Turun kaupunki
Konsernihallinto
Turun hallinto-oikeus / Johanna Huhtala
Lausuntopyyntö 22.4.2025 613/03.04.04.04.10/2025 ja 631/03.04.04.04.10/2025
Turun kaupungin lausunto hallinto-oikeudelle
Selostus asiasta
Maaria-Paattisten suuralueella asui vuoden 2023 lopulla yhteensä 9 563 henkilöä, joista 2 238 asuu Etelä-Paattinen-Ikkala-Tortinmäki -pienalueilla. Pienalueen väestön määrä on laskenut tasaisesti vuosien 2010–2024 aikana, mutta laskun odotetaan kääntyvän pienoiseen nousuun vuosien 2024–2040 aikana. Nousu kohdistuu ikääntyneempään väestöön, erityisesti 85 vuotta ja sitä vanhempien osuus tulee uusimman ennusteen mukaan lisääntymään Paattisten alueella tästä hetkestä, vuoteen 2040. Kouluikäisten lasten määrä näyttää pysyvän lähes ennallaan. Paattisten koulussa on vielä tilaa.
Paattisten alueella toimii kunnallinen päiväkoti, joka sijaitsee kahdessa osoitteessa; toinen yksikkö koulurakennuksessa ja toinen omassa rakennuksessa Seuravuorenkadulla. Ennusteen mukaan lapsimäärä alueella pysyy kohtalaisen stabiilina, joten nykyinen varhaiskasvatuspaikkamäärä tulee turvata jatkossakin. Seuravuorenkadun päiväkotitiloihin esitetään peruskorjausta.
Paattisten koulu toimii alueen monipalvelukeskuksena. Koulun tilat on mahdollista ottaa aktiivisemmin koulun ulkopuoliseen käyttöön. Koulun ruokasali, käsityötilat, musiikinluokka ja liikuntasali ovat puitteeltaan sopivat esimerkiksi kokoustilana tai harrastekäyttöön. Koulun tiloja hyödynnetään myös kerhotoiminnassa. Alueen liikuntaolosuhteista Iskoisten urheilukenttä on laajemman peruskorjauksen tarpeessa. Sen suunnittelu on käynnistetty.
Paattisten alueella toimii kaupungin tarjoamien palvelujen lisäksi Varsinais-Suomen hyvinvointialue (oppilashuolto, neuvola ja kotihoidon palvelut), ja mm. seurakunta sekä aktiivisia yhdistyksiä, jotka järjestävät toimintaa alueen asukkaille.
Keskustelu Paattisten aluetalon tulevaisuudesta käynnistyi keväällä 2023. Paattisten aluetalon tiloista vuonna 2023 oli vuokrattu ja käytössä noin 57 %, ilman vuokralaista oli noin 43 %. Tilojen käyttöaste on laskenut vuosien saatossa. Terveysasema lakkautettiin 2010, kirjasto ja neuvola muuttivat Paattisten uuteen kouluun 2011 ja kotihoito siirtyi Paattisten liikekeskukseen 2022. Rakennuksen ylläpitokulut ovat noin 100 000 euroa vuodessa. Tilojen kunto on huono ja rakennus vaatisi laajoja peruskorjauksia toiminnan jatkamiseksi. Sisäilmaolosuhteiden kanssa on myös ollut haasteita.
Edellä esitetystä syystä tilapalvelut, liikuntapalvelut ja nuorisopalvelut valmistelivat vuonna 2023 esitystä liikunta- ja nuorisotilojen siirtämisestä aluetalosta Paattisten liikekeskukseen. Esitys vietiin liikuntalautakunnan kokouksen 14.2.2023 esityslistalle, mutta asian saaman laajan julkisen vastustamisen myötä asiasta ei päätetty lautakunnassa, vaan kaupunki käynnisti Paattisten alueen laajemman palveluverkkoselvityksen, jonka lopputuleman pohjalta tehtävät toimenpide-ehdotukset saatettiin päätettäväksi yksittäisten lautakuntien sijaan kaupunginhallitukseen.
Palveluverkkoselvityksen yhteydessä kartoitettiin alueen väestön ja palvelujen nykytilanne, tulevaisuuden ennusteet sekä arvioitiin, millä tilaresursseilla ja ulko-olosuhteilla alueen palvelut voidaan järjestää. Selvityksen aikana käytiin laajaa vuoropuhelua alueen toimijoiden, mukaan lukien kyläyhdistyksen kanssa. Lopputuloksena syntyi esitys alueeseen kohdistettavista toimenpiteistä. Paattisten aluetalon osalta palveluverkkoselvityksen pohjalta esitettiin aluetalosta luopumista ja toimintojen korvaavia järjestämistapoja tai sijoituksia.
Kokonaisuus saatettiin kaupunginhallitukseen 25.11.2024 ja kaupunginhallitus päätti kokouksessaan pyytää lausunnot liikunta-, kulttuuri- ja nuoriso-, kasvatus- ja opetus- sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnilta.
Asian käsittely lausuntokierroksen jälkeen:
Kaupunginhallitukseen saatettiin 13.1.2025 käsittelyyn asia ”Paattisten alueen kehitys ja palveluverkko”. Edelliseen käsittelyyn nähden uusina lisäyksinä esittelyssä oli lautakuntien lausunnot, vastauksia niissä esiin nousseihin asioihin liittyen, Turun vanhusneuvoston kannanotto Paattisten aluetalosta sekä kuvaus Paattisten koulun tiloissa järjestettävistä ja suunnitteilla olevista lasten ja nuorten toiminnoista. Tässä kokouksessa asia jätettiin pöydälle. Käsittelyä jatkettiin 20.1.2025.
Turun kaupunginhallitus teki 20.1.2025 § 14 seuraavan sisältöisen päätöksen asiassa Paattisten alueen kehitys ja palveluverkko:
Kaupunginhallitus päätti merkitä annetun selvityksen Paattisten alueen palveluverkosta tiedoksi ja tehdä seuraavat linjaukset toimeenpantavista asioista:
•Seuravuorenkadun päiväkoti lähtökohtaisesti peruskorjataan (hankesuunnittelu ja väistötilavalmistelu käynnistettävä). Peruskorjauksen aloitusajankohdaksi tavoitellaan vuotta 2027.
•Iskoisten urheilupuiston peruskorjaus toteutetaan. Tavoitteena peruskorjaus vuonna 2026.
•Toiminta talossa päättyy 31.1.2025. Vuoden 2025 aikana aluetalolle pyritään löytämään muuta mahdollista jatkokäyttöä tai ostaja. Tontin tuleva käyttö tarkastellaan kaavoituksen kautta, mikäli rakennukselle ei löydy ostajaa tai muuta tahoa.
•Aluetalon nykyinen toiminta siirretään siten, että kuntosali ja kokoontumistila vuokrataan liikekeskuksesta ja Paattisten koulun koulutilat avataan laajempaan yhteiskäyttöön vapaa-ajan toimintoihin. Toimintojen siirto tulee toteuttaa siten, että toiminnot ovat siirrettävissä takaisin aluetaloon, mikäli sille on löytynyt vuoden 2025 aikana taho, joka tarjoaa vastaavia tiloja vuokralle kunnostetusta aluetalosta.
•Vahvistetaan yhteistyötä alueen yhdistys- ja järjestötoimijoiden kanssa (yhteisten tilojen käyttö, toimintojen koordinointi) sekä jatketaan hyvää yhteistyötä seurakunnan kanssa.
•Käynnistetään asemakaavanmuutos Paattistentien varteen (taajaman täydentäminen).
•Laaditaan vuoden 2025 loppuun mennessä kaavoituksen esiselvitys ja aikataulutetaan asemakaavat kaavoitusohjelmaan (taajaman laajentaminen/ nykyisen taajaman laita).
•Vesihuollon toiminta-aluepäätöksen yhteydessä voidaan arvioida mahdolliset merkittävät uudet laajentamisalueet.
•Tehdä selvitys siitä, että miten talon kunnossapito ja remontit on hoidettu vuosien mittaan.
•Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että selvitetään edellytykset, joilla Jäkärlän kuntosali voidaan pitää laajemmin auki.
Kyseinen päätös käsitti siis laajemman kokonaisuuden, kuin vain Paattisten aluetalon.
Kaupunginhallituksen päätöksestä tehtiin 20 oikaisuvaatimusta. Oikaisuvaatimukset liittyivät vain aluetaloon, ei muihin toimenpiteisiin, mistä kaupunginhallitus linjasi. Oikaisuvaatimukset käsiteltiin kaupunginhallituksessa 3.3.2025 § 60. Kaupunginhallitus päätti hylätä kaikki oikaisuvaatimukset kokonaisuudessaan perusteettomina.
Lounais-Suomen aluehallintovirastoon on tehty myös hallintokanteluja, joissa on moitittu Turun kaupungin toimintaa Paattisten aluetaloa koskevassa asiassa. Kantelujen tekijä oli Paattisten Kyläyhdistyksen puheenjohtaja. Turun kaupungilta pyydettiin selvityksiä asiasta ja kaupungin vastaukset annettiin kansliapäällikön nimissä 7.4.2025 sekä terveysvalvontaa koskevassa asiassa Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan 10.4.2025 käsittelyn pohjalta.
Paattisten kokonaisuuden selvityksen ja ratkaisuehdotusten valmistelun aikana oli kaupungilla käynnissä myös nuorisopalvelujen toiminnan ja alueellisen nuorisotilaverkon suunnittelu tulevaisuuteen. Nuorisopalveluverkkosuunnitelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 27.1.2025 § 3. Nuorisotilojen osalta päätös pohjoisen Turun osalta oli, että ”pohjoisen alueen nuorisopalveluita käsitellään kokonaisuutena, jossa ovat mukana Maarian, Paattisen ja Ypsilonin nuorisotoiminta. Ypsilon jää alueen kokoavaksi nuorisotilaksi ja Maarian ja Paattisten tilojen toiminta keskitetään sinne. Nuorisopalvelut irtisanovat Maarian ja Paattisten nuorisotilojen vuokrasopimukset niin, että nuorisotyö tiloissa päättyy kesällä 2025. Paattisten osalta toiminta voi päättyä Paattisten aluetalossa jo aikaisemmin, mikäli koko rakennuksen käytöstä päätetään luopua. Alakouluikäisten nuorten palveluja suunnitellaan Paattisten ja Jäkärlän kouluihin yhteistyössä nuorisopalvelujen, kulttuuri- ja liikuntapalvelujen sekä järjestötoimijoiden kanssa yksityiskohtaisemmin palveluverkkopäätöksen jälkeen. Suunnittelussa tulee huomioida mahdollisuus turvallisiin kokoontumistiloihin kouluissa koulupäivien jälkeen joinain päivinä viikossa.” Tämän päätöksen nojalla nuorisotilan toiminta aluetalossa tuli päättymään joka tapauksessa (riippumatta linjauksesta aluetalon kohtalosta).
Vastaukset valituksissa esitettyihin vaatimuksiin
Valitus:
Päätös (KH 3.3.2025 § 60 oikaisuvaatimukset kaupunginhallituksen päätökseen 20.1.2025 § 14 koskien Paattisten alueen kehitystä ja palveluverkkoa) tulee kumota ja palauttaa valmisteluun, ottaen lähtökohdaksi aluetalon kunnostamisen kaupungin toimesta. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Turun kaupunginhallituksen päätökset 20.01.2025 14 § Paattisten alueen kehitys ja palveluverkko ja 3.3.2025 60 § Oikaisuvaatimukset kaupunginhallituksen päätökseen 20.1.2025 § 14 koskien Paattisten alueen kehitystä ja palveluverkkoa tulee kumota ja asia tulee palauttaa uudelleen valmisteltavaksi ja tuotava päätettäväksi kaupunginvaltuustoon. (Mimmi Ruusunen)
Kaupungin vastaus:
Kaupunginhallitukselle tehdyssä päätösesityksessä perustellaan, miksi aluetalon peruskorjaamisen sijaan esitetään korvaavia tiloja ja kaupunginhallitus on tehnyt ratkaisun laajan aineiston perusteella. Kaupunginhallitus on ollut toimivaltainen tekemään 20.1.2025 § 14 päätöksen.
Valitus:
Paattisten aluetalon käyttökielto tulee välittömästi lopettaa perusteettomana ja tilojen käyttö omalla riskillä mahdollistettava. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Paattisten aluetaloa ei ole asetettu käyttökieltoon, joten tilojen käyttö tulee mahdollistaa. (Mimmi Ruusunen)
Kaupungin vastaus:
Paattisten aluetaloa ei ole asetettu käyttökieltoon. Kaupunginhallituksen tekemän linjauksen mukaan ”Toiminta talossa päättyy 31.1.2025.”
Kiinteistön omistajan vastuulla on tilojen turvallisuus, joten käyttäjän ”omalla riskillä toimiminen” ei ole mahdollista. Ilman kaupunginhallituksen päätöstäkin tilahallinnon tulisi reagoida tilojen mahdolliseen sulkemistarpeeseen, kun terveyshaitta on tunnistettu. Virallinen käyttökielto on tarpeen silloin, jos kiinteistön omistaja ei muuten ryhdy toimiin. Terveydensuojelulain 27.3 §:n mukaan, jos terveyshaitta on ilmeinen ja on syytä epäillä sen aiheuttavan välitöntä vaaraa, haittaa ei voida korjata tai jos terveydensuojeluviranomaisen määräystä haitan poistamiseksi ei ole noudatettu, eikä muita tämän lain mukaisia toimenpiteitä ole pidettävä riittävinä, terveydensuojeluviranomainen voi kieltää tai rajoittaa asunnon tai muun oleskelutilan käyttöä.
Valitus:
Päätöksen toimeenpano tulee keskeyttää, kunnes päätöksen lainvoimaisuus selkeytyy (Paattisten Kyläyhdistys Ry).
Päätöksen toimeenpano tulee keskeyttää, kunnes päätöksen lainvoimaisuus selkeytyy (Mimmi Ruusunen).
Kaupungin vastaus:
Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan ”Vuoden 2025 aikana aluetalolle pyritään löytämään muuta mahdollista jatkokäyttöä tai ostaja. Tontin tuleva käyttö tarkastellaan kaavoituksen kautta, mikäli rakennukselle ei löydy ostajaa tai muuta tahoa.” Kiinteistön myyntiä tai kaavoitusta ei ole aloitettu.
Kaupunki haluaa turvata mahdollisimman nopean siirtymän korvaaviin tiloihin, joten päätös liikekeskuksen tilojen vuokrauksesta on tehty 10.2.2025 ja kokoontumistilasta liikekeskuksessa on allekirjoitettu vuokrasopimus 1.3.2025. Tilapalvelujohtajan toimivaltaan kuuluu vuosivuokralta alle 300 000 euron arvoisen vuokrasopimuksen tekeminen. Tämä ei edellytä kaupunginhallituksen päätöstä. (Hallintosääntö § 46 kansliapäällikön toimivalta kohta 2 –> hallinnonjärjestämispäätös § 12 erillistoimivallat / delegointi).
Kyläyhdistys ja eläkeläisyhdistys ovat jopa toivoneet kiirehtimistä korvaavien tilojen käyttöön saamiseksi. Sittemmin Kyläyhdistyksen kanssa on myös solmittu kumppanuussopimus.
Kuntalain 143 § mukaan päätös voidaan panna täytäntöön ennen, kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon. Allastilojen käytön lopettamista ennen päätöksen lainvoimaisuutta voidaan pitää perusteltuna terveydensuojeluviranomaisen antaman lausunnon perusteella. Vuokrasopimusten tekeminen korvaavien tilojen osalta ei tee valitusta hyödyttömäksi. Tehdyt toimet ovat olleet välttämättömiä, jotta voidaan turvata toiminnan jatkuminen mahdollisimman vähin keskeytyksin.
