Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus25.11.20245

7590-2024 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2025 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt koulutuksen järjestäjiltä hakemukset ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2025 rahoituksesta. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemusten tekemistä kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden valmistelun mukaisesti.

Kh §

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 13.11.2024:

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää joulukuussa tehtävällä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen euromäärät varainhoitovuodelle 2025. Osa tavoitteellisista opiskelijavuosista ja perusrahoituksesta jätetään jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä. Varsinaisessa suoritepäätöksessä vahvistetaan myös vuoden 2025 suoritus- ja vaikuttavuusrahoituksen laskennassa käytettävät suoritteet ja perusrahoituksen tavoitteellisten opiskelijavuosien painotus.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 4.11.2024 ohjeistanut koulutuksen järjestäjiä tavoitteellisten opiskelijavuosien ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen hakemisesta varainhoitovuoden 2025 rahoituksen määräämiseksi varsinaisessa suoritepäätöksessä. Koulutuksen järjestäjiä pyydetään toimittamaan vuoden 2025 varsinaisen suoritepäätöksen valmistelua varten ehdotus tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä ja työvoimakoulutuksen opiskelijavuosista sekä lähihoitajakoulutuksen määräaikaisen lisäyksen poistumiseen, tavoitteellisten opiskelijavuosien alittumiseen ja aiemmin tutkinnon suorittaneiden kouluttamiseen kohdennettuun sopeuttamiseen perustuvat opiskelijavuosien vähennys- tai lisäysehdotukset. Haku sisältää myös esityksen perusrahoituksen harkinnanvaraisesta korotuksesta.

Hakemukset tulee jättää viimeistään 27.11.2024.

1.​​ Tavoitteelliset opiskelijavuodet vuodelle 2025

Ehdotus koulutuksen järjestäjälle päätettävästä tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä

Vuoden 2024 suoritepäätöksen mukaan Turun kaupungin opiskelijavuosimäärä on 4​ 603. Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää tavoitteellisten opiskelijavuosien vähentämistä 308 opiskelijavuotta verrattuna vuoteen 2024, jolloin vuoden 2025 opiskelijavuosien määrä olisi 4​ 295. Esitetyn vähennyksen vaikutus perusrahoitukseen olisi noin -2,26 M€.

Turun kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää vähennyksen pienentämistä siten, että tavoitteelliseksi opiskelijavuosien määräksi tulisi 4​ 500. Perusteena tähän on opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2024 opiskelijavuosien toteutumaennusteen liian alhainen määrä, 4​ 440,8. Lokakuun toteutumaan perustuen arvio tulevasta koko vuoden toteutumasta on noin 4​ 560.

Hakemuksessa opiskelijavuosien vähennykset esitetään kohdennettavaksi siten, että 30 opiskelijavuotta vähennetään tavoitteellisista opiskelijavuosista ja 73 opiskelijavuotta aiemmin tutkinnon suorittaneiden koulutuksesta hallituksen päättämän sopeuttamisen mukaisesti. Opiskelijavuosien esitetty vähennys on yhteensä 103 opiskelijavuotta verrattuna vuoden 2024 suoritepäätökseen. Lähihoitajakoulutuksen määräaikaisen lisäyksen poistumisella ei ole ministeriön esityksessä vaikutusta Turun kaupungin opiskelijavuosiin. Esitettyjen vähennysten vaikutus perusrahoitukseen olisi arviolta noin -750​ 000 euroa.

Tavoitteellisten opiskelijavuosien vähentyminen edellisten vuosien toteutumaan verrattuna perustuu pitkälti oppisopimuskoulutuksen vähentymiseen taloudellisten suhdanteiden vuoksi. Kasvun aikana oppisopimukset lähtevät jälleen nousuun, ja se tulee olemaan myös yksi keskeinen väline työllisyyden parantamisessa alueella. Lisäksi tutkintoon valmentavan koulutuksen tarve on kasvanut alueella oppivelvollisuuden valvonnan opiskelijapaikkaosoitusten määrän sekä nuorten ja aikuisten maahanmuuttajien koulutuspaikkojen lisätarpeen vuoksi. Painetta kasvulle tuo myös Turun AKK:n ilmoitus vähentää maahanmuuttajataustaisten aikuisten tutkintoon valmentavaa koulutusta.

Ehdotus tavoitteellisten opiskelijavuosien määrään sisältyvästä työvoimakoulutukseen kohdennettavien opiskelijavuosien määrästä

Turun ammatti-instituutti on käynyt vuoden 2025 valtionosuudella järjestettävän työvoimakoulutuksen toteuttamisesta neuvottelut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, Varsinais-Suomen TE-toimiston ja Turun kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa. Uudet aloitettavat koulutukset tuottavat 58,8 opiskelijavuotta ja vuodelta 2024 ensi vuodelle jatkuvat koulutukset 90,3 opiskelijavuotta. Näiden yhteismäärä on 149,1. Keväällä toteutetaan täydennysneuvottelut, joissa arvioidaan mahdolliset lisäys- tai muutostarpeet.

