Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö14212.08.2024 

4548-2024 (00 04 01)

Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin välinen sopimus Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi 2025-2029

Tutkimusjohtaja Sampo Ruoppila ja kaupunginjuristi Lauri Kyllönen:

Kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin ja yliopistojen yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta. Ohjelman tavoite on tuottaa kaupungille uutta tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, ja lisätä yliopistoissa tehtävän kaupunkitutkimuksen sekä kaupungin johdon ja hallinnon välillistä vuorovaikutusta. Ohjelma ottaa teemansa Turun pormestariohjelmasta, strategiasta ja kärkihankkeista.

Turun kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkien kehitystä koskevaa akateemista tutkimusta. Se on kaupungin ja yliopistojen toimintamalli tieteellisesti korkeatasoisen ja kaupungin kannalta hyödyllisen tutkimuksen edistämiseksi.

Ohjelman keskeiset tavoitteet ovat (1) vahvistaa alueellisen elinvoiman ja hyvinvoinnin lisäämisen tietoperusteita ja asiantuntijuutta, (2) tuottaa kaupungille uutta tutkimustietoa päätöksenteon tueksi, strategian, pormestariohjelman ja kärkihankkeiden teemojen mukaisesti, ja (3) lisätä akateemisen kaupunkitutkimuksen vaikuttavuutta, erityisesti vuorovaikutuksellista pohdintaa, miten tuloksia voidaan soveltaa ja tietämystä hyödyntää kaupunkipolitiikassa.

Ohjelman käynnissä oleva neljäs kausi (2022-2025) jatkaa paikkaan vakiinnuttanutta yhteistyötä. Kaupunkitutkimusohjelma ottaa teemansa Turun kaupungin pormestariohjelmasta ja strategiasta. Itse tutkimusohjelman kohde on, strategisten teemojen puitteissa, yhteiskunnallinen ja tilallinen muutos kaupungeissa ja kaupungin mahdollisuudet vaikuttaa tähän muutokseen yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Tutkimusohjelma määrittelee laveasti tutkimusten aihepiirin ja antaa esimerkkejä mahdollisista tutkimusaiheista, mutta jättää tutkijoille varsinaisten tutkimuskysymyksien määrittelyn ja tutkimuksen sisällön tarkemman rajauksen. (Tutkimusohjelma liitteessä 1.)

Kaupunkitutkimusohjelmasta rahoitetaan tutkimuksia, jotka perustuvat tieteelliseen viitekehykseen ja tuottavat tuloksia, jotka ovat merkittäviä akateemisin kriteerein, mutta myös sovellettavissa kaupungin kehittämistoiminnassa. Ohjelman erityispiirre on kaupunkiorganisaation ja yliopistojen välinen yhteistoiminta- ja vuorovaikutusmallin systemaattisuus. Turun malli on nostettu esiin onnistuneena kaupungin ja yliopistotutkimuksen yhteistyömuotona Suomessa ja kansainvälisesti.

Sopimus Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyöstä kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi

Turun kaupunki, Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat solmineet viisivuotiskausittain sopimuksen yhteistyöstä Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi (kh 25.11.2019 § 459, kh 29.9.2014 § 369, kh 27.4.2010 § 246). Sopimuksessa (liite 2) täsmennetään mm. ohjelmaa johtavan tutkimusjohtajan tehtävänkuva, ohjausryhmäpaikkojen jakautuminen ja osapuolten velvoitteet – käytännössä tutkimusjohtajasta syntyvien kustannusten jakautuminen kaupungin ja Turun yliopiston kesken. Nykyinen sopimus on voimassa 31.12.2024 asti.

Sopimus ja ohjelmakausi ovat tarkoituksellisesti eri pituisia. Sopimus seuraa määräaikaiseen professuuriin rinnastuvaa viisivuotiskautta, kaupunkitutkimusohjelma taas valtuustokautta, joskin ylimääräisellä vuodella venytettynä, koska ohjelmateksti laaditaan pormestariohjelman ja strategiaprosessin jälkeen, niiden teemoja seuraten.

Edellisten ohjelmakausien tapaan yhteistyöstä on laadittu kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin välinen sopimus kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi.

Sopimusluonnoksessa on kuvattu tutkimusjohtajan tehtävät, ohjausryhmän kokoonpano ja osapuolten muut velvoitteet. Sopimus on voimassa 2029 saakka.

Turun yliopisto ja Turun kaupunki vastaavat tutkimusjohtajan palkkauskustannuksista yhdessä siten, että Turun kaupunki maksaa kuluista 90​ prosenttia vuosittain (2025–2029), kuitenkin enintään 100.000 € vuodessa. Turun kaupungin vuoden 2025 talousarvioon on kustannuspaikalle 19004 KH/Kaupunkitutkimus varattu määräraha sopimuksen mukaisten tehtävien suorittamiseen.

Kaupunkitutkimusohjelman mukaisiin tutkimushankkeisiin varattavat määrärahat määritellään erikseen vuosittaisessa talousarviossa.

Liite 1​Turun kaupunkitutkimusohjelma 2022-2025​ ​​

Liite 2​​Sopimus Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi vuosille 2025-2029​

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin, että

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ kaupungin ja yliopistojen yhteistyön perustana käytetään liitteenä 1 olevaa Turun kaupunkitutkimusohjelma 2022 – 2025, joka korvataan uudella ohjelmalla vuonna 2025 pormestariohjelman ja strategian jälkeen,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ liitteenä 2 oleva sopimus Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi vuosille 2025 - 2029 hyväksytään,

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ kaupunkitutkimusohjelman kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 19004 KH/Kaupunkitutkimus.

Lisäksi päätin, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.​

​Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedTurun yliopisto
tiedÅbo Akademi
tiedElinvoiman palvelukokonaisuus
tiedKaupunginhallitus
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedPalander Vesa
tpvRuoppila Sampo


Liitteet:

Konha § 142
Liite 1:Turun kaupunkitutkimusohjelma 2022-2025
Liite 2:Sopimus Turun kaupunkitutkimusohjelman toteuttamiseksi vuosille 2025-2029