Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28.04.202510

3131-2025 (08 00 00)

Turun kaupungin näkemys uuden pelastus- ja ensihoitoaseman sijoittumisesta Ratapihankadun varteen

Tiivistelmä:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) suunnittelee nykyisen Turun keskuspaloaseman korvaamista uudisrakennuksella, sillä nykyinen rakennus ei enää vastaa pelastustoimen nykyisiin vaatimuksiin. Varha on pyytäyt kaupungin näkemystä uuden pelastus- ja ensihoitoaseman sijoittumisesta osoitteeseen Ratapihankatu 51. Kaupunki puoltaa ehdotettua sijaintipaikkaa.

Kh §

Kaupunkiympäristö, liikennesuunnittelupäällikkö Maija Norava, kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari ja kaavoitusarkkitehti Laura Virkki 22.4.2025:

Taustaa

Turun keskustan paloasema on aloittanut toimintansa vuonna 1916. Rakennus on ratkaisuiltaan monin osin vanhentunut, niin teknisesti kuin tilojen suhteen, eikä siten vastaa nykytarpeita. Tilat ovat hyvin epäkäytännölliset, koska ne ovat rakennuksen rakentamisen ajankohtana suunniteltu sen aikaisiin tarpeisiin ja aivan erilaisiin käyttötarkoituksiin. Autohallien ovet on mitoitettu hevosvetoiselle kalustolle ja ovat nykyaikaisille pelastusajoneuvoille ahtaat. Tiloissa on tehty aikojen saatossa kaikenlaisia pieniä muutoksia, mutta kunnon isoa peruskorjausta ei ole tehty, joten rakennuksen peruskorjaaminen nykyvaatimusten tasolle tulee olemaan hyvin kallista.

Turun keskusaseman laaja peruskorjaus edellyttäisi lisäksi useamman muun paloaseman toteuttamisen, jotta puutteet pelastustoimen palvelutasossa pystytään korjaamaan. Turun keskusaseman laaja peruskorjaus edellyttäisi lisäksi Länsi-Turun, Skanssin ja Halisten asemien toteuttamisen, jotta vakavat puutteet pelastustoimen palvelutasossa Länsi-Turun, osin Raision ja Raunistulan alueilla kyetään kattamaan, sekä puutteet voimakkaasti kasvavan Itä-Turun osalta. Tässä ratkaisussa Halisten asema vastaisi kooltaan Länsi-Turun ja Skanssin asemia.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on hajauttamassa toimintoja eri puolille kaupunkia. Turun nykyistä keskusasemaa esitetään korvattavaksi Ratapihankadun, Länsi-Turun ja Skanssin pelastus- ja ensihoitoasemilla. Tähän kokonaisuuteen liittyy Halisten pelastus- ja ensihoitoaseman toteuttaminen, jolla katetaan vakavat puutteet pelastustoimen palvelutasossa aseman vaikutusalueella. Lisäksi osa keskusaseman toiminnoista pystytään paremmin sijoittamaan uudelle Halisten asemalle.

Nykytilanteessa keskuspaloasemalta Eerikinkadulta lähtee kiireettömiä ajoja noin 14 000/vuosi. Mahdollisessa uudessa sijainnissa Ratapihankadulla määrät olisivat pienemmät, koska hälytyskaluston määrä Ratapihankadulla vähenisi huomattavasti. Ratapihankadulta kiireettömiä lähtöjä olisi arvion mukaan noin 10 000/vuosi. Kiireettömiä tehtäviä on paljon enemmän kuin kiireellisiä. Varsinais-Suomen hyvinvointialue on arvioinut, että mahdollisen uuden pelastusaseman ensihoitotehtäviä olisi noin 4000 tehtävää/vuosi ja pelastustehtäviä noin 700 tehtävää/vuosi.