Turun työllisyysalueen osaamisen kehittämisen palveluissa Turun ammatti-instituutilla on olennainen tehtävä. Palveluita tulee kehittää ja lisätä erityisesti nuorten ja maahanmuuttajataustaisten työttömyyden vähentämiseksi ja työllistymisen tukemiseksi koulutuksellisin keinoin.

Turun kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää valtionosuudella järjestettävän työvoimakoulutuksen tavoitteelliseksi opiskelijavuosien määräksi 200 opiskelijavuotta.

2.​​ Hakemus perusrahoituksen harkinnanvaraisesta korotuksesta

Koulutuksen järjestäjä voi hakea suoritepäätöksen yhteydessä perusrahoituksen harkinnanvaraista korottamista. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi harkinnanvaraista korottamista opetus- ja kulttuuriministeriön kirjeessään määrittelemillä perusteilla.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää harkinnanvaraisen korotuksen hakemista työpaikkaohjaajien koulutuksen lisäämiseen ja kehittämiseen sekä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukemiseen.

Työpaikkaohjaajien koulutuksen lisääminen ja kehittäminen

Ammatillisen koulutuksen uudistusten myötä työpaikalla tapahtuva oppiminen on lisääntynyt ja osaamisen näytöt suoritetaan pääsääntöisesti aidoissa työtilanteissa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee toteuttaa vahvassa yhteistyössä työpaikkojen kanssa, ja opiskelijan työpaikalla saaman oppimisen tuen määrä ja laatu tulee varmistaa yhteistyössä. Tässä keskeisenä toimintana on työpaikkaohjaajien kouluttaminen. Turun ammatti-instituutissa on toteutettu vuodesta 1996 alkaen työpaikkaohjaajien koulutusta.

Turun ammatti-instituutissa on nimetty työpaikkaohjaajien koulutuksen koordinointiin ja kehittämiseen vastuuhenkilö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä koulutusaloille nimettyjen vastuuhenkilöiden kanssa. Varsinais-Suomen ammatilliset oppilaitokset muodostavat Laakeri-verkoston, jonka tehtävänä on alueellisen työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen ja toteuttaminen. Turun ammatti-instituutti toimii tällä hetkellä verkoston vetäjänä.

Turun ammatti-instituutissa on kerätty valtakunnallisen työpaikkaohjaajan palautekyselyn yhteydessä tietoa työpaikkaohjaajien koulutustarpeista. Eniten työpaikkaohjaajat ovat ilmoittaneet tarvitsevansa lisäkoulutusta näytön arvioinnista, opiskelijan ohjaamisesta ja palautteen antamisesta sekä maahanmuuttajataustaisten ja erityisen tuen opiskelijoiden ohjaamisesta. Turun ammatti-instituutti vastaa tähän tarpeeseen ja kehittää mahdollisimman helposti saavutettavaa lisäkoulusta työpaikkaohjaajille.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta koulutuksen laajentamiseen ja kehittämiseen opetus- ja kulttuuriministeriön esittämää 54​ 000 euroa.

Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukeminen

Turun kaupungilla on ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa opetusministeriön myöntämä erityistehtävä kouluttaa ammattiin opiskelevia urheilijoita. Urheilijoiden ammatillista koulutusta toteutetaan yhteistyössä Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa, joka toimii osana Olympiakomitean Urheiluakatemia-ohjelmaa integroituen suomalaiseen huippu-urheilujärjestelmään.

Turun ammatti-instituutissa opiskelee tällä hetkellä 66 Urheiluakatemian opiskelijaa, jotka kaikki ovat SM-tasoisia urheilijoita. Urheilijoille suunnattua koulutusta on laajennettu ja ammatillisen vaihtoehdon tunnettavuuteen on panostettu.

Erityisesti on kehitetty nivelvaiheissa siirtymiä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen. Turun seudulla toimii seitsemän urheilu- ja liikuntapainotteista yläkoulua, joiden kanssa erityisesti tullaan kehittämään kaksoisurapolkua. Uusin kehittämisen painopiste on liiketalouden perustutkinnossa luokkaryhmiin sitomaton urheilulinjatoiminta, mikä lisää nykyistä joustavampia toteutuksia.

Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi urheilijoiden ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja toteuttamiseen opetus- ja kulttuuriministeriön esittämän lajiliittopisteisiin perustuvan laskennallisen rahoituksen lisäksi 20​ 000 euroa edellä mainittujen kehittämistoimien toteuttamiseen.

Liite 1Hakulomake

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 4.11.2024

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2025 rahoitusta liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kasvatus- ja opetusjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.


Liitteet ja oheismateriaalit:

Kh § 5
Liite 1:Hakulomake
Oheismateriaali 1:Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 4.11.2024