Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8124.03.20256

2384-2025 (00 01 02, 11.00)

Turun luontotavoite

Tiivistelmä:

Pormestariohjelmaan on kirjattu, että Turku asettaa luontotavoitteen. Valmistelun pohjalta asetettavan tavoitteen avulla Turku pyrkii saavuttamaan luontopositiivisuuden vuonna 2030. Tavoitteen toimeenpanon ja vaikuttavuuden varmistamiseksi käynnistetään sidosryhmät osallistava luontopositiivisuuden tiekarttatyö.

Kh § 81

Erityisasiantuntija Niina Ruuska, erityisasiantuntija Miika Meretoja, ilmastojohtaja Risto Veivo ja ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki 24.3.2025:

Taustaa

Kaupunkistrategiassa on tavoitteena, että vuoteen 2030 mennessä Turku on yksi maailman johtavista ilmasto- ja luontokaupungeista. Ilmastokaupunkina Turku on kansainvälisessä vertailussa tunnustettu edelläkävijä. Jotta edelläkävijän asema luontokaupunkina saavutetaan, on tarpeen asettaa kansallisen ja kansainvälisen vertailun mahdollistava luontotavoite ja määritellä sille toimenpiteet.

Turku on allekirjoittanut kymmenen suomalaisen kaupungin pormestarien ja kaupunginjohtajien yhteisen luontojulkilausuman, jossa sitoudutaan luontokadon pysäyttämiseen ja nostamaan luontopositiivisuus kaupunkien strategioihin. Sitoumuksen taustalla on huoli luontokadon aiheuttamasta uhkasta ihmisten hyvinvoinnille ja kaupunkien elinvoimaisuudelle.

Globaalin biodiversiteettisopimuksen ja EU:n biodiversiteettiohjelman tavoitteina on, että luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen pysähtyy vuoteen 2030 mennessä, jonka jälkeen luonnon tila saatetaan elpymisuralle. Kaupungit ja alueet on tunnistettu merkittäviksi toimijoiksi kansainvälisten luontosopimusten toimeenpanossa. Johtavan luontokaupungin tavoitteen tulee olla kansainvälisten ohjelmien tavoitteiden tasolla ja linjassa Suomen muiden luontopositiivisuutta tavoittelevien kaupunkien kanssa. Myös EU:n ennallistamisasetus edellyttää kasvavaa kehityssuuntaa kaupunkivihreän kansalliselle kokonaispinta-alalle ja kunkin kaupunkiekosysteemialueen latvuspeitolle 1.1.2031 alkaen.

Turun pormestariohjelman kirjauksen mukaisesti kaupungille valmistelun pohjalta asetettava luontotavoite pitää sisällään luonnon monimuotoisuuden ja lähiluonnon vahvistamisen sekä kaupunkivehreyden lisäämisen. Valmistelua on koordinoitu Elinvoiman palvelukokonaisuudessa Vihreän siirtymän palvelualueella yhteistyössä ympäristönsuojelun luonnonsuojelutiimin sekä kaupunkiympäristön johtoryhmän kanssa. Valmistelun taustalla on tilannekatsaus kaupungin luontotyön kokonaistilanteeseen sekä keskeiset sidosryhmät ja asiantuntijat koolle kutsunut Luontokaupunki-seminaari.

Turku on kuluvalla valtuustokaudella pormestariohjelman mukaisesti jo valmistellut ja hyväksynyt Luonnonmonimuotoisuusohjelman (LUMO, kv 19.6.2023 § 145) ja panostaa vahvasti sen toimeenpanoon. Ohjelma painottuu kaupungin omiin toimenpiteisiin, jotka kohdistuvat Turun erityisvastuulla oleviin uhanalaisiin luontotyyppeihin ja lajeihin sekä kaupungin luonnonsuojelualueohjelman laadintaan ja toteutukseen. Tavoitteena on myös kehittää kaupunkiorganisaation toimintamallia ja tiedonkulkua luontoalueisiin liittyvissä prosesseissa. Kaupungin oman LUMO-ohjelman toteuttamisen rinnalla luontopositiivisuuden saavuttaminen vaatii alueen yritysten, yhteisöjen ja korkeakoulujen vahvempaa osallistumista, toimenpiteitä ja yhteistyötä sekä edellyttää:

Luontopositiivinen Turku 2030 -tavoite ja sen hyödyt

Kaupunginhallitukselle päätettäväksi esitetään Luontopositiivinen Turku 2030-tavoite, jonka mukaan kaupunki saavuttaa luontopositiivisuuden viimeistään vuonna 2030. Tavoitevuosi on yhdenmukainen kansainvälisten biodiversiteettitavoitteiden ja useiden Suomen suurten kaupunkien tavoitteiden kanssa.

Luontopositiivisuus tarkoittaa, että Turun kaupungin toiminta ja muu Turun alueella tapahtuva toiminta kokonaisuutena ei heikennä ja vähennä luonnon monimuotoisuutta vaan vahvistaa sitä. Luontotavoitteella varmistetaan maalla ja merellä sijaitsevien luontoalueiden säilyminen ekologisesti laadukkaina, toisiinsa kytkeytyneinä ja riittävän kokoisina, jotta alueet kykenevät turvaamaan eliölajistoa ja ekosysteemien toimintakykyä muuttuvassa ympäristössä. Vaikuttavimpia keinoja tavoitteen saavuttamiseen ovat suojelu, ennallistaminen ja ekologinen kompensaatio.