Turun keskuspaloasemalta vapautuu merkittävästi tilaa elokuussa 2025, kun pelastus- ja ensihoitopalveluiden korjaamo muuttaa valmistuvalle Krossin pelastus- ja ensihoitoaseman yhteyteen. Tällöin vapautuvia tiloja on turvallisuussyistä vaikeaa vapauttaa kiinteistönomistajalle, koska pelastus- ja ensihoitoaseman toimitilat kuuluvat turvallisuuskriittiseen infraan, jonka suojaavat turvallisuuskäytännöt ovat tiukentuneet merkittävästi viime vuosien aikana.

Turun keskusaseman korvaaminen uudisrakennuksella ei aiheuta nykyiselle toiminnalle tarvetta väistötiloille tai vaikeasti toteutettaville korjaushankkeen vaiheistuksille, vaan toimina voi siirtyä nykyisistä tiloista uusiin niiden valmistuttua.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue on tiedustellut Turun kaupungin näkemystä mahdollisesta sijoittumisestaan Ratapihankadun varteen. Alue sijaitsee suurien liikennevirtojen sekä kahden vilkkaasti liikennöidyn risteyksen välittömässä läheisyydessä.

Kaupungin näkemys Ratapihankatu 51 soveltumisesta ensihoito- ja pelastusaseman paikaksi

Esitetty uusi keskusta-alueen ensihoito- ja pelastusaseman paikka sijaitsee liikenneverkon ruuhkautumisalttiiden risteysten välissä. Ratapihankadun Koulukadun ja Puistokadun risteykset ovat Turun katuverkon vaikeimpia pullonkauloja. Erityisesti Koulukadun ja Ratapihankadun risteykseen muodostuu iltaruuhkassa jonoja sekä Koulukadulle että Ratapihankadun koillishaaralle. Katkot ruuhkaan ovat kuitenkin hoidettavissa liikennevalo-ohjauksin ja ajaminen ruuhkapisteestä poispäin on yleensä sujuvaa.

Ruuhka-aikana haasteeksi muodostuu tontilta ulosajo. Liikennevalo-ohjauksella ja lähiristeysten valoetuuksin kiireelliset ulosajot voidaan järjestää melko sujuvasti, mutta kiireettömät ajot tapahtuvat normaalein liikennesäännöin. Varsinkin tontilta vasemmalle kääntyminen saattaa olla vaikeaa jonojen ulottuessa tonttiliittymän kohdalle. Ruuhka-aikoina kiireettömien kuljetusten matka-aikoihin tulee varata lisäaikaa.

Turussa on otettu vuonna 2023 käyttöön hälytysajoneuvojen HALI-järjestelmä, jonka avulla liikennevaloetuuksia pystytään järjestämään hälytysajoneuvoille.

Mahdollisen pelastus- ja ensihoitoaseman sijoittuminen Ratapihankadulle muuttaa hälytysajojen hyökkäysreittejä. Nykyinen Eerikinkadun reitti kulkee Turun ydinkeskustan läpi, jossa on hyvin paljon jalankulkijoita. Reittimuutos vähentäisi merkittävästi jalankulkijoiden onnettomuusriskiä. Nykyisillä reiteillä on myös pitkäkestoisia rakennustyömaita ja tulevaisuudessa katuverkon muutokset heikentävät hälytysajoneuvojen toimintaa. Uusi sijainti mahdollistaisi lähdöt pääkatuja pitkin. Itään, länteen ja pohjoiseen suuntautuvat lähdöt helpottuisivat uudistuksen myötä, mutta etelään ajomatkojen piteneminen vaikuttaa ajoaikoihin.

Kaupungin liikennesuunnittelun näkemyksen mukaan mahdollinen uusi sijainti Ratapihankadun varrella tarjoaa nykyistä sijaintia sujuvammat hälytysajoreitit kaikkiin suuntiin. Varsinkin itäiseen keskustaan ja itäiseen Turkuun suuntautuvien hälytysajojen sujuvuus paranisi merkittävästi. Liikennevalojen hälytysajoneuvojen etuuksin pystytään varmistamaan mahdollisimman sujuva eteneminen hälytysajoneuvoille.

Selkeä heikennys nykytilanteeseen on kiireettömien kuljetusten ulosajot. Ongelma on kuitenkin hallittavissa aikataulusuunnittelun keinoin. Uusi sijainti lisää hieman häiriöitä muulle autoliikenteelle nykytilanteeseen verrattuna, mutta turvallisuusriski ja häiriö ydinkeskustassa liikkuville pienenisi.

