Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10907.04.20256

2786-2025 (11.00, 00 01 02)

Ilmastosuunnitelman arviointi- ja päivitysprosessi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään päätettäväksi Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessin käynnistäminen ja toteutus yhteisen eurooppalaisen kaupunkien ilmastosuunnitelmajärjestelmän (European Covenant of Mayors for Climate and Energy) mukaisesti. Arviointi- ja päivitystyön tavoitteena on vahvistaa il-mastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta siten, että Ilmastosuunnitelmassa valtuustokaudelle 2025 - 2029 ja edelleen vuodelle 2035 asetetut tavoitteet saavutetaan.

Kh § 109

Ilmastojohtaja Risto Veivo 21.3.2025:

Turun kaupungin valtuustokausittain arvioitavan ja päivitetyn Ilmastosuunnitelman 2029 hyväksyi kaupunginvaltuusto viimeksi 16.5.2022 § 103. Valtuuston päätöksen mukaisesti suunnitelma ohjaa sitovasti sekä toimialoja että konserniyhteisöjä ja sen toteuttamiseen kutsutaan laajasti mukaan ympäröivän kansalaisyhteiskunnan toimijat. Ilmastosuunnitelmasta päättää ja sen toteuttamista seuraa vuosittain kaupunginvaltuusto. Turun Ilmastoraportti 2023 käsiteltiin valtuustossa 13.5.2025 (§ 69). Suunnitelman tavoitteita arvioidaan ja tarkistetaan perusteellisemmin valtuustokausittain. Tällöin seurataan valtuustokausittain asetettujen välitavoitteiden (2021) –2025–2029 toteutuminen, raportoidaan tuloksista EU:n yhteisen ilmastotyömallin mukaisesti ja päivitetään suunnitelmaa tarvittaessa valtuuston päätöksellä.

Hallintosäännön mukaisesti kaupunginhallitus ohjaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa. Ilmastosuunnitelman toimeenpanosta raportoidaan valtuustolle vuosittain ja tämän lisäksi kaupunginhallitukselle tarvittaessa. Kaupunginhallitukselle esitetään nyt käynnistettäväksi Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessi yhteisen eurooppalaisen kaupunkien ilmastosuunnitelmajärjestelmän (European Covenant of Mayors for Climate and Energy) sekä Ilmastosuunnitelman luvun 1.3 Toimeenpano ja seuranta mukaisesti.

Arviointi- ja päivitystyön tavoitteena on vahvistaa ilmastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta siten, että Ilmastosuunnitelmassa vuosille 2029 (ja edelleen 2035) asetetut tavoitteet saavutetaan. Samalla vahvistetaan kehityspolkua kohti vuotta 2035 (vahvistuva ilmastopositiivisuus) sekä edellytyksiä vihreän kestävyyssiirtymän toteutumiselle yhteistyössä alueen sidosryhmien, yritysten ja yhteisöjen kanssa. Arvioinnin tulokset ja ilmastosuunnitelman päivitysehdotus esitetään kaupunginvaltuustolle viimeistään 30.6.2026 mennessä, jotta kaupunginvaltuusto voi käsitellä arvioinnin tulokset sekä ilmastosuunnitelman sisältämien analyysien, tavoitteiden ja toimenpiteiden päivitysehdotuksen niin, että päivitetty suunnitelma ehtii vaikuttavasti ohjaamaan ilmastopolitiikan toimeenpanoa valtuustokauden 2025-2029 aikana. Aikataulussa ja työn sisällössä huomioidaan pormestariohjelman linjaukset, kaupunkistrategian päivityksen aikataulu, Euroopan 100 hiilineutraalin kaupungin mission ja sopeutumisen mission toteuttaminen sekä synergia resurssiviisaan kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamiseen

Arviointityö sisältää ainakin seuraavat osa-alueet:

1.​ Ilmastonmuutoksen hillintä

a.​ Ilmastosuunnitelman perus- ja seurantavuosien päästölaskennan päivitys ja ennusteet alueellisella kulutuspohjaisella laskennalla sekä EU SECAP-laskennalla.

b.​ Toteutuneen kehityksen analyysi suhteessa tavoiteuraan sekä skenaarion/tavoiteuran tarkastelu vuoden 2025 toteuman ennakkotietoon sekä 2029 tavoitteisiin ja 2035 tavoitteisiin / skenaarioon (ilmastopositiivisuuden vahvistaminen).

c.​ Ilmastonmuutoksen hillintätoimien sekä niitä ohjaavien tavoitteiden analyysi suhteessa päästökehitykseen ja ennusteeseen.

d.​ Täydentävien ja/tai tarkennettavien tavoitteiden ja korjaavien toimien määrittely ja vaikutusarviot (energia, liikkuminen, yhdyskuntarakenne, ilmastovastuu, hiilinielut ja kompensaatiot sekä mahdolliset uudet kohteet/teemat).

e.​ Vuosien 2029 ja 2035 tavoitteiden saavutettavuuden osoittaminen sekä polku vahvistuvaan ilmastopositiivisuuteen (2035).