Vastineet valitusten perusteluihin (lausunto esitetystä selvityksestä)
Perustelu:
Asian päättävä taho: Asia olisi ehdottomasti pitänyt viedä kaupunginvaltuuston päätettäväksi sen jälkeen, kun valmistelu olisi suoritettu lain mukaisesti, eli oikeilla ja riittävillä tiedoilla. Hallintolain mukaan toimivalta tässä asiassa kuuluu valtuustolle. Hallintosäännön 35 § kohdan 7 mukaan päätäntävalta merkittävistä muutoksista kaupungin omaan palveluverkkoon kuuluu kaupunginvaltuustolle. Lisäksi valtuusto päättää kohdan 11 mukaan taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän kunnan harkinnassa olevan tuen tai etuuden käytöstä luopumisesta. Kaupunginhallituksella on hallintosäännön perusteella vain esittelyoikeus tähän asiaan. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Turun kaupungin ja Paattisten kunnan yhdistämissopimuksessa on sovittu velan ottamisesta seudun asukkaiden käyttöön suunnitellun kunnantalon rakentamiseksi. Koska kaupungin palvelut alueella vähäisiä, paikallisten toimijoiden itse tuottamat avoimet toiminnot ovat olleet merkittävässä roolissa. Toimintoja ei ole, jos ei ole tiloja. Korvaavia tiloja ei ole. Seudun asukkaiden suunnitellun kiinteistön menettäminen on merkittävän etuuden menettäminen. Hallintosäännön 35 § kohdan 11 mukaan taloudellisesti tai periaatteellisesti merkittävän kunnan harkinnassa olevan tuen tai etuuden käytöstä luopumisesta päättää kaupunginvaltuusto. (Mimmi Ruusunen)
Kaupungin vastine:
Turun kaupungin hallintosäännön § 35 kaupunginvaltuuston toimivaltaan kuuluu muun ohessa päättää merkittävistä muutoksista kaupungin omaan palveluverkkoon. Hallintosäännön § 36 kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluu muun ohessa
•johtaa kaupungin strategista maankäyttöä, tilojen käyttöä ja kiinteistökehitystä sekä kaavoitusta, ja hyväksyy kaupungin kaavoitusohjelman,
•päättää tilankäytön periaatteista
Kaupunginhallituksen 20.1.2025 § 14 päätöksen sisältämä kokonaisuus toimeenpantavaksi linjattaviksi asioiksi ei ole merkittävä muutos kaupungin omaan palveluverkkoon. Aluetalossa toimineet kaupungin omat palvelut toteutetaan tehdyn suunnitelman mukaan uima-allasta ja saunaa lukuun ottamatta jatkossakin. (Paattisten uimahallin valvontapalveluista on luovuttu liikuntalautakunnan päätöksellä jo 1.9.2014 alkaen.) Linjaukset liittyvät tilojen käytön periaatteisiin ja tilankäyttöön, joissa toimivalta on kaupunginhallituksella.
Turun kaupungin ja Paattisten kunnan yhdistämissopimuksen aikoihin rakenteilla olleen kunnantalon yhteydessä sijainneesta juhlatilasta ja allastilasta ei ole mainintaa yhdistämissopimuksessa. Etuudesta, jota allastilan ja juhlasalin käyttäminen on alueen asukkaille tuonut ei ole hallintosäännössä tarkoitettu merkittävä etuus. Asiassa on kyse kiinteistökehityksestä, tilojen käytöstä sekä yksittäisen toimipaikan muutoksesta, joista päättäminen kuuluu hallintosäännön 36 § ja 40 § mukaan kaupunginhallituksen ja lautakunnan toimivaltaan.
Liittosopimuksen kaltaisten hallinnon- ja palvelujen järjestämissopimusten tarkoituksena tulisi olla kunnallisten palvelujen alueellisen tasapainoisuuden turvaaminen muutoksen kohteena olevalla alueella muutoksen voimaantuloa seuraavalla siirtymäkaudella.
Perustelu:
Päätöksen lainvoimaisuus: Päätöstä ei olisi voitu laittaa täytäntöönpanoon ennen valitusajan umpeutumista, eli talon sulkeminen on tehty lainvastaisesti. Välittömään täytäntöönpanoon olisi vaadittu esimerkiksi ympäristöterveyden päätös aluetalon sulkemisesta, mutta tällaista ei ole, joten kaupunginhallitus on toiminut lainvastaisesti sulkiessaan tilat 31.1.2025. Myös asiaa valmistelleen virkamiehen (Leevi Luodon) puolueettomuus on vaarantunut Hallintolain 28 § 7. kohdan mukaan jo liikuntalautakunnalle tehdyssä esityksessä (14.02.2023). Luottamus puolueettomuuteen on vaarantunut jo pelkästään siinä, kun Turun kaupungin virkamies ei ole tiennyt aluetaloon tehdyistä korjauksista. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Kaikkia kaupunginhallituksen 20.1.2025 päätöksellään linjaamia asioita ei ole laitettu täytäntöönpanoon. Aluetalon käyttö on lopetettu 31.1.2025 ympäristöterveydenhuollon lausunnon ja kaupunginhallituksen päätöksen sekä kiinteistön omistajan vastuullisuuden nojalla.
Leevi Luoto on osallistunut osaltaan asian valmisteluun, eikä asiassa ole ilmennyt esteellisyyteen viittaavaa. Esteellisyyssäännöksillä pyritään turvaamaan asioiden käsittelyn puolueettomuutta ja luottamusta päätöksenteon moitteettomuuteen. Mikäli henkilöllä on sellainen suhde viranomaisessa käsiteltävään asiaan tai asianosaisiin, että se vaarantaa hänen puolueettomuutensa, hän on esteellinen eli jäävi. Hallintolain 29.2 §:n mukaan virkamies ratkaisee itse kysymyksen esteellisyydestään. Lausunnon liitteenä on Leevi Luodon selvitys esteellisyysväitteistä.
Perustelu:
Asukkaiden kuuleminen: Päätöksenteossa ei ole riittävästi huomioitu Paattisten alueen asukkaiden ja yhdistysten näkemyksiä. Aluetalo on tärkeä kokoontumis- ja harrastuspaikka, ja sen korvaaminen liikekeskuksen ja koulun tiloilla ei ole riittävä ratkaisu, koska kyseessä ei ole lähelläkään vastaava, eli korvaava tila. Aluetalo on muutakin kuin seinät ja katto; se on osa paikallista elämää ja yhteisöllisyyttä. Kaupungin tulisi tunnistaa Paattisten erityistarpeet ja huolehtia siitä, että alueen asukkaille tarjotaan riittävät tilat yhteiseen toimintaan. Päätös tulisi tehdä tukien alueen kehittymistä kestävällä tavalla, asukkaita ja heidän hyvinvointiaan edistämällä myös pitkällä tähtäimellä. Varsinkin nuorten ja nuorisovaltuuston näkökulma asiasta on sivuutettu täysin. Aluetalon purkaminen heikentää alueen yhteisöllisyyttä ja asukkaiden mahdollisuuksia kokoontua ja harrastaa. Tämä vaikuttaa negatiivisesti erityisesti ikäihmisten ja nuorten hyvinvointiin. Tämä ei ole Turun strategian mukaista. Kaupungin ehdotukset korvaavista toiminnoista ovat sisältäneet muun muassa seurakunnan järjestämää toimintaa, kuten kirkkokuoron ja raamattupiirin, jotka palveluverkkoselvityksen mukaan sopivat myös lapsiperheille. Lisäksi eläkeläisille kaupunki tarjosi koulun liikuntasalin käyttöön kello 6–8. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Valmistelu on tehty asianmukaisesti kaupungin organisaation asiantuntijoiden toimesta, osallistaen alueen toimijoita. Palveluverkkoselvityksen yhteydessä alueen tilannetta käytiin laajasti läpi ja vuoropuhelua alueen toimijoiden kanssa käytiin useaan otteeseen. Vaihtoehtoja ja vaikutuksia on prosessin aikana arvioitu ja aluetalon kunto on puolueettoman asiantuntijan toimesta tutkittu (kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus).