Huoltovarmuuden, kriisivalmiuden ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen kannalta on kriittistä turvata ympäröivän luonnon kyky tuottaa ruokaa, vettä ja muita välttämättömiä hyödykkeitä sekä huolehtia tästä pääomasta järjestelmällisesti. Huoltovarmuus ja yhteiskunnan resilienssin vahvistaminen muuttuvissa olosuhteissa ovat asioita, joihin kaupunki luontotavoitteen kautta voi vahvasti ja positiivisesti vaikuttaa. Luonnolla on myös taloudellisesti merkittäviä terveys- ja hyvinvointivaikutuksia.

Luontopositiivisuus tukee kasvavan kaupungin sopeutumista ilmastonmuutokseen. Keskeisimmät ilmastoriskit Turussa liittyvät ekosysteemeihin, vesien hallintaan sekä kuumuuden ja kuivuuden vaikutuksiin. Luonnon ekosysteemien tuottamien hyötyjen taloudellinen arvo on todella merkittävä eikä useimpia toimintoja edes pystytä järjestämään teknisillä ratkaisuilla.

Turun elinvoima ja vetovoima lisääntyvät niin asukkaille kuin yrityksille, kun Turku tunnetaan kotimaassa ja kansainvälisesti kaupunkina, jossa luonto- ja virkistysalueet tukevat hyvinvointia, kestävää liikkumista ja asukkaiden terveyttä. Luontopositiiviseen liiketoimintaan tähtääville yrityksille on tarjolla tukea, osaamista ja työvoimaa sekä toimintaympäristö, jossa on hyvät ja uskottavat edellytykset panostaa kestävään liiketoimintaan ja osaamiseen.

Turun ilmastojoukkue ja 46 ilmastokaupunkisopimuksen allekirjoittanutta yritystä ja toimijaa ovat sitoutuneita ilmastotekoihin. Moni yrityksistä jo toteuttaa aktiivista biodiversiteettityötä ja on ollut aloitteellinen luontoyhteistyön vahvistamiseksi kaupungin kanssa. Meriteollisuuden yritysten kanssa on parhaillaan käynnissä konkreettisia luontotoimenpiteitä Mosaiikki-hankkeessa. Turku Energian ja kaupungin yhteistyö nuorten kesätyöntekijöiden työllistämisessä vieraslajitalkoisiin ja liito-orava-alueen puuston täydennysistutuksiin on sekä ekologisen että sosiaalisen vastuullisuustyön esimerkki. Luontoyhteistyötä ilmastosopimuskumppaneiden kanssa voidaan järjestelmällisesti vahvistaa luontotavoitteen avulla.

Tiekartan laadinta

Kaupunginhallitukselle esitetään osallistavan Luontopositiivinen Turku -tiekarttatyön käynnistämistä siten, että tiekartta on valmis päätöksentekoa varten vuoden 2026 loppuun mennessä. Tiekartta tukee suunnitelmallista etenemistä kohti luontopositiivisuutta sekä luonto- ja ympäristöarvojen kannalta kestävää vihreää siirtymää.

Luontopositiivisuuteen johtavien toimenpiteiden suunnitteluun ja toteuttamiseen kutsutaan mukaan alueen tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatiot, asukkaat, yritykset ja yhteisöt. Turku osallistaa luontotavoitteiden ja toimenpiteiden valmisteluun mahdollisuuksien mukaan myös seudun muut kunnat. Korkeakouluyhteistyö varmistaa ilmasto- ja luontopositiivisen elinkeinoelämän tarvitseman osaamisen ja työvoiman antaen Turun seudulle etumatkaa. Merellisenä kaupunkina Turun tulee tiekarttatyössä kiinnittää erityistä huomiota Saaristomereen ja vesiekosysteemeihin sekä vahvistaa kansainvälistä yhteistyötä Itämeren hyväksi.

Luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen on jo osa Turun toteuttamaa ilmasto- ja kestävyysbudjetointia ja Uuden Turun valmistelussa on ilmasto- ja luontojohtamista tarkasteltu yhteisvaikuttavuuden näkökulmasta. Luontotavoitteen toteuttaminen edellyttää ilmasto- ja luontojohtamisen kehittämistä ja uusien toimintatapojen kuten ekologisen kompensaation käyttöönottoa.

Luontotavoitteen seurannalla varmistetaan, että toimenpiteiden kokonaisvaikutus on paikallisen luonnon kannalta positiivinen. Myös seurannan ja mittareiden kehittämistä tulee jatkaa ja tehdä se yhteistyössä tutkimuslaitosten, kaupunkien ja kansainvälisten kumppaneiden kuten ICLEI:n kanssa.

Tiekarttatyössä huomioidaan:

Kaupungin luontotavoite, sen etenemistä seuraavien mittareiden määrittely ja toimeenpanon tiekartta varmistavat Turun roolin luonnon monimuotoisuuden edelläkävijänä ja elinvoimaisena alueena, jonne asukkaat ja yritykset hakeutuvat. Tiekartan laatimisesta vastaa Vihreän siirtymän palvelualue talousarvion ja toimintasuunnitelman mukaisesti, yhteistyössä sisäisten ja ulkoisten kumppanien kanssa.

Oheismateriaali 1Turun luontotavoite

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä pormestariohjelman mukaiseksi luontotavoitteeksi Luontopositiivinen Turku 2030, jonka mukaan kaupunki saavuttaa luontopositiivisuuden vuoteen 2030 mennessä.

​Lisäksi kaupunginhallitus päättää käynnistää sidosryhmiä osallistavan Turun luontopositiivisuuden tiekartan laadinnan siten, että se on valmis päätöksentekoa varten vuoden 2026 loppuun mennessä. Uuden Turun hankkeessa tulee huolehtia siitä, että luontotavoitteen edistäminen on huomioitu riittävästi johtamisjärjestelmässä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvElinvoima, vihreä siirtymä
tiedKaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu
tpvKonsernihallinto