Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, tilapalvelut 
Tilapalvelujohtaja1920.11.2024 

922-2023 (00 01 01, 00 01 05)

Hankesuunnitteluvaiheeseen siirrettävät hankkeet

Tilahankkeiden hankesuunnitteluohjeen mukaisesti tilahankkeiden hankesuunnitelman aloittamisesta tehdään päätös 22.1.2024 § 10 joka tarkoittaa, että hanke siirtyy aktiiviseen vaiheeseen ja sen tekemiseksi on olemassa riittävästi resursseja. Ohjeen mukaan päätöksen tilahankkeessa hankesuunnitelmavaiheeseen siirtymisestä tekee tilapalvelujohtaja. Tällä päätöksellä siirretään tulevia hankkeita hankesuunnitteluvaiheeseen.

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen, hankepäällikkö Saku Lehtiö ja hankepäällikkö Ari Oikari 19.11.2024:

Tilapalvelujen toimitilajohtamisessa tehdyn arvion mukaan ehdotetaan seuraavat hankkeet siirrettäväksi hankesuunnitteluvaiheeseen:

1)​ ​ ​ Vanhan Suurtorin alueen rakennusten hankesuunnittelu

​Kohteen alustuksena tiivistelmä Muuritutkimus Oy:n raportin johdannosta:

Suurtorin alue on Suomen oloissa poikkeuksellisen laaja 1600-lukua vanhempien muurattujen rakennusten keskittymä. Käytännössä kaikkien 1800-luvun alkupuolen ja sitä vanhempien rakennusten alta tunnetaan maanalainen Turku, jonka muodostavat useat holvatut kellarirakennukset. Nämä kellarit ovat jäljelle jääneitä osia siitä Turusta, joka pääosin tuhoutui Turun palossa vuonna 1827.

Pääosassa kellarirakennuksia ei ole tapahtunut mitään kunnostustöitä sitten 1980–90-luvun, jolloin kellareita viimeksi laajemmin kartoitettiin. 1970–80-luvun vaihteessa useissa kellarikohteissa on tehty perustuksien rakenteisiin ja kuntoon liittyviä koekuoppia ja nämä kaivannot ja niiden täyttömaat ovat vielä kaivausvaiheen jäljiltä kellareissa läjitettynä. Koekuoppia varten rikotut vanhat holviosat ovat edelleen korjaamatta. Muutamissa kellareissa on laajoja ja syvälle ulottuvia rakenteellisia halkeamia, joita ei todennäköisesti vielä monitoroida. Osassa kellareita vesi nousee koko ajan laastillisiin tiilisiin osiin ja rapauttaa niitä voimakkaasti, osassa veden satunnaisesta noususta on selkeitä merkkejä rakenteissa. 1980-luvulla havaitut rakenteelliset ongelmakohteet ovat jatkaneet rapautumistaan ja paikoin sortuneet tai ovat sortumassa kosketuksesta.

​Hankkeessa tarkasteltava, Itäisen Rantakadun, Uudenmaankadun, Hämeenkadun ja Nunnankadun rajaama kokonaisuus on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi (RKY), Kokonaisuus on Muinaismuistolain suojelema. Asemakaavatasolla yksittäiset rakennukset on pääosin niin ikään suojeltu.

​Rakentamislain 5 § mukaan: rakentamisen on perustuttava kulttuuriarvoja luoviin ja säilyttäviin ratkaisuihin siten, että historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kulttuuriympäristöjä ei turmella ja rakentamisessa mahdollistetaan myös uusien arvorakennusten ja uusien kulttuuriympäristöjen syntyminen. Toisaalta samaisen lain 140 § mukaan: rakennuksen omistajan on seurattava rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa. Kaavassa tai lain nojalla suojellun rakennuksen omistajan on rakennuksen käytössä ja kunnossapitämisessä lisäksi otettava huomioon rakennussuojelusta johtuvat vaatimukset heikentämättä rakennuksen turvallisuuteen tai terveellisyyteen liittyvää ylläpitoa.

​Hankesuunnittelussa on tehtävä tiivistä yhteistyötä mm. museoviranomaisten kanssa. Jo määriteltyjen akuuttien, rakennusten säilymistä edistävien, toimenpiteiden lisäksi tulee selvittää ja laatia pitkän tähtäimen korjaus ja ylläpito ohjelma siten, että rakennusten säilyminen ja turvallisuus voidaan taata. Hankkeessa jo aivan välttämättöminä määriteltävät tutkimukset ja toimenpiteet tulevat aiheuttamaan merkittäviä kustannuksia.

​2)​ ​ ​ Käpytien päiväkoti, uudisrakennus (Käpytie 1 / Toivolankatu 12)

Käpytien ja Toivolankadun risteyksessä sijaitsevan vanhan Toivolan toimintakeskuksen tontille suunnitellaan toteutettavan uusi päiväkoti. Rakennus tulee palvelemaan varhaiskasvatuksen verkon tarpeita ja toimii aluksi akuuttina väliaikaistilana.

Järjestelyt edellyttävät poikkeamislupaa, kun kaavamääräys YV ei suoraan ole päiväkotitoiminnoille ja piha-alueeksi joudutaan osoittamaan osa puistoalueesta.

​3)​ ​ ​ Olympia-katsomo, peruskorjaus

Osoitteessa Hippoksentie 6 sijaitsevan Veritas Stadionin katsomorakennus Olympia-katsomo on peruskorjaustarpeessa. Rakennus on kaavassa suojeltu kohde (sr-1). Katsomon keskeiset, alkuperäiset ominaispiirteet sekä alkuperäiset rakennusosat säilyvät ja rakennuksen ilme säilytetään mahdollisimman alkuperäisen mukaisena. Rakennus on arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema ja valmistunut vuonna 1952.

​4)​ ​ ​ Kupittaan urheiluhalli, peruskorjaus

Osoitteessa Tahkonkuja 5 sijaitseva monitoimihalli on teknisen käyttöikänsä päässä ja vaatii peruskorjauksen. Rakennus on valmistunut vuonna 1971, jonka jälkeen laajempia korjaustöitä ei ole tehty. Rakennus on kaavassa suojeltu kohde (sr-2). Urheiluhallin julkisivun ja vesikaton perusmuoto tulee säilyttää. Hankesuunnitteluvaiheessa selvitetään ratkaisuvaihtoehdot peruskorjaus, sekä peruskorjaus ja laajennus.

​Tilapalvelujohtaja Leevi Luoto:

Päätös​Päätin, että päätösesityksessä esitetyt hankkeet siirretään hankesuunnitteluvaiheeseen. Hankesuunnittelu aloitetaan tämän päätöksen myötä.

​Leevi Luoto

tilapalvelujohtaja​

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedKulttuurin palvelukokonaisuus
tiedLiikunnan palvelukokonaisuus
tiedAntola Anne
tiedHeikkinen Tuomas
tiedHeimo Pirjo-Riitta
tiedHovi Christina
tiedJalonen Timo
tiedJärvi Petteri
tiedKalmari Markus
tiedKari-Granfors Outi
tpvKarjalainen Pauliina
tiedKeskikastari Paula
tiedKulmala Vesa
tiedLaitila Anu
tiedLappi Jyrki
tpvLehtiö Saku
tiedLuoto Leevi
tiedNummi Oskari
tiedNuutinen Riitu
tpvOikari Ari
tiedSuonpää Kimmo
tiedVaronen Jukka
tiedViiri Soile