Pelkästään Kyläyhdistyksen kanssa pidettiin selvitysprosessin aikana kolme palaveria, joista yhden yhteydessä tutustuttiin liikekeskuksen ja aluetalon tiloihin yhdessä. Tämän lisäksi palveluverkkoselvityksen johtopäätökset esiteltiin ennen päätöksentekoon vientiä tilaisuudessa kolmannen sektorin edustajille ja alueen lapsia ja nuoria kuultiin omissa tilaisuuksissa. Kaikki valmisteluprosessin aikana kaupungille saapuneet vetoomukset, kannanotot ja kehitysehdotukset on käyty tarkkaan läpi ja sisällytetty palveluverkkoselvityksen materiaaleihin ja esitetty kaupunginhallituksen esityslistan 25.11.2024, 13.1.2025 ja 20.1.2025 liitteinä tai oheismateriaaleina.
Aluetaloa korvaavat tilat eivät ole laajuudeltaan yhtä suuret, mutta niin koulun tiloissa, kuin liikekeskuksen tiloissa on mahdollista järjestää monipuolista toimintaa. Myös seurakunnan tiloista on löydettävissä yhteiskäyttömahdollisuuksia. Uimaolosuhde ja sauna on ainoa toiminto, mille ei ole alueella jatkoa.
Kaupunki ei tarjonnut eläkeläisille koulun liikuntasalista vuoroa klo 6-8. Kaupunki esitti kolmannen sektorin kanssa pidetyssä tilaisuudessa kuvan, jossa oli Paattisten koulun liikuntasalin ja muiden mahdollisten yhteiskäyttötilojen sen hetkiset varaustilanteet aikavälillä 6-21 maanantaista sunnuntaihin. Tällä kuvalla oli tarkoitus hahmottaa, että tiloihin oli jo sillä hetkellä mahdollista jakaa vuoroja ja yritimme viestittää, että jatkossa tilojen käyttöä suunnitellaan entistä enemmän yhteiskäyttöisyyden näkökulmasta. Eläkeläisille on jo tämän kevään 2025 ajaksi järjestetty vuoro koulun liikuntasaliin kerran viikossa klo 14 – 15.30.
Perustelu:
Terveysturvallisuus: Ympäristöterveydenhuollon lausunnon mukaan aluetalon tilat eivät sovellu nykyisessä kunnossaan terveydensuojelulain mukaiseen toimintaan ilman merkittäviä korjaustoimenpiteitä. Tämä lausunto johtuu allastilasta löydetyistä yhdisteistä sekä ulkoseinien mikrobeista, joten talon sulkeminen on täysin liioiteltua. Terveystarkastajan lausunto on myös ristiriidassa kuntotutkimukseen nähden. Asia on kaupunginhallituksen kokoustiedotteen mukaan jätetty pöydälle 13.1.2025 kuntosalitilan toiminnan jatkon selvittämiseksi, johon on pyydetty ympäristöterveydenhuollolta lausunnon täydennys. Kyseinen viranomaislausunto ei kuitenkaan vastannut tuohon asiaan, eli se on siltä osin virheellinen (viranomaislausunnon tulee vastata vain esitettyyn kysymykseen). Kyseessä on lisäksi lausunto, ei päätös, joten se ei ole velvoittava, kuten aluehallintovirastokin on todennut. Terveystarkastajan esiin nostamiin vähäisiä ongelmia liioitellaan. VOC-mittauksessa todetuista yhdisteistä terveystarkastaja on kysynyt ELY-keskuksen lausuntoa, jossa todetaan, että yhdisteet eivät ole esiintyvinä pitoisuuksina haitallisia, sillä varauksella, että pitkäaikaisesta kroonisen altistumisen vaikutuksista ei ole tietoa. Tiedon puute ei voi olla käyttökiellon perusteluna. Mikäli yhdisteet olisivat merkittävän haitallisia pienenä annoksena pitkällä altistumisella, olisi erittäin todennäköistä, että tästä olisi tietoa. Päätösten pitää perustua tietoon. Yksittäisen työntekijän ”oireiden” perusteella ei ole käynnistetty asiaan kuuluvaa normaalia sisäilmaongelmaprosessia. Linkki Turun Kaupungin sisäilmaongelmaprosessiin: https://ah.turku.fi/kh/2019/1202029p/3999988.htm 27.03.2023 esitettyihin kysymyksiin annetuissa vastauksissa: Kysymys 9: Onko aluetalolla sisäilmaongelmia? Vastaus: Turun Kaupungilla on käytössä sisäilmamalli, jossa Turun Kaupungin tiloissa toimiva tai asioiva henkilö voi sisäilmahaittaa kokiessaan tehdä sisäilmailmoituksen. Tällaisten sisäilmailmoitusten perusteella käynnistetään tutkimukset tarpeellisessa laajuudessa. Paattisten aluetalosta ei ole tehty ainoatakaan tällaista ilmoitusta. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Aluetalossa 2024 tehtyjen tutkimusten perusteella rakennusterveysasiantuntija on todennut, että Paattisten aluetalon sisäilman laatu ja vallitsevat olosuhteet poikkeavat tavanomaisesta. Tämä tarkoittaa, että kohteessa on tehtävä toimenpiteitä sisäilman laadun tai olosuhteiden pohjalta tai lainsäädäntöön perustuen. Kohteesta on perusteltua puhua sisäilmakohteena.
Vuoteen 2023 verrattuna tilanteessa on tapahtunut muutosta sisäilmaprosessin tiimoilta: vuoden 2024 alussa ovat käyttäjät olleet yhteydessä kohdemanageriin sisäilmahaitan esiselvityksiin liittyvän palvelukäynnin sopimiseksi. Myöhemmin vuoden 2024 kohdetta koskien vastaanotettiin sisäilmailmoituksia.
Aluetaloon sijoittuva uimahalli ja kuntosalitoiminta on terveydensuojelulain 13 §:n mukaista ilmoituksenvaraista toimintaa, jota Ympäristöterveys valvoo. Ympäristöterveys suoritti tiloissa suunnitelman mukaisen tarkastuksen 3.9.2024, jonka yhteydessä todettiin tilojen olevan huonossa kunnossa ja siivoustilojen sekä -käytäntöjen olevan puutteelliset. Tarkastuskertomuksen yhteydessä kehotettiin toimittamaan selvitys siitä millä keinoilla ja mihin mennessä toimija varmistaa tilojen kunnon ja siivouksen riittävyyden. Tarkastuskertomuksen laadinnan aikana ei ollut vielä käytettävissä kohteeseen tehdyn sisäilmateknisen kuntotutkimuksen tuloksia.
Tilojen kuntotutkimukset valmistuivat 17.10.2024 ja ne toimitettiin ympäristöterveyteen. Tilapalveluiden edustaja pyysi ympäristöterveyttä antamaan lausunnon tiloissa toiminnan jatkamisen kannalta, jos tiloissa ei suoriteta mitään korjaavia toimenpiteitä. Ympäristöterveys antoi asiasta lausunnon 5.11.2024, jossa suositeltiin korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä tai tilan toiminnan lopettamista. Lausunto koski koko rakennusta.
Kaupunginhallitus päätti 13.1.2025 § 4 jättää asian pöydälle. Se halusi vielä selvitettävän, voitaisiinko toimintaa jatkaa Paattisten aluetalon kuntosalitiloissa esitettyä pidempään, jotta toiminta ei katkeaisi ennen uuden kuntosalitilan käyttöönottoa. Ympäristöterveydenhuolto täydensi 15.1.2025 aiempaa 5.11.2024 antamaansa lausuntoa. Lausunnossa todetaan muun muassa, että ”terveydensuojeluviranomainen ei anna lupaa tilankäytölle ilman välittömiä käyttöä turvaavia toimenpiteitä, joita edellytettiin aiemmassa lausunnossa. Lisäksi terveydensuojeluviranomainen on pitänyt tilojen käyttäjien terveysturvallisuuden näkökulmasta hyvänä ja perusteltuna sitä, että kaupunginhallituksen päätösehdotuksessa on linjattu koko aluetalon toiminnan päättyvän 31.1.2025.”
