Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, lakipalvelut 
Lakiasiainjohtaja10323.08.2024 

3878-2024 (03 06 02)

Vahingonkorvausvaatimus ajoneuvovahingosta Markulantiellä 23.2.2024

Konsernihallinnon lakipalvelut, lakimies Jukka Jyrkinen 10.7.2024:

Turun kaupungille esitetty korvausvaatimus

Drivalia Lease Finland Oy (Y-tunnus: 1440371-6, jälj. yhtiö) on 21.5.2024 Turun kaupungille saapuneella vahingonkorvaushakemuksella esittänyt kaupungille 1​ 067,68 euron (alv 0 %) suuruisen vahingonkorvausvaatimuksen ajoneuvolle (rek.nro JMA-974) 23.2.2024 Turussa osoitteessa Markulantie 150 tapahtuneesta autovahingosta, joka on aiheutunut asfalttireikään ajamisen seurauksena. Korvaushakemuksen mukaan vahinko on tapahtunut Satakunnantieltä Markulantie 150:lle kääntymisen jälkeen heti suojatien jälkeen, jossa tie on ollut vahinkohetkellä veden peitossa ja vedessä ajettaessa auton oikean puolen renkaat ovat menneet rikki. Korvaushakemuksen mukaan asfaltissa on ollut reikä ja noin 15 henkilöä oli jo vahinkohetkellä ajanut samaan reikään perjantaina 23.2.2024, jolloin myös yhtiön auton vahinko on tapahtunut. Korvaushakemuksen mukaan vauhtia ei ole ollut, koska Markulantielle kääntyminen oli juuri tapahtunut.

Korvaushakemukseen on liitetty Autokeskus Oy:n 22.4.2024 päivätty korjauslasku, joka käsittää erän P10 (Kori), 2 kpl renkaita, kierrätysmaksua, rengaspainetunnistimen, tunnistimen mutterin, 2 kpl vanteita ja pientarvikelisää. Yhteismäärältään mainittu lasku on 1​ 067,68 euroa (alv 0 %). Yhtiö ei ole vaatinut laskun arvonlisävero-osuutta, koska yhtiö on voinut vähentää laskun arvonlisäveron omassa arvonlisäverotuksessaan.

Asiassa saatu selvitys

Konsernihallinnon lakipalvelut on 27.5.2024 pyytänyt sähköpostitse yhtiötä täydentämään korvaushakemustaan sen käsittelemiseksi tarvittavilla lisäselvityksillä 10.6.2024 mennessä. Yhtiötä on pyydetty toimittamaan kaupungille tarkka karttamerkintä vahinkopaikan sijainnista, selvitys vahinkotapahtuman tarkasta kellonajasta, erittely auton vahingoista ja mitä kustakin vahingosta korvaukseksi vaaditaan sekä selvitys vahingoittuneiden esineiden hankinta-ajankohdasta vähintään hankintavuoden tarkkuudella. Yhtiö ei ole toimittanut kaupungille pyydettyä lisäselvitystä.

Asiaan sovellettava lainsäädäntö

Kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta annetun lain mukaan kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Mainitun lain 3 §:n mukaan kadun kunnossapito käsittää ne toimenpiteet, joiden tarkoituksena on pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.

Kaupungin vastuu kadun kunnossapitäjänä määräytyy vahingonkorvauslain mukaisena tuottamusvastuuna (vahingonkorvauslaki 2 luku 1 §) eikä vastuu ole ns. ankaraa tuottamuksesta (huolimattomuus, laiminlyönti) riippumatonta vastuuta. Korvausvelvollisuus edellyttää vahingon aiheuttajan toiminnalta vahinkoon syy-yhteydessä olevaa tuottamusta. Korvausvastuuta eivät synnytä ennalta-arvaamattomat vahinkotapahtumat. Kadun kunnossapito on kaupungille lakisääteinen velvollisuus, joten kaupunki vastaa myös kunnossapitotoimiin käyttämänsä urakoitsijan tuottamuksesta.​ Vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan kadun kunnossapitäjällä on ns. korostunut huolellisuusvelvoite kadun kunnossapidossa, mikä tarkoittaa sitä, että kadun kunnossapitäjän tulee osoittaa toimineensa kadun kunnossapidossa olosuhteet huomioon ottaen huolellisesti.​

Tieliikennelain 2 luvun 3 §:n mukaan tienkäyttäjän on vaaran ja vahingon välttämiseksi noudatettava liikennesääntöjä sekä olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava muun muassa esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä esineen arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Vahingonkorvauslakiin pohjautuvan vakiintuneen vahingonkorvauskäytännön mukaan esinevahinko korvataan siihen käypään arvoon eli päivän arvoon, joka esineellä oli juuri ennen vahinkotapahtumaa.

Hallintolain 22 §:n 1 momentin mukaan viranomaisen on kehotettava asiakirjan lähettäjää täydentämään puutteellista asiakirjaa määräajassa, ellei se ole tarpeetonta asian ratkaisemiseksi. Asiakirjan lähettäjälle on ilmoitettava, miten asiakirjaa on täydennettävä.

Hallintolain 31 §:n 1 momentin mukaan viranomaisen on huolehdittava asian riittävästä ja asianmukaisesta selvittämisestä hankkimalla asian ratkaisemiseksi tarpeelliset tiedot ja selvitykset. Saman pykälän 2 momentin mukaan asianosaisen (tässä yhtiö) on esitettävä selvitystä vaatimuksensa perusteista sekä muutoinkin myötävaikutettava vireille panemansa asian selvittämiseen.

Oikeudellinen arviointi

Yhtiön korvaushakemus on ollut puutteellinen eikä yhtiö ole toimittanut kaupungille asian ratkaisemiseksi tarpeellista lisäselvitystä yhtiölle asiassa varattuun määräaikaan (10.6.2024) mennessä.

Yhtiö ei ole esittänyt riittäviä selvityksiä korvausvaatimuksen perusteista ja määrästä korvaushakemuksen hyväksymisen tueksi.

​Kaupungilla ei ole saatujen selvitysten perusteella lakiin perustuvaa korvausvastuuta korvauksenhakijan vahingosta.

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön (Kv 17.4.2023 § 73) 43 §:n 5 kohdan mukaan kansliapäällikön erityiseen toimivaltaan konsernihallinnon ja koko kaupungin tasolla kuluu myöntää vahingonkorvaus 50.000,00 euroon (alv. 0 %) saakka.

​Turun kaupungin kansliapäällikkö on 5.6.2023 § 178 tehnyt konsernihallinnon hallinnon järjestämisestä päätöksen, jonka mukaan konsernihallinnon johtavalla kaupunginlakimiehellä on toimivalta myöntää kaupungilta vaadittu vahingonkorvaus 50.000,00 euroon (alv. 0 %) saakka.

​​Johtopäätös

​Edellä esitetyin perustein Turun kaupunki päättänee kokonaisuudessaan hylätä kysymyksessä olevan Drivalia Lease Finland Oy:n vahingonkorvausvaatimuksen.

​Lakiasiainjohtaja Pauliina Ahlas:

Päätös​​Päätin, että Turun kaupunki edellä esitetyssä asiassa hylkää kokonaisuudessaan Drivalia Lease Finland Oy:n vahingonkorvausvaatimuksen.

Pauliina Ahlas

lakiasiainjohtaja

​Oikaisuvaatimusohjeet liitteenä

Jakelu

aoDrivalia Lease Finland Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö, katuympäristön kunnossapito ja kaupunkivedet
tiedJyrkinen Jukka
tpvYlinen Mia