Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö13824.06.2024 

4888-2024 (02 06 01)

Talousarviomäärärahan 19050-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki 1. käyttösuunnitelma

Elinvoimajohtaja Vesa Palander ja tapahtumajohtaja Antti Kirkkola 19.6.2024:

Turku, Turun seutu, saaristo ja Varsinais-Suomi ovat vahvoja ruuan ja juoman alueita, elintarviketeollisuus on alueella merkittävää ja alueen tutkimus ja koulutus on korkealaatuista. Ruokaan kytkeytyvällä kokonaisuudella on suuri elinkeinojen kehittymiseen, matkailun vahvistumiseen sekä palveluiden ja elämysten monipuolistumiseen liittyvä kasvun potentiaali. Turun keskeisiä veto-voimateemoja ovat merellisyys, kulttuuri, sportti ja ruoka. Ruoka on paitsi itsessään tärkeä vetovoimateema, lisäksi se kutoutuu vahvasti kaikkiin muihin tärkeisiin vetovoimateemoihin. Turun kaupungin strategiassa on määritelty kärkihankkeina keskustan kehittäminen, taiteen ja kulttuurin toimintaedellytykset sekä osaamisen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen. Nämä kaikki leikkaavat ruokakulttuuria.

Ruokakaupunki ja -alue koostuvat monitasoisesta ekosysteemistä, johon kuuluu koko ruokaketju kaikkine toimijoineen, muun muassa alkutuottajat, jalostavat yritykset, erilaiset muut alan yritykset, jakelu- ja vientiorganisaatiot, keskusliikkeet ja kaupat, ravintolat ja kahvilat. Mukaan kuuluvat ruoka ja juoma, tapahtumat, palvelut ja elämykset, opetus ja tutkimus - niin paikalliset herkut, osaaminen kuin vientituotteetkin. Turun monipuolista ruokakulttuuria tukevat myös eri vuodenaikoihin sijoittuvat ruokatapahtumat. Vuoden 2023 aikana koottiin yhdessä laajan ekosysteemin kanssa Monialainen ruokakaupungin kehittämisen ohjelma, jota toteutetaan yhdessä.

Vetovoimainen ruokakaupunki tarjoaa houkuttelevia tuotteita, palveluita, elämyksiä ja tapahtumia niin matkailijoille kuin paikallisille asukkaillekin. Tämä vahvistaa elinvoimaa sekä lisää ruokaketjun aluetaloudellista vaikuttavuutta.

Turku Ruokakaupunki -määrärahan avulla on vauhditettu elämyksellisten ruokaan kytkeytyvien palveluiden, kohteiden ja tapahtumien ympärivuotisen kokonaisuuden kehittymistä, joka on vahvistanut Turun vetovoimaisuutta merkittävänä ruuan ja juoman kaupunkina. Määrärahan avulla on Turun tunnettuutta vahvistettu vahvasti sekä kotimaassa että kansainvälisesti, mm. kesäkuussa 2023 Michelin Nordic tähtienluovutustilaisuuden ja siihen kytkeytyvien oheistapahtumien ja saman aikaan järjestettyjen ruokaviikkojen kautta. Vuonna 2023 toteutettiin osana Turun ensimmäisiä ruokaviikkoja mm. elämyksellisten ruokapalveluiden kokeilujen sarja, josta saatiin erittäin hyvät tulokset.

Vuonna 2024 ruokaviikot järjestetään kaksi kertaa, ensimmäinen kesän alussa ja toinen syksyllä Turun päivän aikaan. Kesän ruokaviikkoihin liittyy myös esim. yhdessä toimijoiden kanssa viime vuonna lanseeratun kansallisen Varhaisperunapäivän koordinaatio. Syksyn ruokaviikkojen avulla pidennetään ydinsesonkia ja luodaan syksykaudelle kiinnostavia ruokaan perustuvia palveluita ja konsepteja. Vuonna 2024 elämyksellisten ruokapalveluiden kokeilujen sarja on tarkoitus toteuttaa siten, että kokeilut kohdistuvat ympärivuotisuuden edistämiseen, ts. ydinsesongin ulkopuolelle.

Kaupunginhallituksen kustannuspaikalle 19050-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki. Määrärahan käyttö edellyttää kansliapäällikön käyttösuunnitelmapäätöstä. Nyt esitettävä määrärahan 1. käyttösuunnitelma on liitteessä 1. Siinä kuvataan toimenpiteet ko. määrärahatilille.

Esitämme, että 19050-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki määrärahaa saadaan käyttää ruokakaupungin edistämiseen liitteen 1 mukaisesti.

Liite 1​Talousarviomäärärahan 19050-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki 1. käyttösuunnitelma

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin, että 19050-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki määrärahaa saa käyttää ruokakaupungin edistämiseen liitteen 1 mukaisesti.

Samalla päätin, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedElinvoima, tapahtumapalvelut
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvKirkkola Antti
tiedPalander Vesa


Liitteet:

Konha § 138
Liite 1:Talousarviomäärärahan 19050-OMA11512 KH/Turku Ruokakaupunki 1. käyttösuunnitelma