Kuntosalitilojen käytön jatkaminen kesään 2025 olisi edellyttänyt merkittäviä käyttöä turvaavia toimenpiteitä. Kaupunginhallitukselle 20.1.2025 esitetyssä selvityksessä kerrottiin, että tarkkaa kustannusarviota toimenpiteistä ei ole käytettävissä, mutta alustavan arvion mukaan kustannukset pelkästään kuntosalitilan osalta ovat noin 100 000 euron tuntumassa. Summa täsmentyisi suunnittelun myötä. Toimenpiteinä oli tunnistettu seuraavat asiat:
•Lattiapinnoitteiden vaihtaminen: vanhan päällysteen poistaminen, alapohjalaatan rouhiminen, rakenteen kuivattaminen uuden pintamateriaalin vaatimalle tasolle, pohjustustyöt, uuden pintamateriaalin asentaminen.
•Ilmanvaihdon järjestäminen erityisesti lämmittelytilaan, jossa tällä hetkellä ilmanvaihto ei ole toiminnan edellyttämällä tasolla.
•Ikkunoiden ylityspalkkien korjaaminen.
•Palokatkokorjaukset
•Ilmanvaihdon puhdistaminen ja säätäminen kuntosalin osalta vastaamaan käyttötarkoitusta ja muiden tilojen osalta siten, ettei epäpuhtauksia kulkeudu kuntosalin suuntaan. Säätötoimenpiteiden onnistumisessa on suurta epävarmuutta, koska aluetalolla on käytössä useita eri ilmanvaihtojärjestelmiä, joiden yhteensovittaminen on hankalaa.
•Sisäpuolisten kosteusvaurioiden korjaukset: vaurioituneiden pintamateriaalien poistaminen, alustan valmistelutyöt, uusi pintamateriaali.
•Korjaustöiden jälkeen toteutettava siivous, jonka ohjeistus Työterveyslaitoksen aineiston mukaisesti
Edellä listattujen töiden toteutus olisi vaatinut ensin tarkempaa suunnittelua ja sen jälkeen töiden toteutusajan arvioitiin olevan noin 2-4 kuukautta. Mikäli tavoitteena olisi siis turvata kuntosalitilojen käyttö kesään 2025 saakka, veisi käyttöä turvaavien toimenpiteiden toteutus valtaosan tästä ajasta. Näin ollen käyttöä turvaaviin toimenpiteisiin investoinnin sijaan nähtiin perustellumpana kiirehtiä korvaavan tilan käyttöön saamista liikekeskuksesta.
Perustelu:
Taloudelliset näkökohdat: Aluetalon peruskorjauksen kustannusarvio on täysin liioitellusti 6,2 miljoonaa euroa (alv 0 %), josta ei ole useista pyynnöistä huolimatta saatu minkäänlaista erittelyä. Päätöksessä ei ole myöskään riittävästi vertailtu aluetalon peruskorjauksen ja liikekeskuksen tilojen vuokraamisen kustannuksia pitkällä aikavälillä. Myöskään käyttöä turvaavien toimenpiteiden kustannuksia ei ole selvitetty riittävästi. Aluetalon kunnostamisen voisi tehdä osissa, joihin on mahdollista saada Leader-rahoitusta. Rakennuksen kunnossapitoa on kaupungin osalta jo vuosia törkeästi laiminlyöty, joten korjausvelan syntyminen johtuu täysin kaupungin haluttomuudesta kunnostaa taloa pikkuhiljaa. Ei voida pitää perusteltuna, että rakennuksen elinikä olisi vain 50 vuotta. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Aluetalon korjausten kustannustasoa arvioitiin 2023 kohteessa tehdyn kuntoarvion perusteella. Kuntoarvio oli tehty rakenteita rikkomattomilla menetelmillä. Kuntoarvioprosessin yhteydessä on kuntoarvion tekijän toimesta laadittu PTS-suunnitelma kohteen vaatimista korjauksista. Suunnitelmassa kymmenen vuoden aikajänteelle jaksotettujen toimenpiteiden yhteenlaskettu kustannusarvio oli 1.228.500 €.
Vuonna 2024 aluetalosta teetettiin sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus. Tässä kuntotutkimuksessa esitetyt korjaustarpeet huomioiden laadittiin kaupungin toimesta aluetalon peruskorjauksen tavoitehintalaskelma, jonka mukaan korjausten tavoitehinta on 6.217.000 €. Korjausaste on 83,9 %.
Tavoitehintalaskelma toteutettiin talonrakennuksen kustannustieto -menetelmällä, joka on laajasti käytössä suurten kaupunkien ja yksityisten kiinteistönomistajien keskuudessa uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeiden tavoitehinnan määrityksessä. Kustannusarvio ja laskentamuistio esitetään tämän selvityksen liitteenä.
Perustelu:
Valmistelu: Asian valmisteluprosessi lähti virheellisistä tiedoista (öljylämmitys, alkuperäinen katto) ja myös päätös tehtiin yhtään silmiä avaamatta ja kyseenalaistamatta jatkuvia virheitä valmistelussa. On täysin selvää, että valmistelu on tehty vain aluetalosta luopumista ajatellen, koska säilyttämisen kustannuksia ja mahdollisuuksia ei ole todellisuudessa tutkittu tai esitetty. Valmisteluaineistossa ja selvityksissä on monia merkittäviä puutteita ja virheitä, joiden vuoksi on perusteltua, että tietoon pohjautuvaa päätöstä asiasta on mahdotonta tehdä. Esitykset, joiden perusteella lautakunnat joutuivat asiasta lausumaan, olivat hyvin puutteelliset ja johdattelevat. Oletuksella, että tiloista luovutaan, on ollut useita seurauksia, jotka ovat johtaneet talon alasajoon ennen varsinaista päätöstä. Tämä on johtanut virkamiesten yksipuoliseen valmisteluun, jonka tarkoituksena on tukea vain tiloista luopumisen näkökulmaa. Se on vastoin hyvän hallinnon tarkoitussidonnaisuuden periaatetta ja objektiviteettiperiaatetta. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Objektiviteettiperiaate edellyttää viranomaisilta asiallista ja puolueetonta toimintaa. Jotta tämä toteutuu, hallintolaki sisältää esteellisyyssäännökset. Virkamiehen pitää tunnistaa tilanteet, joissa hänen on jäävättävä itsensä päätöksenteosta.
Valituksessa viitataan oletettavasti kahteen eri valmisteluun: Liikuntalautakunnan kokouksessa 14.2.2023 ollut asia sekä KH:n päätös Paattisten alueen kokonaisuudesta. Näiden asioiden taustalla on eritasoiset valmistelut. Esitys kuntosalitoimintojen ja nuorisotoiminnan siirtämisestä aluetalolta liikekeskukseen liittyi puhtaasti liikuntapalvelujen ja nuorisopalvelujen toiminnan tilojen vuokrauksiin. Kuten edellä todettu, nähtiin keväällä 2023 tarkoituksenmukaiseksi tarkastella Paattisten aluetta ja sen palveluja laajempana kokonaisuutena ja tässä kohtaa käynnistettiin laajemmat selvitykset. Tästä kerääntyi laaja aineisto, jossa tuotiin esiin myös alueen asukkaiden ja yhdistystoimijoiden toiveita ja tarpeita.
Pitää paikkansa, että liikuntalautakunnan kokouksen 14.2.2023 esittelytekstissä todettiin kohteen olevan öljylämmitteinen. Tämä perustui virheelliseen merkintään tietojärjestelmässä, jolla Turun kaupungin tilapalvelut hallinnoi rakennusten korjaushistoriatietoa. Kohteen todellinen lämmitysmuoto, eli kaukolämpö, nousi keskusteluun lautakunnan kokousta edeltävänä päivänä 13.2.2023. Tällöin lautakunnan esittelijä poisti esittelytekstistä öljylämmitykseen viittaavan tekstikappaleen. Oleellista on, että esittelytestiä ei tässä yhteydessä muokattu muilta osin.
Kokonaisuudessaan valmistelu on tehty asianmukaisesti ja edennyt päätöksenteossa kaupungin hallintosäännön ja lain mukaisesti.
