Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö14027.06.2024 

4989-2024 (10 03 02)

Lisätilan vuokraaminen Siirtolaisuusinstituuttisäätiölle

Tilapalvelujohtaja Leevi Luoto, Vs. tilahallintapäällikkö Eemeli Myllärinen ja vuokrauspäällikkö Sami Männistö 26.6.2024:

Siirtolaisuusinstituutin nykyiset toimitilat sijaitsevat osoitteessa Gripen -nimellä tunnetussa rakennuksessa osoitteessa Hämeenkatu 13. Siirtolaisinstituutti on lähestynyt kaupunkia syyskuussa 2023 ja tuonut esiin tarpeen lisätilaan liittyen. Tilapalvelut on yhteistyössä Siirtolaisuusinstituutin kanssa selvittänyt mahdollisia lisätilavaihtoehtoja toiminnan laajentumisesta johtuen ja käynyt tarkastelemassa nykyistä tilankäyttöä. Selvitystyön tuloksena esitetään, että Siirtolaisuusinstituutin käyttöön vuokrataan lisätilaa Åbo Akademilta nykyisestä osoitteesta Hämeenkatu 13.

Asiaan liittyen Turun kaupunginvaltuusto on päättänyt 29.4.1974 § 17 osallistumisesta Siirtolaisuusinstituuttisäätiön perustamiseen. Lisäksi Turun kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 14.12.1992 § 424 päättänyt, että tulevien vuosien osalta Siirtolaisuusinstituutille myönnetään kiinteistöosastolle maksettava kaupungin vahvistamaa vuokraa vastaava avustus niistä toimitiloista, jotka kaupunki on hyväksynyt. Viimeksi vuonna 2019 Kaupunginhallitus on päättänyt kokouksessaan 10.6.2019 § 255 vuokrata siirtolaisinstituutin käyttöön toimitilat Gripenin rakennuksesta.

Siirtolaisinstituutin toiminnan laajentuessa on noussut esiin tarve lisätilalle, jotta toimintaa voidaan toteuttaa tarpeen mukaisesti. Tilapalvelut on arvioinut nykyistä tilankäyttöä nykyisissä tiloissa keskusteluin ja kohdekierroksin. Käytyjen keskustelujen ja kohdekierrosten tuloksena on tultu johtopäätökseen, jossa lisätilan tarve on todettu perustelluksi. Toiminnan näkökulmasta loogiseksi vaihtoehdoksi on osoittautunut vuokrata lisätila samasta rakennuksesta.

Nykyisen toimitilan vuokranantajana toimii Stiftelsen för Åbo Akademi. Vuokranantajan kanssa alkuvuodesta 2024 käytyjen tarkentavien neuvottelujen perusteella esitetään, että Siirtolaisuusinstituutin käyttöön vuokrataan rakennuksesta n. 175 m2 lisätilaa. Tilasta tehtäisiin 1 vuoden määräaikainen vuokrasopimus, jonka jälkeen vuokrasopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana 6 kuukauden irtisanomisajalla, mikäli toinen osapuoli ei irtisano sopimusta viimeistään 3 kuukautta ennen määräajan päättymistä. Lisätilasta neuvoteltu vuokrakustannus on vuonna 2024 sopimusluonnoksen mukaisesti 2975€/kk (alv 0%). Vuokra-aika alkaa aikaisintaan 5.8.2024.

Edellä mainitussa lisätilavaihtoehdossa, Turun kaupunki tekee vuokrasopimuksen suoraan vuokranantajan kanssa ja luovuttaa tilat Siirtolaisuusinstituutin käyttöön käyttöoikeussopimuksella. Vuokrakustannus budjetoidaan konsernihallintoon.

Turun kaupunki selvittää tulevaisuudessa Siirtolaisinstituutin toiminnan sijoittamista hallinnoimiinsa tiloihin.

Liite 1​Vuokrasopimusluonnos

Liite 2​Anomus

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin, että konsernihallinto vuokraa Siirtolaisuusinstituutin käyttöön lisätilaa osoitteesta Hämeenkatu 13, liitteen 1 mukaisin ehdoin. Vuokrakustannus on sopimuksen alkaessa sopimusluonnoksen mukaisesti 2975 €/kk.

Vuokrakustannus kohdistetaan kustannuspaikalle 17013 KH/Käyttökorvaukset Tilapalveluille.

Tilapalvelujohtaja oikeutetaan tekemään sopimukseen teknisluonteisia muutoksia ja allekirjoittamaan vuokrasopimus.

Vuokraus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen solmittavalla vuokrasopimuksella, joka voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä.

​Lisäksi päätin,​ että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

aoSiirtolaisuusinstituuttisäätiö - Stiftelsen för Migrationins
aoStiftelsen för Åbo Akademi sr
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvLuoto Leevi
tiedMyllärinen Eemeli
tiedMännistö Sami


Liitteet:

Konha § 140
Liite 1:Vuokrasopimusluonnos
Liite 2:Anomus