Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9731.03.20258

13835-2021 (12 04 01, 12 04 02, 02 06 01, 01 01 00)

Selvitys liikunnan avustusjärjestelmäuudistuksen toimeenpanosta

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti 11.4.2022 § 67 Turku liikuttaa kaikkia -tulevaisuuden linjaukset Turun liikuntapaikkaverkon ja liikuntakulttuurin kehittämiseksi sekä linjauksiin liittyen liikunnan avustusjärjestelmän ja kunnallisten liikuntatilojen hinnoittelumallin uudistamisesta (kh 30.5.2022 § 246 ja kv 12.12.2022 § 249). Kaupunginhallitukselle tuodaan tiedoksi selvitys liikunnan avustusjärjestelmäuudistuksen toimeenpanosta.

Kh § 97

Liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari 27.3.2025:

Liikunnan avustusjärjestelmäuudistuksen käyttöönotto

Turun kaupungin liikunnan avustusjärjestelmän ja liikuntatilojen hinnoittelun kokonaisuudistus (kv 11.4.2022 § 67 ja kv 12.12.2022 § 249) otettiin käyttöön suunnitellusti tammikuussa 2025.​ Uudistus koostuu kolmesta kärjestä:

Kokonaisuudistuksen tavoitteina on lisätä lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia, hillitä kotitalouksien harrastamisen kustannuksia, tehdä ohjatusta liikuntaharrastamisesta aiempaa saavutettavampaa, edistää sukupuolten ja asuinalueiden välistä tasa-arvoa, tukea liikunta- ja urheilulajeja, seuroja ja niiden harrastajia nykyistä tasavertaisemmin sekä vahvistaa seurojen osaamista.

Osana liikuntapaikkaverkon linjausten toteuttamista kaupunginhallitus päätti 9.12.2024 § 399, että kaupunginhallitukselle tuodaan selvitys liikunnan avustusjärjestelmäuudistuksen toimeenpanosta, tavoitteiden toteutumisesta sekä tehtyjen linjausten ja uudistusten päivittämisen tarpeesta.

Avustusjärjestelmäuudistuksen seuranta ja raportointi

Kyseessä on pitkän aikajänteen suunnitelma, jonka etenemistä seurataan ajantasaisesti, mutta jonka tavoitteiden toteutumista ja vaikuttavuutta voidaan laaja-alaisesti arvioida vasta useamman vuoden kuluttua. Uudistuksen kolmen osa-alueen yksityiskohdat raportoidaan liikuntalautakunnalle vuosijohtamisen aikataulujen mukaisesti osana osavuosikatsauksia sekä tilinpäätöstä. Boostii-edun ja liikuntaolosuhteiden käytön avustuksen määrärahatarpeita seurataan ja arvioidaan säännöllisesti ja tuodaan päätöksentekoon päätettäessä talousarviosta, sekä tarvittaessa lisätalousarviosta päätettäessä.

Seurannassa hyödynnetään valittuja indikaattoreita lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymiseen, liikuntapaikkaverkon käyttöön ja kehittymiseen sekä seuravalmentajien ja -ohjaajien osaamisen kehittämiseen liittyen. Mittareina käytetään valtakunnallisia ja paikallisia tietolähteitä, jotka yhteensovitetaan kaupunkitasoisen lasten ja nuorten harrastamisen mittariston kanssa.

Liikuntakäyttäytymisen osalta olennaisia seurattavia tietoja ovat mm. Boostii-edun ja vähävaraisten erillisen lisätuen käyttöön liittyvät tiedot, liikuntaharrastamisen alueellisuus, muutokset turkulaisseurojen harrastajamäärissä sekä 7–19-vuotiaiden turkulaisten fyysisessä toimintakyvyssä ja liikunta-aktiivisuudessa. Liikuntapaikkaverkon käytöstä ja sen kehittymisestä kertovat mm. muutokset kunnallisten, seura- ja yksityisomisteisten liikuntatilojen määrässä, käytössä sekä avustusmäärärahoissa. Liikuntapaikkojen käytön kustannuksia seurataan mm. laskennallisten harrastajakohtaisten olosuhdekulujen avulla. Osaamisen kehittämisen mittareina ovat ohjaajien ja valmentajien määrä seuroissa eri koulutustasoilla sekä eri ikäryhmissä.

Tarvittavat toimenpiteet ja mahdolliset periaatteiden tai hinnoittelun muutosesitykset tehdään tietojohtamiseen pohjautuvaan arviointiin perustuen. Yhteisvaikuttava harrastamisen ohjausryhmä linjaa kaupunkitason tarvittavista toimenpiteistä. Liikunnan palvelukokonaisuuden johtoryhmä vastaa liikuntaan liittyvien toimenpiteiden toteuttamisesta. Tarvittavista periaatemuutoksista päättävät toimielimet.

Liite 1 kuvaa uudistuksen seurannan sisältöjä, edistymistä ja raportointiaikataulua.

