain. Tällöin seurataan välitavoitteiden 2021–2025–2029 toteutuminen, raportoidaan tuloksista EU:n yhteisen ilmastotyömallin mukaisesti ja päivitetään suunnitelmaa tarvittaessa valtuuston päätöksellä.

Nyt on alkanut Ilmastosuunnitelman 2029 toinen arviointi- ja päivityskierros, jonka tueksi asiantuntijapalvelua hankitaan. Kaupunginhallitus päätti ilmastosuunnitelman arviointi- ja päivitysprosessista 7.4.2025. Arviointi- ja päivitystyön tavoitteena on vahvistaa ilmastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta siten, että vuodelle 2029 asetettu hiilineutraaliustavoite ja muut suunnitelman tavoitteet saavutetaan.

Samalla määritetään kehityspolkua edelleen kohti vuoden 2035 ilmastopositiivisuutta ja vahvistetaan Turun yhteisesti jaettua ilmasto- ja luontokaupungin tulevaisuusvisiota sekä alueen vihreää siirtymää. Ilmastosuunnitelman arviointi- ja päivitystyöstä vastaa Elinvoiman palvelukokonaisuuden Vihreän siirtymän palvelualue. Työtä varten kootaan asiantuntijaryhmä, joka koostuu sekä kaupungin sisäisistä, että ulkopuolisista asiantuntijoista ja työn tueksi hankitaan asiantuntijapalvelua.

Nyt hankittavaa asiantuntijapalvelua tarvitaan arviointi- ja päivitysprosessin tukena työn laajuuden vuoksi sekä yhteisen eurooppalaisen työmallin hyödyntämiseksi ja vihreää kestävyyssiirtymää tukevien synergioiden vahvistamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla.

Arvioinnin tulokset ja ilmastosuunnitelman päivitysehdotus esitetään kaupunginvaltuustolle viimeistään 30.6.2026 mennessä, jotta kaupunginvaltuusto voi käsitellä arvioinnin tulokset sekä ilmastosuunnitelman sisältämien analyysien, tavoitteiden ja toimenpiteiden päivitysehdotuksen niin, että päivitetty suunnitelma ehtii vaikuttavasti ohjaamaan ilmastopolitiikan toimeenpanoa valtuustokauden 2025–2029 aikana.

Aikataulussa ja työn sisällössä huomioidaan pormestariohjelman linjaukset sekä kaupunkistrategian päivityksen aikataulu. Työssä huomioidaan vahvasti myös yhtymäkohdat Euroopan hiilineutraalien kaupunkien mission ja sopeutumisen mission toteuttamiseen sekä resurssiviisaan kiertotalouden edistämiseen ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen.

Arvioinnin tulokset ja päivitetty ilmastosuunnitelma viedään arvioitavaksi ja hyväksyttäväksi yhteiseen eurooppalaiseen järjestelmään vuoden 2026 loppuun mennessä.

Turun kaupungin Hankintapalvelut on pyytänyt tarjouksia Turun kaupungin ilmastotyösuunnitelman arviointi- ja päivitystyö asiantuntijan hankinnan ajalle 1.6.2025 (tavoite) – 31.5.2027, jonka jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin enintään kahdella (2) vuodella, ajalle 1.6.2027 - 31.5.2029 (optio).

Hankinnassa on kysymys palveluhankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot (kansallinen hankinta).

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 10.04.2025 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi- toimittajaportaalissa 05.05.2025.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä kuvattiin pisteytettävät laatuvaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä.

