Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, integraatiotoiminto 
Integraatiojohtaja1330.08.2024 

5137-2024 (03.00)

Lausunto luonnoksesta valtioneuvoston mielenterveyden edistämisen periaatepäätökseksi

Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa ja erityisasiantuntija Sari Heino 29.8.2024:

Sosiaali- ja terveysministeriö on laatinut luonnoksen valtioneuvoston mielenterveyden edistämisen periaatepäätökseksi. Luonnokseen on pyydetty lausuntoja 2.9.2024 mennessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman mielenterveysstrategian ministeriöiden välisen yhteistyöryhmän valmistelemassa luonnoksessa valtioneuvoston mielenterveyden edistämisen periaatepäätökseksi on päivitetty mielenterveyden edistämisen mukaan lukien itsemurhien ehkäisyn poikkihallinnolliset toimenpiteet vuosille 2024-2027 pääministeri Orpon hallitusohjelman mukaisiksi.

Periaatepäätös on osa kansallisen mielenterveysstrategian toimeenpanoa. Työstä vastaa Mielenterveysstrategian ministeriöiden välinen yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on varmistaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja muiden sektorien toimenpiteiden onnistunut yhteensovittaminen sekä mielenterveysstrategian tavoitteiden ja näkökulmien vieminen eri hallinnonalojen valmisteluun ja päätöksentekoon. Työryhmän tehtävänä on ollut päivittää laajassa sidosryhmäyhteistyössä mielenterveyden edistämisen eri hallinnonalojen toimet vastaamaan Orpon hallitusohjelman tavoitteita. Toimeenpanosta laaditaan myöhemmin erillinen toimeenpanosuunnitelma, joka tullaan tekemään yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa.

Valtioneuvoston mielenterveyden edistämisen periaatepäätös on tarkoitus viedä valtioneuvoston hyväksyttäväksi vuoden 2024 lopulla.

Liite 1​Turun kaupungin lausunto sosiaali- ja terveysministeriölle

Integraatiojohtaja Minna Sartes:

Päätös​Päätin antaa Sosiaali- ja terveysministeriölle liitteenä 1 olevan lausunnon.

Minna Sartes

integraatiojohtaja

Jakelu

lausSosiaali- ja terveysministeriö
tiedHyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta
tiedKaupunginhallitus
tpvHeino Sari
tpvLuukkaa Maarit
tiedPerälä Antti


Liitteet:

Kitoimin § 13
Liite 1:STM periaatepäätöksen lausunto Turku