Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 318 | 07.10.2024 | 8 |
6803-2024 (00 01 02)
Turun kaupungin kansalaispaneelin aihe syksyllä 2024
Tiivistelmä:
Turun pormestariohjelmassa on todettu, että Turussa otetaan käyttöön kansalaispaneelit toimintamallina osana asukkaiden osallisuusmahdollisuuksia. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy esityksen syksyn 2024 paneelin aiheesta.
Kh § 318
Integraatiojohtaja Minna Sartes ja erityisasiantuntija Aino Pohjanvirta 7.10.2024:
Kansalaispaneeli on yksi kuntalaisten osallistamismalli, jolla voidaan osaltaan täyttää kuntalain 22 §:n velvoitteita. Kansalaispaneelit yhdistävät suoran kansalaisosallistumisen ja puntaroivan demokratian, jossa poliittista päätöksentekoa edeltää yhdenvertainen ja toisia kunnioittava tietopohjainen keskustelu, jossa omat näkökannat perustellaan ja muita kuunnellaan. Kansalaispaneeliin osallistuu ennalta valittu määrä kuntalaisia, jotka ovat valittu satunnaisotannalla väestöllinen edustavuus huomioiden.
Pormestariohjelmassa todetaan: ”Resursoimme ja vakiinnutamme asukkaiden osallisuuteen liittyviä toimintamalleja kuten kansalaispaneelit.” Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 10.10.2023 ottaa Turkuun käyttöön kansalaispaneelin osaksi osallisuusmenetelmiä.
Turkuun on koottu kevään 2024 aikana satunnaisotannalla toteutettu 50 henkilön kansalaispaneeli, joka on koossa vuoden 2025 loppuun. Satunnaisotannassa on huomioitu väestöllinen edustettavuus ja turkulaisten moninaisuus. Kansalaispaneeli on kokoontunut ensimmäisen kerran keväällä 2024 keskustelemaan kaupungin 2025 talousarviosta lasten ja nuorten muutoshankkeen näkökulmasta. Kansalaispaneeli tuotti lopputuloksena 7 suositusta talousarviokirjauksiksi ja ne on otettu huomioon virkajohdon valmistelemassa talousarvioesityksessä.
Kansalaispaneelin toteuttamisessa on oleellista, että niin osallistujat, päättäjät kuin valmistelijat sitoutuvat prosessiin. Paneloitavat aiheet tulee valita sellaisiksi, että kansalaispaneeli pystyy tuottamaan suosituksen tai lausunnon aiheesta, joka viedään sovittavalla tavalla päättäjien tietoon ja josta viestitään.
Kaupunginhallitus on hyväksynyt 10.6.2024 kokouksessaan uuden segregaation ja sen vaikutuksia vähentävän strategiset tavoitteet ja toimintamallin. Segregaation vähentäminen on myös kaupunkistrategian ja pormestariohjelman keskeinen tavoite. Toimintamallin toteuttamisen tueksi aihe sopii myös kansalaispaneelin käsiteltäväksi. Paneelin tuottama loppulauselma ja siinä esitettävät toimenpide-ehdotukset tullaan liittämään toimintamallin toteuttamista edistävien päätösten tueksi.
Syksyn 2024 kansalaispaneelin aiheeksi olisi tarkoituksenmukaista valita segregaation ehkäisyn toimintamalli. Paneelin ehdotetaan käsittelevän kysymystä: ”Miten rakennetaan monimuotoisuutta kunnioittavaa Turkua?” Alakysymyksinä paneeli käsittelee:
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy syksyn kansalaispaneelin aiheeksi segregaation ja sen vaikutuksia vähentävän strategian ja paneelin kysymyksenä on:
Miten rakennetaan monimuotoisuutta kunnioittavaa Turkua?
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvKonsernihallinto, integraatiotoiminto