Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Konsernihallinto | |||
Kansliapäällikkö | 78 | 28.04.2025 |
3379-2025 (00 01 02, 00 01 05)
Ilmastobudjetoinnin toimeenpano ja kehityshankkeiden asettaminen
Ilmastojohtaja Risto Veivo, talouspäällikkö Johanna Korpikoski, elinvoimajohtaja Vesa Palander ja talousjohtaja Valtteri Mikkola 22.4.2025:
Turun kaupunki toteuttaa kaupunkistrategian ja pormestariohjelman mukaisia ilmasto- ja kestävyystavoitteita panemalla toimeen ilmastosuunnitelmaa (kv 16.5.2022 § 103) ja resurssiviisaan kiertotalouden tiekarttaa (kh 22.11.2021 § 518) sekä valmistelemalla luontopositiivisuuden tiekarttaa (kh 24.3.2025 § 81) ja toimeenpanemalla vaikuttavia ympäristön- ja vesiensuojelun toimenpiteitä. Turun kaupunki osallistuu Euroopan hiilineutraalien ja fiksujen kaupunkien missioon (kh 7.12.2021 § 559) toteuttaen yhdessä 46 ilmastokaupunkisopimuskumppaninsa kanssa ilmastokaupunkisopimusta, -toimenpiteitä ja ilmastoinvestointien ohjelmaa.
Vahvistaakseen kaupunkikonsernin investointien vaikuttavuutta em. tavoitteisiin, kaupunki on osana pormestariohjelman ja strategian toteuttamista kehittänyt ja ottanut käyttöön talousarvioprosessiin sisältyvän ilmasto- ja kestävyysbudjetoinnin (kv 11.11.2024 § 167), jonka avulla ohjataan kaupunkikonsernin investointeja kattavasti ja vaikuttavasti ilmasto- ja kestävyystavoitteiden toteuttamiseen. Ilmastobudjetointi on keskeinen menetelmä ohjata investointeja sekä edistää vihreän rahoituksen saatavuutta ja käyttöä osana Euroopan Unionin hiilineutraalien kaupunkien mission toteuttamista Turussa. Ilmastobudjetoinnissa noudatetaan Euroopan Unionin kestävän rahoituksen taksonomiaa, joka kattaa vaikuttavuuden ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen, luonnon monimuotoisuuteen, kiertotalouden toteutumiseen, vesien tilaan sekä ympäristön pilaantumiseen.
Ilmastobudjetoinnin kehitystyön tulokset esiteltiin ja jatkotoimet linjattiin kansliapäällikön johtoryhmässä 11.12.2024. Ilmastobudjetointi vakiinnutetaan osaksi peruskaupungin ja konsernin vuosittaista talouden ja toiminnan suunnittelua ja samanaikaisesti lähestymistapaa kehitetään edelleen hyödyntäen myös ulkoista hankerahoitusta. Ilmastomission mukainen ilmastokaupunkisopimus, toimenpiteet ja investointisuunnitelma ulottuvat vuoteen 2030 ja investoinnit on ohjelmoitu tarkemmin osana Turun kaupungin toimintasuunnitelmaa vuosille 2025-2028 (kv 11.11.2024 § 167). Kehitystyön päävastuu on elinvoiman palvelukokonaisuudessa vihreän siirtymän palvelualueella ja sen ohjaukseen ja toimeenpanoon osallistuvat resurssien ohjaus (talous), omistajaohjaus, kaupunkirakentaminen ja tilahallinta sekä merkittäviä investointeja toteuttavat konserniyhteisöt.
Turun kaupunki on hakenut ja saanut Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoituksen ilmastobudjetoinnin kehittämishankkeille "Kestävä Investointiprosessi Ilmastobudjetin Tietoalustalla (KIITO)" sekä ”Ilmastonkestävät investointihankkeet (IKI) – Alueellisiin ilmastoriskeihin varautuminen kaupungin kaavoituksessa ja suunnittelussa”. Ilmastobudjetoinnin kehitystyö ml. ulkoisen rahoituksen hankkeiden valmistelu ja toteuttaminen jatkuu ilmastomission yhteydessä vuoteen 2030 ja em. kehityshankkeet toteutetaan vuosien 2025-2026 aikana.
Esitämme, että
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
PäätösPäätin asettaa ilmastobudjetoinnin kehittämishankkeet KIITO ja IKI. Hankkeet sijoittuvat vihreän siirtymän palvelualueelle ja niiden kustannukset katetaan ulkoisten hankkeiden kustannuspaikalta 13220.
Ilmastobudjetoinnin toimeenpanoa ja kehitystyötä jatketaan vihreän siirtymän palvelualueella ja yhteistyössä niin, että se ei kasvata kustannuksia eikä työvoiman käyttöä ja jatkuu osana Euroopan hiilineutraalien kaupunkien missiota vuoteen 2030.
Tuomas Heikkinen
kansliapäällikkö
Jakelu
tiedElinvoima, vihreä siirtymä
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKorpikoski Johanna
tiedLuoto Leevi
tiedMikkola Valtteri
tiedPalander Vesa
tiedSuonpää Kimmo
tpvVeivo Risto
tiedVirtanen Jarkko