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

Hankinnan arvo ilman arvonlisäveroa koko sopimuskauden (1.6.2025-31.5.2027) ajalta on 100 000 euroa. Hankintaan liittyy myös optio (1.6.2027-31.5.2029), jonka arvo ilman arvonlisäveroa on 120.000 euroa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden toimittajan kanssa

Tarjoukset saatiin määräaikaan 12.2025 klo 11.00, mennessä saatiin yhdeksän (9) tarjousta, seuraavilta tarjoajilta: AFRY Finland Oy Oy, BDO Oy Oy, MDI Public, FCG Finnish Consulting Group Oy, Ramboll Finland Oy, Sitowise Oy, Suomen ympäristökeskus, Sweco Finland Oy, Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy ja Tmi Jari A Walden.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Hankintaa ei ole jaettu osiin, koska osiin jakaminen heikentäisi merkittävästi myös kilpailutuksella saatavia volyymihyötyjä. Hankinnan osiin jakautuminen usealle toimittajalle heikentää sopimuksen arvoa ja sen kiinnostavuutta yksittäiselle toimittajalle.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Hankintalain 105 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

Kaikki tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoaman palvelun olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Arvioinnissa todettiin tarjousten täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten hintavertailu ja tarjouksen valinta

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjouksen valintaperusteena on laadullisesti ja kokonaistaloudellisesti paras tarjous. Paras tarjous toteuttaa parhaiten tilaajan edellä asettamat tavoitteet asetetulla hinnalla.

Tarjoajalle annetaan alla mainittujen vertailuperusteiden mukaiset pisteet kultakin vertailuperusteen osalta erikseen. Tarjoajan kokonaispisteet lasketaan yhteen ja tarjouksista valitaan kokonaispistemäärältään eniten pisteitä saanut tarjous. Jos useampi tarjous saa saman pistemäärän, valitaan se tarjous, joka on saanut eniten laatupisteitä. Jos laatupisteet ovat tasan, valitaan kohdasta tarjottujen asiantuntijoiden osaaminen ja kokemus enemmän pisteitä saanut tarjous.

Laatu

Tarjottujen asiantuntijoiden osaaminen ja kokemus, painoarvo 50 %.

Asiantuntijoiden osaamista tullaan vertailemaan minimivaatimukset ylittävien ansioiden osalta.

Vertailussa huomioidaan vähintään kahden (2) tai enintään neljän (4) hankkeeseen nimetyn henkilön osaaminen ja kokemus.

Osaamisen ja kokemuksen osalta painotetaan kaupunkien ja alueiden ilmastopolitiikkaan sekä yhteisen eurooppalaisen työmallin (European Covenant of Mayors for Climate and Energy) käyttöön liittyvää kokemusta sekä todettua osaamista. Osaaminen ja kokemus tulee kuvata henkilöiden ansioluetteloissa.

Kunkin henkilön osaaminen arvioidaan asteikolla 1–10 siten, että se henkilö, jonka osaaminen arvioidaan kaikista parhaimmaksi, saa 10 arviointipistettä. Muut henkilöt saavat arviointipisteitä sen verran vähemmän kuin heidän osaamisensa arvioidaan parhaaksi arvioitua henkilöä heikommaksi. Useampi kuin yksi henkilö voi saada täydet 10 arviointipistettä. Tämän jälkeen kunkin tarjoajan asiantuntijoiden pisteet lasketaan yhteen painottaen kunkin asiantuntijan työaikaosuutta palvelussa eli kertomalla ensin kunkin asiantuntijan arviointipisteet kyseisen asiantuntijan työmäärällä ja jakamalla kyseisen tarjoajan kaikkien asiantuntijoiden yhteenlasketulla työmäärällä.

Pisteet painotetaan vertailupisteiksi kaavalla: (vertailtavan tarjoajan saamat yhteispisteet / parhaan tarjoajan saamat yhteispisteet) x 50.

Arviointi- ja päivitysprosessin toteuttamista koskevan ideapaperin laatu: painoarvo 40 %.

Ideapaperin suurin sallittu pituus on 10 tekstisivua (A4, fonttikoko vähintään 11, riviväli 1) ja sen tulisi sisältää:

Tarjoajan näkemys arviointi- ja päivitysprosessin onnistumiseen vaikuttavista tekijöistä ja suosituksia/ehdotuksia niiden huomioimisesta prosessin suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä kokonaisuutena että asiantuntijapalvelun käytön osalta.