Perustelu:
Päätöksentekoprosessi: Päätöksentekoprosessissa on tapahtunut vakavia menettelyvirheitä. Päätös perustuu selvästi virheelliseen, harhaanjohtavaan ja puutteelliseen selvitykseen. Lisäksi päätös on monin tavoin vastoin Turun omaa strategiaa. Kaupunginhallitus linjasi päätöksessään 20.1.2025: “Toimintojen siirto tulee toteuttaa siten, että toiminnot ovat siirrettävissä takaisin aluetaloon, mikäli sille on löytynyt vuoden 2025 aikana taho, joka tarjoaa vastaavia tiloja vuokralle kunnostetusta aluetalosta.” Kaupunki ei kuitenkaan ole millään tavoin ryhtynyt toimenpiteisiin aluetalon myynnin edistämiseksi. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupunginhallitus on alkuperäistä päätöstä tehdessään ylittänyt toimivaltansa ja päätös on ollut monin tavoin lainvastainen. Päätöksentekoprosessissa on tapahtunut vakavia menettelyvirheitä. Päätös on perustunut selvästi virheelliseen, harhaanjohtavaan ja puutteelliseen selvitykseen. Lisäksi päätös on monin tavoin vastoin Turun omaa strategiaa. Päätös on juridisesti kestämätön ja kaupungin toiminta hyvin kyseenalaista. (Mimmi Ruusunen)
Kaupungin vastine:
Valmistelu on tehty asianmukaisesti ja edennyt päätöksenteossa kaupungin hallintosäännön ja lain mukaisesti. Aluetalon myyntiä ei ole käynnistetty valitusprosessin ollessa kesken.
Kuntalain 22 § mukaan kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Valtuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä. Myös kaupunkistrategiassa nostetaan esiin kaupunkilaisten kuunteleminen ja kohtaaminen sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuudet palveluihin ja päätöksentekoon.
Kyseenä olevassa asiassa kyläyhdistyksen kanssa pidettiin selvitysprosessin aikana kolme palaveria, joista yhden yhteydessä tutustuttiin liikekeskuksen ja aluetalon tiloihin yhdessä. Tämän lisäksi palveluverkkoselvityksen johtopäätökset esiteltiin ennen päätöksentekoon vientiä tilaisuudessa kolmannen sektorin edustajille ja alueen lapsia ja nuoria kuultiin omissa tilaisuuksissa. Kaikki valmisteluprosessin aikana kaupungille saapuneet vetoomukset, kannanotot ja kehitysehdotukset on sisällytetty palveluverkkoselvityksen materiaaleihin ja esitetty kaupunginhallituksen esityslistan 25.11.2024, 13.1.2025 ja 20.1.2025 liitteinä tai oheismateriaaleina.
Kaupunkistrategiassa todetaan lisäksi mm. ”Luomme hyvää arkea ja mahdollisuuksia merkitykselliseen ja onnelliseen elämään. Se tarkoittaa viihtyisiä, saavutettavia ja turvallisia asuinalueita, ihmisten erilaisia elämäntilanteita tukevia palveluita, sekä mahdollisuuksia virkistykseen, työhön ja itsensä kehittämiseen”. Kaupunginhallituksen päätös 20.1.2025 ei ole tämän tavoitteen vastainen.
Perustelu:
Hallintolain vastaisuus: Päätöksessä on rikottu hallintolain 6 §:n mukaista hyvän hallinnon periaatetta, joka edellyttää, että viranomaisten toiminta on avointa, tasapuolista ja oikeudenmukaista. Päätöksenteossa ei ole noudatettu hallintolain 31 §:n mukaista selvittämisvelvollisuutta, joka edellyttää, että viranomainen huolehtii asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Päätöksenteon tueksi ja laadittu laaja selvitys Paattisten alueen tilanteesta, palveluista ja tulevaisuuden näkymistä sekä kuultu ja osallistettu alueen asukkaita, kolmatta sektoria, lapsia ja nuoria.
Hallintolain 31 § 1 momentin mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluu lähtökohtaisesti itse arvioida sitä, koska sen saama selvitys asiassa on riittävä päätöksen tekemiseksi. Kuntalain 22 §:ssä säädetään kuntalaisten kuulemisesta (osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet) heitä koskevista asioista päätettäessä. Kuntalain esitöiden (HE 268/2014 ja HE 280/2018) mukaan tämä kuuleminen voidaan toteuttaa moninaisin tavoin ja vapaamuotoisinkin toimin. Asiassa saadun selvityksen mukaan kysymyksessä olevassa asiassa kuntalaisten kuuleminen on ollut laaja-alaista ennen kaupunginhallituksen asiaa koskevan päätöksen tekemistä. Kaupunginhallituksen päätös 20.1.2025 § 14 ei ole syntynyt kuntalain 135 §:n tarkoittamalla tavalla virheellisessä järjestyksessä.
Perustelu:
Kuntalain vastaisuus: Päätös on tehty kuntalain 22 §:n vastaisesti, joka edellyttää, että kunnan toiminta on suunnitelmallista ja pitkäjänteistä. Päätöksessä ei ole huomioitu Paattisten alueen pitkän aikavälin kehitystä ja asukkaiden hyvinvointia. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Selvityksessä on huomioitu pitkän aikavälin kehitys ja materiaaleissa on mukana alueen väestöennuste sekä kaavoituksen näkemykset alueen kaavoituksellisista mahdollisuuksista. Kaavallisia toimenpiteitä linjattiin myös kaupunginhallituksen päätöksessä 20.1.2025.
Perustelu:
Pormestariston linjaus: Kaupungin tilapalvelujohtaja on kieltäytynyt vuokraamasta aluetalon tyhjillään olevia tiloja pormestariston linjauksen vuoksi. Pormestariston linjaus itsessään on estänyt sekä kunnostamisen, että käyttöasteen nostamisen eli molemmat luopumisen perusteet. Heikkoa käyttöastetta ja huonoa kuntoa ei voida pitää perusteena tiloista luopumiselle tai purkamiselle, jos kaupunki kiinteistön omistajana on tahallisesti ne aiheuttanut. 5.4.2025 pormestari Minna Arve on kuitenkin todennut paattislaisille, ettei tällaista linjausta ole tehty. Eikä hallintosääntö tällaiselle antaisi edes laillista pohjaa. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Paattisten aluetalon tilojen vuokrausta ei ole kielletty pormestariston linjauksella. Tässä on kysymys väärin ymmärryksestä tai tulkinnasta. Aluetalon vapaita tiloja on menneiden vuosien aikana tarjottu lukuisille toimitilaa etsiville tahoille, mutta vuokrasopimuksiin asti asia ei ole edennyt.
Paattisilla pidettiin 28.3.2023 asukastilaisuus Paattisten aluetalon tulevaisuudesta. Paikalla ollut Turun kaupungin pormestaristo ilmaisi tässä tilaisuudessa, että aluetalon tulevaisuus valmistellaan huolellisesti päätöksentekoon siten, että asiasta päättää aikanaan kaupunginhallitus. Lisäksi valmistelun sisältö laajennetaan kattamaan Paattisten alueen palveluverkon näkökulmaa laajemminkin. Jatkokeskusteluissa sovittiin, että kaupungin tilapalvelut kerää tiedot tahoista, jotka ovat kiinnostuneita vuokraamaan tiloja aluetalolta, mikäli kohde päätettäisiin säilyttää ja korjata. Myös kyläyhdistystä kannustettiin nostamaan esille potentiaalisia vuokralaisia. Uusien vuokrasopimusten solmiminen ennen päätöstä rakennuksen kohtalosta ei ollut tarkoituksenmukaista. Tarkoituksena oli selvittää ja tuoda päätöksenteon yhteydessä tietoon tilojen vuokraamisesta kiinnostuneet ja vuokraamiseen sitoutuvat tahot. Valmistelutyön aikana saatiin yksi yhteydenotto, jossa oli kiinnostusta vuokrata aluetalolla noin 100 m2 tilaa (tyhjänä olevaa tilaa kaiken kaikkiaan oli noin 700 m2). Tämä tuotiin esiin selvitysmateriaaleissa.
