Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Konsernihallinto | |||
Kansliapäällikkö | 80 | 28.04.2025 |
3407-2025 (02 06 01)
Talousarviomäärärahan 19053-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki 1. käyttösuunnitelma
Tapahtumajohtaja Antti Kirkkola ja elinvoimajohtaja Vesa Palander 10.4.2025
Turku, Turun seutu, saaristo ja Varsinais-Suomi ovat vahvoja ruuan ja juoman alueita, elintarviketeollisuus on alueella merkittävää ja alueen tutkimus ja koulutus on korkealaatuista. Ruokaan kytkeytyvällä kokonaisuudella on suuri elinkeinojen kehittymiseen, matkailun vahvistumiseen sekä palveluiden ja elämysten monipuolistumiseen liittyvä kasvun potentiaali. Turun keskeisiä veto-voimateemoja ovat merellisyys, kulttuuri, sportti ja ruoka. Ruoka on paitsi itsessään tärkeä vetovoimateema, lisäksi se kutoutuu vahvasti kaikkiin muihin tärkeisiin vetovoimateemoihin. Turun kaupungin strategiassa on määritelty kärkihankkeina keskustan kehittäminen, taiteen ja kulttuurin toimintaedellytykset sekä osaamisen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen. Nämä kaikki leikkaavat ruokakulttuuria.
Ruokakaupunki ja -alue koostuvat monitasoisesta ekosysteemistä, johon kuuluu koko ruokaketju kaikkine toimijoineen, muun muassa alkutuottajat, jalostavat yritykset, erilaiset muut alan yritykset, jakelu- ja vientiorganisaatiot, keskusliikkeet ja kaupat, ravintolat ja kahvilat. Mukaan kuuluvat ruoka ja juoma, tapahtumat, palvelut ja elämykset, opetus ja tutkimus - niin paikalliset herkut, osaaminen kuin vientituotteetkin. Turun monipuolista ruokakulttuuria tukevat myös eri vuodenaikoihin sijoittuvat ruokatapahtumat. Vuoden 2023 aikana koottiin yhdessä laajan ekosysteemin kanssa Monialainen ruokakaupungin kehittämisen ohjelma, jota toteutetaan yhdessä.
Vetovoimainen ruokakaupunki tarjoaa houkuttelevia tuotteita, palveluita, elämyksiä ja tapahtumia niin matkailijoille kuin paikallisille asukkaillekin. Tämä vahvistaa elinvoimaa sekä lisää ruokaketjun aluetaloudellista vaikuttavuutta.
Turku Ruokakaupunki -määrärahan avulla on vauhditettu elämyksellisten ruokaan kytkeytyvien palveluiden, kohteiden ja tapahtumien ympärivuotisen kokonaisuuden kehittymistä, joka on vahvistanut Turun vetovoimaisuutta merkittävänä ruuan ja juoman kaupunkina.
Vuonna 2025 Turussa on toukokuun lopulla merkittävä ruokakilpailukokonaisuus, joka käynnistää Turun ruokaviikot. Kesän ruokaviikkoihin liittyy myös esim. yhdessä toimijoiden kanssa vuonna 2023 lanseeratun kansallisen Varhaisperunapäivän koordinaatio. Syyskaudella pidennetään ydinsesonkia uudelleen käynnistyvän Food&Fun Turku tapahtuman kautta.
Kaupunginhallituksen kustannuspaikalle 19053-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki. Määrärahan käyttö edellyttää kansliapäällikön käyttösuunnitelmapäätöstä. Nyt esitettävä määrärahan 1. käyttösuunnitelma on liitteessä 1. Siinä kuvataan toimenpiteet ko. määrärahatilille.
Esitämme, että 19053-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki määrärahaa saadaan käyttää ruokakaupungin edistämiseen liitteen 1 mukaisesti.
Liite 1Talousarviomäärärahan 19053-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki 1. käyttösuunnitelma
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
PäätösPäätin, että 19053-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki määrärahaa saa käyttää ruokakaupungin edistämiseen liitteen 1 mukaisesti.
Päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.
Tuomas Heikkinen
kansliapäällikkö
Jakelu
tiedElinvoima, tapahtumapalvelut
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvKirkkola Antti
tiedPalander Vesa
Liitteet:
Konha § 80
Liite 1:Talousarviomäärärahan 19053-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki 1. käyttösuunnitelma