Näkemys ja ehdotuksia, miten asiantuntijapalvelu voi parhaiten tukea edellä esitettyjä työn osa-alueita (1. Ilmastonmuutoksen hillintä 2. Ilmastonmuutokseen varautuminen 3. Ilmastosuunnitelman tavoite, strategia ja visio sekä toimeenpano) ja miten nämä osa-alueet parhaiten tukevat toisiaan.

Miten tarjoajan näkemyksen mukaan Turun ilmastotyötä voidaan parhaiten vahvistaa ja kuinka ilmastopositiivisuuden tavoitteesta ja kehityspolusta voidaan arvioinnin tuella ja päivitetyn ilmastosuunnitelman osana tehdä innostava, todennettava, viestittävä ja kaupunkia asukkaineen, yrityksineen ja yhteisöineen yhdistävä?

Vertailussa tullaan arvostamaan ideapaperin vastaavuutta tilaajan omien asiantuntijoiden tunnistamiin haasteisiin (Turun kaupungin ilmastoraportti 2023) https://ah.turku.fi/kv/2024/0513005p/5049462.htm ja https://www.turku.fi/sites/default/files/document/turun_kaupunki_ilmastoraportti_2023.pdf sekä esitettyjen ideoiden arvioitavaa kykyä uudistaa kaupungin ilmastotyötä ja niiden toteuttamiskelpoisuutta.

Ideapaperit arvioidaan asteikolla 1–10 siten että parhaaksi arvioitu suunnitelma saa 10 pistettä ja muut sen verran vähemmän kuin ne arvioidaan parasta suunnitelmaa heikommaksi. Pisteet painotetaan vertailussa kaavalla: (vertailtavan toteutussuunnitelman pisteet / parhaan toteutussuunnitelman pisteet) x painoarvo.

Kustannustehokkuus, painoarvo 10 %.

Hankittavasta asiantuntijapalvelusta maksetaan 100.000 euroa. Tarjoajan tulee esittää kustannusarvio/erittely asiantuntijapalvelun laskutuksen perusteeksi muodostuvista kuluista niin, että tilaajan on mahdollista sen perusteella arvioida saamansa vaatimukset täyttävän asiantuntijatyön määrä ja taso.

Minimivaatimukset ylittävän asiantuntijatyön määrää painotetaan vertailussa kaavalla: (vertailtavan kustannuserittelyn pisteet / parhaan kustannuserittelyn pisteet) 10 % painoarvo.

Liite 1​Tarjousten arviointi

Elinvoimajohtaja Vesa Palander:

Päätös​Päätin, että Turun kaupungin ilmastosuunnitelman asiantuntijatuki ajalle 1.6.2025 (tavoite) – 31.05.2027 valitaan Suomen ympäristökeskus, jonka jälkeen sopimusta voidaan Tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin enintään kahdella (2) vuodella, ajalle 1.6.2027 - 31.05.2029 (optio).​

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

Hankintalain 80 §:n tai 81 §:n mukaisesti tarjoajaksi hyväksytty ehdokas voidaan kuitenkin sulkea tarjouskilpailusta myöhemminkin tarjouskilpailun aikana hankintayksikön saatua tiedon poissulkemisen perusteesta.​

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintayksikkö ei sitoudu mihinkään hankintamäärään tai arvoon.​

Vesa Palander

elinvoimajohtaja​

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä

Lisätietoja: projektipäällikkö Pekka Lång p. 040 6350 534.

Jakelu

aoAFRY Finland Oy
aoBDO Oy
aoMDI Public Oy
aoRamboll Finland Oy
aoSitowise Oy
aoSuomen ympäristökeskus
aoSweco Finland Oy
aoTeknologian tutkimuskeskus VTT Oy
aoTmi Jari A Walden
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut
tpvLång Pekka
tiedMeretoja Miika
tiedVeivo Risto


Liitteet:

Elinvoip § 19
Liite 1:Tarjousten arviointi