2.​ Ilmastonmuutokseen varautuminen

a.​ Ilmastonmuutoksen riskien, haavoittuvuuksien ja vaikutusten analyysi.

b.​ Sopeutumisen tilannekatsaus.

c.​ Sopeutumistavoitteiden määrittäminen.

d.​ Sopeutumistoimien tarkentaminen ja täydentäminen.

3.​ Ilmastosuunnitelman tavoite, strategia ja visio sekä toimeenpano

a.​ Ilmastosuunnitelman tarkastelu suhteessa pormestariohjelmaan ja kaupunkistrategian päivitykseen, Euroopan 100 hiilineutraalin kaupungin missioon ja sopeutumisen missioon sekä alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen toimintaympäristön muutokseen.

b.​ Vaikuttavuus kestävään kehitykseen ja vihreään siirtymään (kestävä hyvinvointi, kilpailukyky ja kiertotalous, osallistuminen ja tasa-arvo sekä luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen).

c.​ Yhteiskehittäminen yritysten ja yhteisöjen kanssa, kansalaisten osallistuminen ja ilmastoviestintä sekä ilmastotieto ja osaaminen.

d.​ Ilmastojohtaminen, konserniohjaus, investoinnit ja rahoitus sekä kehityshankkeet.

Ilmastosuunnitelman arviointi- ja päivitystyöstä vastaa Vihreän siirtymän palvelualue, joka toimii osana kaupunginhallituksen alaista Elinvoiman palvelukokonaisuutta. Työtä varten kootaan asiantuntijaryhmä, joka koostuu sekä kaupungin sisäisistä, että ulkopuolisista asiantuntijoista ja työn tueksi hankitaan asiantuntijapalvelua. Ilmastotyön lyhyt tilannekatsaus sekä arviointi- ja päivitysprosessi on esitelty oheismateriaalissa 1.

Oheismateriaali 1Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessin kuvaus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että Turun kaupungin Ilmastosuunnitelman 2029 arviointi- ja päivitysprosessi käynnistetään ja toteutetaan edellä kuvatun mukaisesti siten, että ilmastosuunnitelman tavoitteita, toimenpiteitä ja vaikuttavuutta voidaan vahvistaa Ilmastosuunnitelmassa vuosille 2029 ja 2035 asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Prosessi toteutetaan ja raportoidaan yhteisen eurooppalaisen kaupunkien ilmastosuunnitelmajärjestelmän mukaisesti (EU Covenant of Mayors for Climate and Energy) ja arvioinnin tulokset sekä ilmastosuunnitelman päivitysehdotus esitetään kaupunginvaltuustolle viimeistään 30.6.2026 mennessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedBlue Industry Park Oy
tiedBusiness Turku Oy Ab
tiedForum Marinum -säätiö
tiedKaarea Oy
tiedKiinteistö Oy Turun monitoimitilat
tiedKuntec Oy
tiedLounais-Suomen Jätehuolto Oy
tiedOy Turku Energia-Åbo Energi Ab
tiedTVT Asunnot Oy
tiedTurku 2029 -säätiö sr
tiedTurku City Data Oy
tiedTurun Aikuiskoulutussäätiö
tiedTurun Kaupunginteatteri Oy
tiedTurun Kaupunkiliikenne Oy
tiedTurun Satama Oy
tiedTurun Seudun Vesi Oy
tiedTurun Taiteen talo Oy, Konstens hus i Åbo Ab
tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedTurun Ylioppilaskyläsäätiö - Studentbystiftelsen i Åbo
tiedTurun ammattikorkeakoulu Oy
tiedTurun konservatorio Oy
tiedTurun seudun puhdistamo Oy
tiedVarsinais-Suomen Asumisoikeus Oy
tiedVisit Turku Archipelago Oy
tpvElinvoima, vihreä siirtymä
tiedElinvoiman palvelukokonaisuus
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto
tiedKulttuurin palvelukokonaisuus
tiedLasten ja nuorten palvelukokonaisuus
tiedLiikunnan palvelukokonaisuus
tiedRevisiotoimisto