Perustelu:
Liikuntalautakunnan esityslistan muokkaaminen ilman merkintää: Asia lähti liikkeelle liikuntalautakunnalle 14.2.2023 kokoukseen tehdystä valmistelusta. Tästä esityslistasta poistettiin hyvän hallintotavan vastaisesti:
•yleisluontoinen maininta, että rakennus on palvellut alueen asukkaita monipuolisesti.
•- epämääräinen maininta hyvinvointipalveluiden poistumisesta ja täsmennettiin vuosi 2022.
•- maininta korjaustarpeista ilman tarkempia yksityiskohtia sekä alkuperäinen, vähemmän täsmällinen ilmaisu ilmanvaihdon ja energiatehokkuuden tarpeista.
•- epämääräinen maininta, että tila ”ei ole optimaalinen” ja korvattiin huomioilla tilakorkeudesta ja ilmanvaihdosta.
•- laajempi kuvaus nuorisotilan käytöstä ilman erottelua eri ikäryhmien välillä.
•- toteamus ”tilankäytön uudelleenarviointi on tarpeen” ja korvattiin ehdotuksella toimintojen siirtämisestä.
•- maininta, että investointitarpeet ovat merkittävät ja täsmennettiin, miksi vuokrasopimuksen uusiminen ei ole perusteltua.
•- alkuperäinen toteamus siitä, että asiaa käsitellään jatkovalmistelussa ja korvattiin päätöksellä palauttaa asia valmisteluun kuntotutkimuksen ja pitkän aikavälin käytön arvioimiseksi. Kaupunginhallitus on kokouksessaan 7.4.2025 hyväksynyt päätöspöytäkirjan §60, jossa todetaan, että suurinta osaa näistä ei olisi tehty. (Paattisten Kyläyhdistys Ry)
Kaupungin vastine:
Tämä perustelukohta on vaikeaselkoinen. Valittaja toteaa, että esityslistasta poistettiin asioita hyvän hallintotavan vastaisesti, mutta alakohdissa ennemminkin kritisoidaan listatekstin sisältöä ja kirjauksia, kuin tuodaan esiin väitettyjä tekstien poistoja. Listalta poistettu öljylämmitys -asia on kommentoitu aikaisemmassa vastinekohdassa.
Liikuntalautakunta päätti palauttaa asian valmisteluun. Valitus hallinto-oikeuteen ei myöskään koske liikuntalautakunnan päätöstä 14.2.2023.
7.4.2025 kaupunginhallituksessa kohdassa Lautakuntien pöytäkirjat ja viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat §116 pykälällä 60 merkitty kansliapäällikön päätöspöytäkirja koskee asiaa ”Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta laiksi varhaiskasvatuksen palvelusetelistä” eli ei liity mitenkään nyt käsillä olevaan aiheeseen.
Perustelu:
Kaupunki ei vastannut kaikkiin oikaisuvaatimuksissa esitettyihin asioihin. Kaikki oikaisuvaatimukset eivät olleet täysin saman sisältöisiä, joten osan kohdalta yksilöllinen käsittely olisi ollut tarpeen. (Mimmi Ruusunen)
Kaupungin vastine:
Oikaisuvaatimusten tekijät ovat tuoneet oikaisuvaatimuksissaan esille useita väitteitä ja toteamuksia, joilla ei ole kuitenkaan merkitystä oikaisuvaatimusten tekijöiden esittämien vaatimusten arvioinnissa. Kyseisillä väitteillä ja toteamuksilla ei ole merkitystä kaupunginhallituksen päätöksen 20.1.2025 § 14 lainmukaisuuden tai tarkoitussidonnaisuuden arvioinnin kannalta.
Hallinto-oikeudelle toimitetuissa valituksissa ei myöskään yksilöidä sellaista merkityksellistä ja asiaan vaikuttavaa seikkaa, joka olisi jäänyt oikaisuvaatimusvaiheessa käsittelemättä.
Perustelu:
Ylimääräinen valitusperuste: Turun kaupunki poistaa julkisista asiakirjoista kaiken oheismateriaalin, kun esityslistat muuttuvat pöytäkirjoiksi. Tämä rajoittaa päätöksenteon avoimuutta ja vaikeuttaa kuntalaisten tiedonsaantia. Pöytäkirjojen liitteinä julkisiksi jää pääasiassa kaupungin omia selvityksiä, mutta muita päätöksenteon kannalta olennaisia asiakirjoja – kuten eri osapuolten lausuntoja tai vasta-argumentteja – ei ole saatavilla ilman erillistä tietopyyntöä. Kuntalaki (410/2015) ja julkisuuslaki (621/1999) korostavat päätöksenteon avoimuutta ja asiakirjojen saavutettavuutta. Pykälän 29 mukaan kunnan toiminnan tulee olla avointa, ja kuntalaisten on voitava seurata päätöksentekoa ilman tarpeettomia esteitä. Tätä perusteetonta poistamista voidaan pitää lainvastaisena ja hyvän hallintotavan vastaisena. (Mimmi Ruusunen)
Kaupungin vastine:
Toimielinten esityslistat julkaistaan Turun kaupungin verkkosivuilla. Esityslistavaiheessa esityslistalla on linkit esityslistan liitteisiin ja oheismateriaaleihin. Toimielimen pöytäkirja muodostuu varsinaisesta esittelytekstistä päätösehdotuksineen ja pöytäkirjan liitteistä, jotka juridisesti muodostavat päätöskokonaisuuden. Väite siitä, että pöytäkirjojen liitteinä on pääasiassa kaupungin omia selvityksiä ei pidä paikkaansa. Pöytäkirjojen liitteinä on dokumentteja, jotka toimielin hyväksyy ja jotka siis ovat näin ollen osa päätöskokonaisuutta. Tällaisia liitteitä ovat esimerkiksi sopimukset, jotka kaupunki osaltaan toimielimen päätöksellä hyväksyy.
Oheismateriaalit eivät ole osa päätöstä, joten niistä linkit jäävät pöytäkirjavaiheessa pois. Toimielimen pöytäkirjasta ilmenevät kuitenkin myös kaikki oheismateriaalit, jotka toimielimellä on ollut käytössä päätöstä tehdessään. Nämä dokumentit toimitetaan pyynnöstä luonnollisesti niistä kiinnostuneille.
Menettely täyttää kaikki lainsäädännön asettamat vaatimukset, eikä menettely näin ollen ole mitenkään lainvastainen.
Lopuksi
Yhteenvetona toteamme, että Paattisten alueen palveluverkkoselvitystyön tuloksena muodostui kaupunginhallituksen käsittelyyn ehdotus toimenpiteistä, joita alueelle tulevaisuudessa tulisi kohdistaa, huomioiden väestöennuste, palvelujen nykytilanne ja tulevaisuuden tarpeet. Tehdyn tarkastelun pohjalta yhtenä ratkaisuna on Paattisten aluetalosta luopuminen, koska sen ylläpito ja peruskorjaus nykyisillä käyttöasteilla ei ole perusteltua ja alueelta on löydettävissä muita tilaratkaisuja toimintojen järjestämiseen. Aluetalolla on pitkät perinteet ja se koetaan alueen asukkaiden keskuudessa tärkeänä kohtaamispaikkana. Näin ollen aluetalosta luopuminen on kipeä päätös. Tämä näkyy mm siinä, että kaupunginhallituksen päätöksestä 20.1.2025 tehtiin yhteensä 20 oikaisuvaatimusta ja nämä kohdistuivat kaikki aluetalon osuuteen koko kaupunginhallituksen linjaamassa kokonaisuudessa.
Hallinto-oikeuteen valittaneiden tahojen näkökulmasta aluetalosta luopuminen ei ole tyydyttävä päätös, mutta asian valmistelussa ja päätöksenteossa on toimittu asiallisesti ja kaupungin hallintosäännön mukaisesti.
