Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28.04.202513

1614-2025 (00 01 02, 12 00 01)

Vastaus valtuutettu Henry Toivarin ym. tekemään aloitteeseen koskien esi- ja perusopetuksen tuen muutoksia (Kv)

Tiivistelmä:

Valtuutettu Henry Toivari ym. ovat tehneet aloitteen esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteiden oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen tuen sekä perusopetuksen oppimisen ja koulunkäynnin tuen osuuksien huomioimisesta vahvistamaan opetusta. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se merkitsee aloitteen vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.

Kh §

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen 14.4.2025:

Valtuutettu Henry Toivari ym. ovat tehneet aloitteen koskien esi- ja perusopetuksen tuen muutoksia. Aloitteen mukaan perusopetuslakia muutetaan ja päätös sisältää 100 miljoonan euron tuen ko. tarkoitukseen. Turun osuus tähänastisissa laskelmissa on ollut välillä 2,2 – 4,5 miljoona euroa. Lain hengen mukaan tulee tehdä konkreettisia tukitoimia. Uudistettu perusopetuslaki ja opetussuunnitelma tulevat voimaan 1.8.2025 kuten myös paikalliset opetussuunnitelmat käyttöön, joissa lakimuutos on huomioitava.

Aloitteessa todetaan, että muutos edellyttää lisähenkilöstön palkkaamista jo elokuuksi. Espoo ja Vantaa ovat jo käsitelleet asiaa siten, että rekrytoinnit on avattu. Aloitteessa vaaditaan, että Turussa tulee pikaisesti valmistella lain hengen mukaiset päätökset siten, että koulut pystyvät valmistelemaan syksyn opetusjärjestelyt.

Turussa on tiedossa, että hallituksen tärkeimmän koulutuspoliittisen uudistuksen takia nykyinen määrä erityisopettajia ei riitä. Kevään aikana rekrytoidaan kuusi tai seitsemän uutta opettajaa. Lähtökohtainen tilanne Turussa on ollut tuen osalta hyvä ja peruskoulussa oppilaita on tähänkin saakka tuettu monipuolisesti, eikä uutta resurssia tarvita kovinkaan paljon. Lisäys on aikaisemman päälle noin kaksi prosenttia.

Jokaisessa koulussa tulee olla mahdollisuus pienryhmäopetukseen. Siksi Turkuun perustetaan uusia erityisluokkia Raunistulan, Lausteen, Lyseon ja Luostarivuoren ala- ja yläkouluihin inklusiivisen toimintatavan hengessä. Samaan aikaan pienryhmien määrää ollaan vähentämässä keskitetyn palvelun kouluissa.

Lakimuutoksessa nykyiset kolme tuen tasoa puretaan. Tehostetun ja erityisen tuen päätöksissä on kuitenkin vuoden siirtymäaika, joten oppilaiden nykyiset tuen päätökset ovat voimassa syksyyn 2026 saakka.

Lakimuutoksen jälkeen ryhmäkohtaisia eli kaikkia oppilaita koskevia tukimuotoja ovat opettajan antama yleinen tukiopetus, opetuskielien tukiopetus ja erityisopettajan antama opetus samanaikaisesti muun opetuksen yhteydessä. Sen ajatus on, että oppimisen ongelmiin päästään kiinni heti ilman erillisiä päätöksiä.

Oppilaskohtaisia tukitoimia ovat erityisopettajan opetus osittain pienryhmässä ja muun opetuksen yhteydessä, erityisopettajan tai erityisluokanopettajan opetus pienryhmässä, erityisluokanopettajan opetus erityisluokassa sekä oppilaskohtaiset tulkitsemis- ja avustajapalvelut ja apuvälineet.

Kuntien on varattava ryhmäkohtaiseen tukeen 0,122 opetustuntia koulun oppilasta kohti viikossa. Uutta on myös se, että yhden luokan- tai aineenopettajan opettamassa ryhmässä saa olla korkeintaan viisi oppilasta, joilla on päätös oppilaskohtaisesta tuesta. Rajauksella yritetään huolehtia siitä, että opettajalla on mahdollisuus huomioida oppilaiden tuen tarpeet ja että luokassa olisi työrauha. Rajauksesta pidetään kiinni kaikkien oppiaineiden tunneilla huolimatta siitä, mihin oppiaineeseen oppilaskohtaisen tuen päätös kohdistuu.

Uudistus koskee myös esiopetusta, ja myös siellä toteutetaan edellä kuvattuja toimenpiteitä ja myös uutta henkilöstöä tulee rekrytoida. Lukiokoulutuksen osalta muutoksia tulee myös tehdä samasta näkökulmasta. Ammatillisen koulutuksen osalta muutos toteutetaan vasta 1.8.2026 alkaen eli vuotta muita myöhemmin.

Perusopetuksen palvelutuotannon aiheuttamat menot katetaan pääosin verotuloilla. Valtio osallistuu kuntien tehtävien rahoittamiseen jakamalla kunnille peruspalvelujen valtionosuutta. Kunnan peruspalvelujen valtionosuus kattaa seuraavat tehtäväalueet; varhaiskasvatus, esi- ja perusopetus, kirjastot, yleinen kulttuuritoimi (asukasperusteinen) sekä taiteen perusopetus (asukasperusteinen).

Valtionosuusjärjestelmä koostuu useasta tekijästä ja on voimakkaasti laskennallinen, jossa perusopetuksen aiheuttamia menoja katetaan ns. ikäryhmähintojen kautta. Vuonna 2025 Turun kaupungin peruspalvelujen valtionosuus on edellä mainittujen tehtäväalueiden osalta -3,5 miljoonaa euroa. Oppimisen tuen muutos on huomioitu valtionosuuksissa ja ilman huomiointia peruspalvelujen valtionosuus olisi ollut vielä negatiivisempi.

Kaupungin peruspalvelujen valtionosuus kääntyi soteuudistuksen seurauksena alijäämäiseksi. Käynnissä olevan valtionosuusuudistuksen toivotaan korjaavan tilannetta parempaan suuntaan.

Valtionvarainministeriö on omassa valtionosuuslaskelmassaan huomioinut kansallisella tasolla tälle vuodelle 38,2 miljoonaa euroa oppimisen tuen uudistukseen liittyen. Vuodelle 2026 tullaan huomioimaan yhteensä 91,7 miljoonaa euroa. Tämä on otettu huomioon valtionosuuden laskennallisissa kustannusrakenteissa. Kaikki valtionosuudet ovat yleiskatteellisia, joten yksittäiset muutokset taustatekijöissä eivät kulje suoraan toiminnan rahoitukseen. Valtionosuuksilla katetaan lisäksi vain osa kuntien peruspalveluista. Kunnat on kuitenkin velvoitettu järjestämään ja toteuttamaan oppimisen tuki lain määrittämällä tavalla. Koulujen pitää esimerkiksi kirjata lukuvuosisuunnitelmaan, miten oppimisen tuki toteutuu. Palvelualueille tullaan lisäämään talousarvioon tarvittava kustannusten lisäys oppimisen tuen uudistusta koskien.

Turun osalta yhteenvetona on todettavissa, että:

Oheismateriaali 1Valtuutettu Henry Toivari ym. aloite: Panostusta perusopetukseen

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kh § 13
Oheismateriaali 1:Valtuutettu Henry Toivari ym. aloite: Panostusta perusopetukseen