Uusi keskustan ensihoito- ja pelastusasemaa on ehdotettu yksityisessä omistuksessa, osoitteessa Ratapihankatu 51 olevalle rakentamattomalle ja nykyisen pysäköintikäytössä olevalle tontille 853-062-018-004. Tontti on voimassa olevassa asemakaavassa (30/1986) osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (K-1). Tontille rakennettavasta kerrosalasta saa enintään 40 % käyttää sellaiseen teollisuustoimintaan, joka ei aiheuta melua, ilman saastumista tai muita ympäristöhaittoja. Tontin rakennusten suurin sallittu kerrosluku on 7 ja 50 % tontista saa käyttää rakentamiseen. Tontin rakennusoikeus on 4447 k-m2. Tontin nykyinen käyttötarkoitus ei suoraan mahdollista ensihoito- ja pelastusaseman rakentamista, vaan rakentamisluvalle tarvitaan ensin poikkeamispäätös tai kaavamuutos.

Voimassa olevassa yleiskaavassa (25/2005) em. tontti on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi, jolle ei saa sijoittaa asumista eikä sellaista toimintaa, joka aiheuttaa runsasta ajoneuvoliikennettä (C-2), esim. päivittäistavarakauppaa.

Alueella on valmisteilla asemakaavanmuutos Asemanaukio, jonka tavoitteena on mahdollistaa raitiotien rakentaminen nykyisen päärautatieaseman alueelle ja radan varteen. Ensihoito- ja pelastusaseman sijainniksi ehdotettu osoitteessa Ratapihankatu 51 sijaitseva tontti sisältyy kaavanmuutosalueeseen, sillä tontin pohjoissivulta tarkistetaan suunnitellun raitiotien tilavarausta.

Asemanaukion kaavaehdotuksessa tontin kaavamerkintä on tarkoitus säilyä liike- ja toimistorakennusten korttelialueena (K-1). Korttelialueen kaavamääräykseen lisätään tarkennus, jonka mukaan korttelialueelle saa sijoittaa pelastustoiminnan yksikön ja sen vaatimat pysäköintipaikat. Maanomistajan mukaan kaavamääräyksen käyttötarkoituksen laajentaminen on mahdollista. Voimassa olevan kaavan rakennusoikeus riittää em. aseman toteuttamiseen.

Kaavamuutoksen aikataulutavoitteena on viedä kaavaehdotus päätöksentekoon kaupunginvaltuustoon loppuvuodesta 2025.

Pelastusaseman sijoittaminen Ratapihankadun varrelle saattaa herättää alueen asukkaissa huolta melun ja liikenteen lisääntymisestä, siksi kaavan yhteydessä tulee tehdä mm. meluselvitys.

Turun keskuspaloaseman kiinteistö on kaupungin omistama ja se on vuokrattu Varhalle 31.12.2025 asti. Uuden vuokrasopimuksen neuvottelut ovat käynnissä. Nykyinen keskuspaloaseman kiinteistö on tarkoitus siirtyä kiinteistökehityskohteeksi, kun uuden ensihoito- ja pelastusaseman toteuttaminen on varmistunut kuitenkin hyvissä ajoin ennen kiinteistön vapautumista.

Liite 1Liikenteellisiä näkökohtia Turun keskusaseman mahdollisesta siirrosta Ratapihankadun varteen (Liikennesuunnittelu Salonen Oy, 14.4.2025)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää antaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle edellä olevan lausunnon ja liitteen 1 mukaisen selvityksen liikenteellisistä näkökohdista. Kaupunki toteaa, että Varhan esittämä sijaintipaikka soveltuu kaupungin näkemyksen mukaan ensihoito- ja pelastusaseman paikaksi.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kh § 10
Liite 1:Liikenteellisiä näkökohtia Turun keskusaseman mahdollisesta siirrosta Ratapihankadun varteen (Liikennesuunnittelu Salonen Oy, 14.4.2025)