Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28.04.20255

3173-2025 (01 01 00)

Johtavan pysäköinnintarkastajan viran (vak. nro 607129) muuttaminen pysäköinnintarkastajan viraksi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden avoinna oleva johtavan pysäköinnintarkastajan virka (vak. nro 607129) muutetaan 1.5.2025 alkaen pysäköinnintarkastajan viraksi. Avoinna olevaa virkaa ei ole täytetty, koska virkaan kuuluvat tehtävät on hoidettu muulla tavalla vastuualueen organisaatio- ja lähijohtajamuutosten takia. Pysäköinnintarkastajien määrän lisääminen parantaa liikenneturvallisuuden ja pysäköintiä koskevien määräysten valvontaa ja tuo kaupungille tuloja.

Kh §

Palvelussuhdepäällikkö, henkilöstöjohtajan varahenkilö Tarja Kullanmäki 16.4.2025:

​Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus on esittänyt, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden avoinna oleva johtavan pysäköinnintarkastajan virka (vak. nro 607129) muutetaan 1.5.2025 alkaen pysäköinnintarkastajan viraksi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.386,74 €/kk (KVTES, 08TAR070, VL 3A) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävien hoitamiseen tarpeellinen liikennettä ja joutokäyntiä koskevien sääntöjen tuntemus (laki pysäköinninvalvonnasta 12 §).

Esityksessä on todettu, että luvat ja valvonta -palvelualueen pysäköinninvalvonta ja ajoneuvonsiirrot -vastuualueella työskentelee yhteensä 27 henkilöä. Vastuualuetta johtaa valvontapäällikkö. Vastuualueella on virallisesti 3 esihenkilöä: valvontapäällikkö, siirtopäällikkö ja johtava pysäköinnintarkastaja (vakanssi 607129). Valvontapäällikön suorina alaisina on kaksi johtavaa pysäköinnintarkastajaa, siirtopäällikkö, valvontakoordinaattori, toimistosihteeri ja mittarinkorjaaja. Siirtopäällikön suorina alaisina on 2 katutarkastajaa, valvontainsinööri ja 3 valvojaa. Johtavan pysäköinnintarkastajan suorina alaisina on 14 pysäköinnintarkastajaa.

Esityksessä on lisäksi todettu, että esihenkilöasemassa olevan johtavan pysäköinnintarkastajan virka on ollut vakituisesti täyttämättä lähes kaksi vuotta 1.8.2023 alkaen ja viran haltija on 1.12.2024 alkaen irtisanoutunut tehtävästään. Aikana, jolloin johtavan pysäköinnintarkastajan virka on ollut täyttämättä, vastuualueen organisaatiossa on tapahtunut useita muutoksia: Organisaatioon on perustettu uusi katuluvat ja ajoneuvonsiirrot -yksikkö, jota johtaa siirtopäällikkö. Muutos toteutettiin muuttamalla yhden katutarkastajan virka siirtopäälliköksi. Samassa yhteydessä varastotoiminnot (mukaan lukien kaksi varikonhoitajaa) siirrettiin kokonaisuudessaan kaupunkirakentamisen palvelualueelle. Näiden organisaatiomuutosten ja yksittäisten tehtävien vähentymisen myötä valvontapäällikön suorien alaisten määrä on vähentynyt. Vastuualueella on myös uusi valvontapäällikkö, joka on ottanut käyttöön uusia työn tekemisen tapoja. Näiden muutosten myötä on havaittu, että esihenkilöasemassa olevan johtavan pysäköinnintarkastajan viralle ei ole enää tarvetta.

Esityksen mukaan esihenkilöasemassa olevan johtavan pysäköinnintarkastajan virka olisi tarkoituksenmukaista muuttaa pysäköinnintarkastajan viraksi. Turku laajenee uusille alueille jatkuvasti, mikä lisää perusmuotoisen pysäköinnintarkastuksen tarvetta kaupungissa. Pysäköinnintarkastus tuottaa lisäksi suoraa tuloa kaupungille noin 130​ 000 euroa yhtä pysäköinnintarkastajaa kohden. Pysäköinnintarkastajien määrän lisääminen parantaa liikenneturvallisuuden valvontaa ja tuo kaupungille tuloja, mitkä molemmat seikat puoltavat johtavan pysäköinnintarkastajan viran muuttamista pysäköinnintarkastajaksi.

Valvontakoordinaattori on tehnyt pysäköinnintarkastajien työvuorosuunnittelun johtavan pysäköinnintarkastajan viran ollessa täyttämättä. Yksikössä on myös toinen johtava pysäköinnintarkastaja, jonka pääasiallisena tehtävänä on pysäköintivirhemaksuista tehtävien oikaisuvaatimusten valmistelu valvontapäällikön päätettäväksi. Pysäköinninvalvonnan vastuualueella otetaan kevään 2025 aikana käyttöön uusi tietojärjestelmä, joka tulee virtaviivaistamaan erityisesti pysäköinninvalvonnan toimistotehtäviä. Muutos tulee helpottamaan sekä valvontakoordinaattorin että johtavan pysäköinnintarkastajan toimistotöitä. Myös tämä muutos vähentää tarvetta pysäköinnintarkastajien erilliselle esihenkilölle.

​Palvelukokonaisuuden esityksen mukaan vuosittainen palkkakustannusten säästö on n. 5.000 €.

​Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin muutettavan viran toiminnallisesta tarpeesta. Viran muuttamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä talousarvioon, jossa on huomioitu sopeuttamisohjelmaan sisältyvät henkilöstön käytön tavoitteet. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa palvelukokonaisuuden esitykseen.

​Hallintosäännön 90 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää virkojen perustamisesta, muuttamisesta ja lakkauttamisesta.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallitus päättää, että