Hallinto-oikeudessa kaupunginhallituksen päätöstä voidaan vaatia kumottavaksi tai palautettavaksi uudelleen käsiteltäväksi tahi vaatia päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä vain laillisuusperustein. Kuntalain 135 §:n mukaan laillisuusperusteet ovat seuraavat: päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen. Sen enempää kaupunginhallituksen päätös 20.1.2025 § 14 kuin kaupunginhallituksen päätös 3.3.2025 § 60 eivät ole lainvastaisia.
Hallintolain 31 § 1 momentin mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot sekä selvitykset. Kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluu lähtökohtaisesti itse arvioida sitä, koska sen saama selvitys asiassa on riittävä päätöksen tekemiseksi. Kuntalain 22 §:ssä säädetään kuntalaisten kuulemisesta (osallistumis- ja vaikutusmahdollisuudet) heitä koskevista asioista päätettäessä. Kuntalain esitöiden (HE 268/2014 ja HE 280/2018) mukaan tämä kuuleminen voidaan toteuttaa moninaisin tavoin ja vapaamuotoisinkin toimin. Asiassa saadun selvityksen mukaan kysymyksessä olevassa asiassa kuntalaisten kuuleminen on ollut laaja-alaista ennen kaupunginhallituksen asiaa koskevan päätöksen tekemistä. Kaupunginhallituksen päätös 20.1.2025 § 14 ei ole syntynyt kuntalain 135 §:n tarkoittamalla tavalla virheellisessä järjestyksessä.
Turun kaupungin hallintosäännön § 36 kaupunginhallituksen toimivaltaan kuuluu muun ohessa johtaa kaupungin strategista maankäyttöä, tilojen käyttöä ja kiinteistökehitystä sekä kaavoitusta, hyväksyä kaupungin kaavoitusohjelma ja päättää tilankäytön periaatteista. Kaupunginhallituksen 20.1.2025 § 14 päätöksen sisältämä kokonaisuus toimeenpantavaksi linjattaviksi asioiksi ei ole merkittävä muutos kaupungin omaan palveluverkkoon. Aluetalossa toimineet kaupungin omat palvelut toteutetaan tehdyn suunnitelman mukaan uima-allasta ja saunaa lukuun ottamatta jatkossakin. Linjaukset liittyvät tilojen käytön periaatteisiin ja tilankäyttöön, joissa toimivalta on kaupunginhallituksella. Kaupunginhallitus ei ole ylittänyt kuntalain 135 §:n tarkoittamalla tavalla toimivaltaansa tehdessään päätöksen 20.1.2025 § 14. Myöskään tilapalvelujohtaja Leevi Luodon puolueettomuus ei ole asian käsittelyyn liittyen vaarantunut.
Valituksissa ei ole myöskään osoitettu, että kaupunginhallituksen valituksenalainen päätös olisi minkään voimassa olevan lain vastainen.
Päätöksen tekeminen kaupunginhallituksessa on kysymyksessä olevassa asiassa kaikilta osin tapahtunut laillisesti. Hallinto-oikeus voisi kumota tai muutoin puuttua vain sellaiseen päätökseen, joka olisi lainvastainen. Sen sijaan hallinto-oikeuden toimivaltaan ei kuulu ottaa kantaa päätöksen tarkoituksenmukaisuuteen. Valitus tulisi hylätä perusteettomana.
Liite 1 Tilapalvelujohtaja Leevi Luodon lausunto
Lisäksi lausunnon liitteenä toimitetaan hallinto-oikeudelle materiaalit, jotka liittyvät valituksen alaiseen asiaan.
Asiasta tietoja antava henkilö
Hallinto-oikeus on pyytänyt ilmoittamaan tarvittaessa asiassa lisätietoja antavan henkilön nimen ja yhteystiedot. Kaupungin mainittuna yhteyshenkilönä toimii palveluverkkojohtaja Minna Juselius.
0505589308 / minna.juselius@turku.fi
Liite 1
Tilapalvelujohtaja Leevi Luodon lausunto koskien Turun hallinto-oikeuden lausuntopyyntöjä 22.4.2025 613/03.04.04.04.10/2025 ja 631/03.04.04.04.10/2025
Paattisten Kyläyhdistys ry ja Mimmi Ruusunen ovat tehneet hallinto-oikeudelle valituksen koskien Turun kaupunginhallituksen päätöstä 3.3.2025 § 60. Muiden asioiden ohella valituksissa on tuotu esille, että allekirjoittaneen viranhaltijan puolueettomuus olisi vaarantunut Hallintolain 28 § 7. kohdan mukaan. Lausuntopyynnössään hallinto-oikeus pyytää lausuntopyynnön vastaanottajaa hankkimaan valituksessa esteelliseksi katsotun Leevi Luodon lausunto esteellisyyden osalta.
Lausun esteellisyysasiaan liittyen seuraavasti
Turun kaupungin tilapalvelujohtaja johtaa Tilapalvelut -nimistä vastuualuetta, jonka tehtävä on määritetty “Hallinnon järjestäminen konsernihallinnossa” -päätöksessä (kansliapäällikkö 27.2.2025 § 25) muun ohella seuraavasti:
“Tilapalveluiden tehtävänä on kaupungin tilaomaisuudesta ja sen ylläpidosta huolehtiminen kaupungin strategiset tavoitteet huomioiden. Tilapalvelut vastaa toimintaa tukevien toimitilojen tarjoamisesta kaupungin eri toimijoille, kehittäen työympäristöjä ja tarjottavia toimitilapalveluita.”
Turun kaupungilla on huomattava toimitilaomaisuus, joka koostuu iältään ja kunnoltaan hyvin erilaisista rakennuksista. Näin ollen ylläpidosta huolehtiminen tarkoittaa muun ohella kaupungin kunnossapito- ja investointipanostusten kohdistamista omistettuun rakennuskantaan. Valitettavasti kaupungin taloudellinen kyvykkyys investoida rakennuksiin on rajallinen, joten on välttämätöntä tehostaa tilankäyttöä hankkimalla tyhjiin tiloihin tuloa tuottavia markkinaehtoisia vuokralaisia tai luopumalla sellaisista kohteista, joissa yhdistyvät laaja korjaustarve ja tilojen merkittävä vajaakäyttö.
Edellä kuvattuun viitaten totean, että Paattisten aluetaloon liittyvä päätöksentekovalmistelu, johon olen laajasti osallistunut, on tilapalvelujohtajan tehtäväkuvaan olennaisesti kytkeytyvä kokonaisuus. En kuitenkaan tunnista valmisteluun liittyen esteellisyyttä omalta osaltani. Rakennuksen tilannetta on analysoitu prosessin aikana objektiivisesti ja oikeaan tietoon perustuen.
Tehdyssä valituksessa viitataan tilapalvelujohtajan puutteellisiin tietoihin rakennuksen korjaushistoriaan liittyen. Liikuntalautakunnan 14.2.2023 esittelytekstissä oli tilapalvelujohtajan laatima tekstikappale, jossa todetaan rakennuksen olevan öljylämmitteinen. Tosiasiassa rakennus on liitetty kaukolämpöön. Väärä tieto oli peräisin virheellisestä kirjauksesta Turun kaupungin toimitilahallinnon tietojärjestelmässä.
Olen pahoillani liikuntalautakunnalle annetusta, ja sittemmin korjatusta, väärästä tiedosta rakennuksen lämmitysmuodon osalta. En kuitenkaan katso, että kyseinen yksittäinen väärä tieto olisi valituksessa esitetyllä tavalla katsottavissa puolueettomuuden vaarantavaksi asiaksi. Oleellista on, että valituksen kohteena olevaan päätökseen sisältyy suuri määrä päätöstä tukevia argumentteja, eikä valitettava väärä tieto lämmitysmuodosta siten ole kokonaisuuden kannalta merkitsevä etenkään, kun väärä tieto on korjattu heti virheen tultua ilmi eikä liikuntalautakuntaa seuranneissa päätöksentekoelimissä ole enää mainittu rakennuksen olevan öljylämmitteinen.
Yllä kerrottuun viitaten totean lausuntonani, että en ole toiminut esteellisesti päätöksentekovalmistelussa, jota valitus koskee.
Turussa 20.5.2025
Leevi Luoto
tilapalvelujohtaja
Turun kaupunki