Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Konsernihallinto, lakipalvelut | |||
Lakiasiainjohtaja | 45 | 06.03.2025 |
5263-2024 (03 06 02)
Vahingonkorvausvaatimus TYKS:n tunnelin katosta pudonneiden betonipalojen aiheuttamasta ajoneuvovahingosta 24.7.2024
Konsernihallinnon lakipalvelut, oikeudellinen asiantuntija Mia Ylinen ja juristi Jukka Jyrkinen 3.3.2025:
Turun kaupungille esitetty korvausvaatimus
Piispanristin Taksi Oy c/o Halimi Feroz (jälj. myös korvauksenhakija) on 2.8.2024 Turun kaupungille saapuneella korvaushakemuksella vaatinut kaupungilta vahingonkorvausta 3.306,49 euroa taksiauton (rek.nro RTV-124) vahingosta, joka on tapahtunut lauantaina 24.7.2024 klo 2.05 Helsinginkadulla TYKS:n Majakkasairaalan tunnelissa auton osuttua tiellä olleisiin tunnelin katosta pudonneisiin betonikappaleisiin seurauksella, että autosta on vaurioitunut rengas, kaksi vannetta ja helmapelti, minkä lisäksi autoon on tullut mahdollisesti muitakin vahinkoja. Korvaushakemuksen mukaan vahinkopaikalle on saapunut vahinkotapahtuman aikaan poliisi ja pelastuslaitos. Vahinkotapahtuman jälkeen auto on viety vahinkopaikalta hinausautolla korjaamolle. Korvauksenhakija vaatii kaupunkia korvaamaan kyseisen autovahingon korjaamisesta aiheutuneet kustannukset 2.306,49 euroa ja vahinkotapahtuman aiheuttaman tulonmenetyksen 1.000,00 euroa, joka on aiheutunut taksin viiden päivän seisonta-ajalta.
Korvaushakemuksen liitteenä on esitetty K-Auto Turun 29.7.2024 päivätty 2.306,49 euron määräinen korjauskustannuslaskelma auton korjauskustannuksista. Lisäksi korvaushakemuksen liitteenä on esitetty karttakuva vahinkopaikasta, video vahinkopaikalta ja kuvia auton vahingoista.
Asiassa saatu selvitys
Asiassa saadun selvityksen mukaan kyseisen tunnelin katosta on tippunut betoninpalasia, mikä on havaittu siten, että liikennekeskus (Fintraffic) on havainnut 27.7.2024 klo 01.48 kameroista, että kyseisen tunnelin jälkeen on ollut pysähtyneenä pintareelle useita autoja ja että T-sairaalan suuntaan menevällä ramppikaistalla on ollut tunnelin katosta tippuneita lohkareita, minkä jälkeen paikalle on aamuyöllä 27.7.2024 tullut kaupungin urakoitsijoita, poliisi ja pelastuslaitos. Kyseinen ramppikaista on suljettu liikenteeltä nuolivaunulla ja lamelleilla aamuyöllä 27.7.2024 ja tämä kaistan sulku on ollut vahinkopaikalla 21.8.2024 saakka.
Kaupungin kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kunnossapidon antaman selvityksen mukaan kunnossapito oli saanut ilmoituksen kyseisistä tunnelin katosta tippuneista betonikappaleista kaupungin urakoitsijalta (Kuntec Oy) 27.7.2024 klo 11.28. Kaupunkiympäristön mukaan kaupunki ei ole vastuussa vahingosta, koska betonipalat ovat tippuneet tunnelin kattorakenteesta, josta Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on kunnossapitovastuussa. Kaupunkiympäristön kunnossapidon mukaan Varhassa asiasta tietää Jyrki Kankaanpää (jyrki.kankaanpaa@varha.fi).
Viikolla 30/2024 lauantaipäivä on ollut 27.7.2024. Korvauksenhakija on ilmoittanut vahingon tapahtuneen lauantaipäivänä, mutta vahingon tapahtumapäiväksi on kuitenkin ilmoitettu 24.7.2024, joka on keskiviikkopäivä.
Asiaan sovellettava lainsäädäntö
Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain (jälj. kunnossapitolaki) mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Mainitun lain 3 §:n mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.
Kaupungin vastuu kadun kunnossapitäjänä määräytyy vahingonkorvauslain mukaisena tuottamusvastuuna (vahingonkorvauslaki 2 luku 1 §) eikä vastuu ole ns. ankaraa tuottamuksesta (huolimattomuus, laiminlyönti) riippumatonta vastuuta. Korvausvelvollisuus edellyttää vahingon aiheuttajan toiminnalta vahinkoon syy-yhteydessä olevaa tuottamusta. Korvausvastuuta eivät synnytä ennalta-arvaamattomat vahinkotapahtumat. Kadun kunnossapito on kaupungille lakisääteinen velvollisuus, joten kaupunki vastaa myös kunnossapitotoimiin käyttämänsä urakoitsijan tuottamuksesta. Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan kadun kunnossapitäjällä on ns. korostunut huolellisuusvelvollisuus kadun kunnossapidossa.
Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava muun muassa esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä tulojen tai elatuksen vähentyminen. Vahingonkorvauslakiin pohjautuvan vakiintuneen vahingonkorvauskäytännön mukaan esinevahinko korvataan siihen käypään arvoon eli päivän arvoon, joka esineellä oli juuri ennen vahinkotapahtumaa.
Asian käsittely kaupungin vastuuvakuutusyhtiössä
Turun kaupungilla on toiminnan vastuuvakuutus LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiössä (jälj. LähiTapiola). LähiTapiola on käsitellyt kysymyksessä olevan vahinkoasian vahinkonumerolla 3602409953. LähiTapiola on 28.2.2025 antamallaan päätöksellä katsonut, että saatujen asiakirjaselvitysten perusteella kunnossapitovastuu kyseisen tunnelin kattorakenteista kuuluu Varhalle (Varsinais-Suomen hyvinvointialue). LahiTapiolan mukaan vahinko ei ole aiheutunut kaupungin vastuulle kuuluvasta huolimattomuudesta, joten kaupungille ei synny korvausvastuuta vahingosta eikä vahinkoa voida korvata kaupungin vastuuvakuutuksesta.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu 7.9.2017
Apulaisoikeusasiamies on ratkaisussaan EOAK/2802/2017 todennut, että kaupunki ei voi siirtää vakuutusyhtiölle lain mukaista velvollisuuttaan tehdä hallinnollinen päätös sille esitettyyn vahingonkorvausvaatimukseen. Apulaisoikeusasiamies katsoo, että kaupungin ja vakuutusyhtiön välisestä vakuutussopimuksesta riippumatta kaupungilla on velvollisuus tutkia ja ratkaista asianmukaisesti sille esitetyt vahingonkorvausvaatimukset. Apulaisoikeusasiamies ei näe kuitenkaan estettä sille, että kaupunki käyttää vakuutusyhtiön asiantuntija-apua vahingonkorvausasiassa.
Oikeudellinen arviointi
LähiTapiolan tekemää arviota kaupungin korvausvastuusta asiassa on pidettävä oikeana.
Kaupungin toiminnan ja vahingon välillä ei ole todennettavissa vahingonkorvausoikeudellista syy-yhteyttä.
Lisäksi asiassa saadun selvityksen mukaan TYKS:n tunnelin katosta 27.7.2024 aamuyöllä tapahtunut betoninpalasten tippuminen ajoradalle ja siitä välittömästi seuranneet useat autovahingot ovat olleet kaupungille ja kaupungin urakoitsijoille ennalta-arvaamattomia tapahtumia, minkä vuoksi näistä ei voida katsoa syntyvät kaupungille korvausvastuuta.
Vahingon ennakoitavuutta pidetään korvausvastuun yleisenä kriteerinä niin, että korvausvastuu ei käsitä vahinkoja, joiden aiheutuminen on ollut ennalta-arvaamatonta (Ari Saarnilehto - Vesa Annola - Mika Hemmo - Juha Karhu - Leena Kartio - Eva Tammi-Salminen - Juha Tolonen - Jarmo Tuomisto - Mika Viljanen: Varallisuusoikeus, 2. uud. painos, Helsinki 2012 s. 582).
Kaupungilla ei ole tuottamuksesta riippumatonta ankaraa vastuuta katualueilla tapahtuvista vahingoista.
Kaupungilla ei ole lakiin perustuvaa korvausvastuuta korvauksenhakijan vahingosta.
Toimivalta
Turun kaupungin hallintosäännön (Kv 16.12.2024 § 190) 44 §:n 5 kohdan mukaan kansliapäällikön erityiseen toimivaltaan konsernihallinnon ja koko kaupungin tasolla kuluu myöntää vahingonkorvaus 50.000,00 euroon (alv. 0 %) saakka.
Kaupungin kansliapäällikkö on 27.2.2025 § 25 tehnyt konsernihallinnon hallinnon järjestämisestä päätöksen, jonka mukaan lakiasiainjohtajalla on toimivalta myöntää kaupungilta vaadittu vahingonkorvaus 50.000,00 euroon (alv. 0 %) saakka.
Johtopäätös
Edellä esitetyin perustein Turun kaupunki päättänee hylätä kokonaisuudessaan kysymyksessä olevan Piispanristin Taksi Oy:n vahingonkorvausvaatimuksen.
Lakiasiainjohtaja Pauliina Ahlas:
PäätösPäätin, että Turun kaupunki edellä esitetyssä asiassa hylkää kokonaisuudessaan Piispanristin Taksi Oy:n vahingonkorvausvaatimuksen.
Pauliina Ahlas
lakiasiainjohtaja
Oikaisuvaatimusohjeet liitteenä
Jakelu
aoPiispanristin Taksi Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö
tiedJyrkinen Jukka