Käyttäjien kuuleminen

Kotitalouksilta ja seuroilta kerätty tieto sekä saatu palaute ovat oleellisessa roolissa kokonaisuudistuksen seurannassa. Järjestelmistä saatavien tietojen ja laskelmien lisäksi kerätään tietoa kyselyillä. Boostii-edun käyttäjien esitietoja kootaan yhteen sähköiseen järjestelmään sisältyvän kyselyn kautta. Esitiedot pitävät sisällään mm. käyttäjäkohtaista tietoa Boostii-edun käyttäjän liikuntaharrastamisen lähtötilanteesta sekä kotitalouden sosioekonomisesta asemasta ja Boostii-edun käyttäjän terveydentilasta.

Vuoden 2025 aikana toteutettavalla seurakyselyllä selvitään mm. eri paikkakunnilla asuvien harrastajien määrät turkulaisissa seuroissa, harrastusmaksujen suuruudet eri ikäryhmissä sekä mistä harrastusmaksut koostuvat. Tietojen avulla seurataan mm. ulkopaikkakuntalaisten harrastajien määrien muutoksia sekä avustusuudistuksen ja liikuntatilojen käytön tuen muutoksien vaikutuksia harrastusmaksuihin ja seurojen toimintaan.

Seuroja ja yhdistyksiä kuullaan kyselyjen lisäksi seurakohtaisten tapaamisten ja laajempien seuratilaisuuksien avulla. Tavoitteena on työskennellä vuorovaikutteisesti seurakentän kanssa sekä kerätä yksityiskohtaisempaa tietoa kokonaisuudistuksen kehittämisen tueksi.

Lasten, nuorten ja kotitalouksien kokemuksia sekä näkökulmia kuullaan Turun laajan vapaa-ajan kyselyn avulla alkuvuodesta 2026. Kysely on jatkoa vuonna 2021 toteutetulle Turun harrastuskyselylle, johon vastasi 5.930 peruskouluikäisen huoltajaa sekä toisen asteen oppilasta. Kyselyllä kerätään tietoa mm. harrastamisen sisällöistä, esteistä, kustannuksista ja Boostii-edun vaikutuksista.

Kyselyjen ja kuulemisten tulokset ja saadut palautteet huomioidaan osana kokonaisuudistuksen seurantaa, raportointia sekä tarvittavia toimenpiteitä.

Avustusuudistukseen liittyvät kehittämistoimenpiteet

Kokonaisuudistuksen valmistelu on saatu päätökseen ja se on ensimmäistä vuotta käytössä. Uudistuksen eri osa-alueisiin liittyen tunnistetaan kehittämistarpeita, joihin kaupunkitasoisesti etsitään ratkaisuja tulevien vuosien aikana. Tällä hetkellä ilmenneitä kehittämistarpeita ovat mm.

Kaupunkitasoisena tavoitteena on, että lasten ja nuorten Boostii-edun tyyppinen tukeminen laajenisi mahdollisuuksien mukaan myös muihin vapaa-ajan toimintoihin liikuntaharrastamisen lisäksi. Tämä edellyttää laajaa taustaselvitystä eri lautakuntien avustusmuodoista ja -periaatteista sekä suunnitelmaa avustamisen määrärahoista. Osana laajempaa selvitystä arvioidaan myös Boostii-harrastustoimijoiden nykyisiä periaatteita sekä esitetään niihin tarvittaessa muutoksia.

Turkulaisissa seuroissa ja yhdistyksissä keskiarvioisesti n. 25 % harrastajista asuu naapurikunnissa. Tiettyyn lajiin erikoistuneissa seuroissa ulkopaikkakuntalaisten määrä saattaa olla korkeampi, n. 30–50 %. Vastaavasti myös turkulaisia lapsia ja nuoria harrastaa muiden paikkakuntien seuroissa. Boostii-edun laajentaminen seudulliseksi, kuntarajat ylittäväksi tukimuodoksi, on tärkeää arvioida tulevaisuudessa.

Boostii-edun sähköisen järjestelmän kehitystyötä jatketaan. Tavoitteena on mm. integroida seurojen käytössä olevien järjestelmien kyvykkyyksiä Boostii-edun sähköiseen järjestelmään sekä tukea erityisesti harrastamattomia lapsia ja nuoria mieluisan liikuntaharrastuksen löytämisessä. Lisäksi turkulaisia seuroja ja yhdistyksiä tuetaan taloudellisesti ja viestinnällisesti uusien harrastamattomille tarkoitettujen alueellisten harrastusryhmien perustamisessa.

Kotitalouksille suunnatuilla tukitoimenpiteillä pyritään lisäämään kotitalouksien tietoisuutta liikuntaharrastamisen positiivisista vaikutuksista ja liikuntaharrastusmahdollisuuksista. Liikuntaharrastuksiin ohjautumista toteutetaan koulupäivien yhteydessä sekä yhteistyössä esimerkiksi vähävaraisten ja monikulttuuristen parissa toimivien järjestöjen kanssa. Yhteistyö monikulttuuristen järjestöjen kanssa on erityisen tärkeää, jotta Boostii-edun käyttö ja sitä kautta seuraharrastamisen kulttuuri tulisi tutuksi laajasti eritaustaisille lapsille, nuorille ja kotitalouksille.

Liite 1Liikunnan avustusuudistuksen seuranta ja raportointi

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää merkitä selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikunnan palvelukokonaisuus
tiedLiikuntalautakunta


Liitteet:

Kh § 97
Liite 1:Liikunnan avustusuudistuksen seuranta ja raportointi