Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö15002.09.2024 

5939-2024 (00 01 05)

CHARME-hankkeen asettaminen

​Kärkihankejohtaja Björn Grönholm ja hankepäällikkö Tuija Alihaanperä 28.8.2024:

​Turun kaupungin keskustan kehittämisen kärkihanke on mukana CHARME-hankkeessa (digital Cultural Heritage Activities acRoss Multiple European regions), jonka rahoitus tulee EU:n Interreg Europe -ohjelmasta. Hankkeen vetovastuu on Pavian kaupungilla (IT). CHARME-hanke tukee Turun kaupungin Keskustan kehittämisen, museopalveluiden ja digi- ja datastrategian tavoitteita.

​CHARME-hankkeen keskiössä on kulttuuriperinnön digitalisointi ja sen hyödyntäminen sekä eurooppalaisen identiteetin rakentamisessa että innovaatioiden, luovuuden ja talouskasvun edistämisessä. Kulttuuriperinnön digitalisointi luo lisää mahdollisuuksia ja tapoja käyttää kulttuuriomaisuutta uudelleen, esimerkiksi innovatiivisten ja luovien palveluiden ja tuotteiden kehittämisessä tai ilmastoon liittyvissä vaikutuksissa. Keskeistä on myös muiden hankekumppaneiden digitaalisista kulttuuriperinnön toteutuksista oppiminen ja oppien hyödyntäminen käytännössä. Lisäksi jokainen hankekumppani kehittää Interreg Europe -ohjelman tavoitteiden mukaisesti välineitä (political instrument) toteuttamaan aluekehitysstrategioita.

​Hankkeen toteutusaika on neljä vuotta (2024–2028). Hankkeen kokonaisbudjetti on 1​ 504 742 euroa. Turun kaupungin osuus budjetista on 246 350 euroa. Hankkeessa on mukana kuusi kumppania (Pavian, Coimbran, Iasin, Poitiersin ja Turun kaupungit sekä Pavian yliopisto) ja yksi discovery partner (Lviv Bureau of European Integration) sekä kaupunkien valitsemat sidosryhmät. Jokaisella kaupungilla on oma budjettinsa. Hankkeelle saadaan 80 prosentin rahoitus EU:n Interreg Europe -rahoitusohjelmasta ja Työ- ja elinkeinoministeriöstä 14 prosenttia kansallista vastinrahoitusta. Projektille raportoi keskustan kehittämisen kärkihankkeen hankepäällikkö ja museopalveluiden hankepäällikkö. Budjetissa oleva flat rate 30 prosenttia henkilöstökuluista hallintokuluihin ja matkakuluihin takaa sen, että erillistä omarahoitusta ei tarvitse varata kaupungin määrärahoista.

​Turun toteutuksen osalta hankkeen omistaja on keskustan kehittämisen kärkihanke, ja hankkeessa on mukana myös Turun kaupungin museopalvelut. Budjetissa on resursoitu noin 2 henkilötyövuotta hankkeen toteutuksen ajaksi 1.4.2024 - 30.6.2028. Henkilöt toteuttavat CHARME-hankekokonaisuuden lisäksi keskustan kärkihankkeen, museopalveluiden ja Historian ja tulevaisuuden museo -hankkeen muita työtehtäviä. Hankepäällikkönä toimii Tuija Alihaanperä. Hankkeelle on avattu tilastollinen tilaus EAKR11235 kärkihankkeiden kustannuspaikalle 19046.

​Hankkeen organisointi ja resursointi on tehty kevään ja kesän aikana. Hanketta on valmisteltu kaupungin kehittämismallin mukaisesti.

​Hanke alkoi 1.4.2024 ja päättyy 30.6.2028.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin asettaa​ CHARME-hankkeen Turun osatoteutuksen edellä esitetyn mukaisesti.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedElinvoima, kärkihankkeet
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedAlihaanperä Tuija
tiedGrönholm Björn
tiedHintsanen Timo
tiedJärvi Petteri
tiedLaitila Anu
tiedPalander Vesa
tiedRautjoki Ville-Matti
tiedSartes Minna
tiedSavila Rami
tiedVälimäki Jussi