Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Elinvoima, kärkihankkeet 
Kärkihankejohtaja1119.06.2024 

1421-2024 (02 08 00)

Hankintapäätös koskien Turun liikenteellisten solmukohtien identiteetit ja palvelukonseptit työkokonaisuutta

Hankejohtaja Janne Mustonen, erityisasiantuntija Maija Rusanen ja projektikoordinaattori Eetu Sonck 18.6.2024:

Turun kaupunki, Tiedepuiston kärkihanke on pyytänyt tarjouksia Turun liikenteellisten solmukohtien identiteetit ja palvelukonseptit kokonaisuutta koskevasta palveluhankinnasta ajalle 20.06.2024-11.11.2024.

Hankinnan tausta ja hankinnan kohde

Turussa on käynnissä kolme laajaa aluekehityskokonaisuutta Turun Tiedepuisto, Aninkainen ja Satama-alue, joiden kaikkien alueelle sijoittuu merkittäviä liikenteellisiä solmukohtia sekä asemapaikkoja, joissa kohtaavat sekä kauko- että lähiliikenne ja sataman alueella myös meriliikenne. Tiedepuistoa ja siihen kytkeytyvää Kupittaan aseman ympäristöä kehitetään Kupittaan Kärjen kumppanuushankkeella, Aninkaisten kokonaisuudessa on käynnissä KUTU-hanke, matkakeskus ja Turun ratapihan areena sekä Sataman alueella Ferry Terminaali - ja Linnanniemi-hankkeet.

Hankinnan kohteena olevan työn tavoitteena on tukea edellä kuvattujen solmukohtien kehittämistä vetovoimaisina portteina Turkuun, joiden ympärille mahdollistetaan monipuolisten palvelukokonaisuuksien kehittyminen. Liikenteelliset solmukohdat toimivat osana kaupunginosan kehityskokonaisuutta, alueen identiteettiä ja palveluntarjontaa. Asemapaikoilla tarkoitetaan tässä asemien ympärille muodostuvia liikenteellisiä solmukohtia, joissa useat eri liikennemuodot kuten raideliikenne (raitiotie, alueelliset ja kansalliset raideyhteydet), satamaliikenne, muu kaukoliikenne, seudullinen joukkoliikenne, kävely ja pyöräily kohtaavat ja joiden kehittäminen mahdollistaa myös laajemmat kuin liikkumisen liittyvät palvelukeskittymät ja -konseptit.

Työssä tulee tarkastella liikenteellisiä solmukohtia palveluiden tuottajien ja käyttäjän tarpeiden näkökulmasta. Työssä ei ole tavoitteena tarkastella yksittäisiä tiloja tai rakennuksia vaan liikenteellisen solmukohdan ympärille muodostuvaa palvelukokonaisuutta.

Hankinnan kohteena oleva työ on jaettu kahteen osioon:

1)​ ​ ​ Raideliikenteen asemapaikkojen yhteinen profilointi ja palvelutasomäärittely

​Tavoitteena tässä kokonaisuudessa on kirkastaa kunkin asemapaikan ja liikenteellisen solmukohdan roolia kaupunkirakenteessa ja suhteessa toisiinsa. Lisäksi tavoitteena on tunnistaa solmukohtiin kohdistuvia kehittämistarpeita ja mahdollisuuksia sekä hahmottaa millaisia liikkumiseen liittyviä ja muita palveluita solmukohtiin voisi kehittyä. Tavoitteena on määrittää yhteisesti raideliikenteen toimijoiden kanssa, että millainen peruspalvelutaso asemapaikoilla tulisi olla ja millaiset roolit näiden palveluiden tuottamisessa kullakin toimijalla on ja miten vastuut jakautuvat.

2)​ ​ ​ Kupittaan liikenteellisen solmukohdan tarkastelu

​Työn toisessa osassa tarkastellaan tarkemmalla tasolla Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen suunnittelualueelle muodostuvaa liikkumisen solmukohtaa. Solmukohta yhdistää tulevaisuudessa raideliikenteen (raitiotien, alueelliset ja kansalliset raideyhteydet) muun kaukoliikenteen, seudullisen joukkoliikenteen, kävelyn, pyöräilyn, liityntäliikenteen, mikroliikkumisen sekä yhteiskäyttöajoneuvot.

​Lisäksi tavoitteena on edistää liikkumispisteen kehittämistä alueelle, joka voi liikkumiseen liittyvien palveluiden lisäksi sisältää lisäksi muita toimintoja, kuten kauppoja ja virkistyspalveluita.

Kupittaan liikenteellisen solmukohdan tarkastelu tehdään vahvassa yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa alueella käynnissä olevien hankkeiden kanssa.

Hankintaprosessi

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot alittavasta hankinnasta eli ns. pienhankinnasta.

Hankinta toteutettiin rajoitetulla menettelyllä ja käänteisenä kilpailutuksena eli ns. ranskalaisena urakkana. Käänteisessä kilpailutuksessa hankinnalle on kiinteä hinta 40 000 € (alv 0%).

Markkinavuoropuhelujen perusteella tarkennettu tarjouspyyntö lähetettiin 29.04.2024 Cloudia-kilpailutusjärjestelmän kautta Muuan Oy:lle, Ramboll Finland Oy:lle, Sitowise Oy:lle ja Suunnittelutoimisto Amerikka Oy:lle. ​

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin 15.5.2024. Kysymykset koskivat tarjousten eri osioiden pituuksia, sopijapuolten vastuita ja sopimusehtoja. Näihin toimitettiin täsmennetyt vastaukset. Kysymyksiin annettujen vastausten perusteella hankinnasta lähetettiin julkaistavaksi korjausilmoitus 15.5.2024.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden palveluntuottajan kanssa.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 22.5.2024 klo 11.00 mennessä seuraavilta palveluntuottajilta: Muuan Oy, Ramboll Finland Oy, Sitowise Oy ja Suunnittelutoimisto Amerikka Oy.

Tarjousten arviointi ja vertailu toteutettiin 6.6.2024 kahdessa vaiheessa.

1. Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

2. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta

Arviointiin osallistuivat Turun kaupungilta projektikoordinaattori Eetu Sonck, hankejohtaja Janne Mustonen, erityisasiantuntija Maija Rusanen ja projektipäällikkö Matilda Penttinen.

Arvioinnissa todettiin kaikkien tarjousten täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten vertailu suoritettiin laadullisten pisteytettävien kriteerien perusteella.

Pisteet muodostuivat seuraavasti:

​ ​ Tarjoaja

Kokonaishinta/pisteetSija
Muuan Oy664
Ramboll Finland Oy703
Sitowise Oy732
Suunnittelutoimisto Amerikka Oy801

Hankintayksikköä sitova sopimus tai tilaus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella tai tilauksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Arvioinnin suorittanut ryhmä esittää valittavaksi palvelutuottajaksi Suunnittelutoimisto Amerikka Oy:tä.

Liite 1​​Tarjousten vertailutaulukko​

Parhaat kokonaispisteet tarjousten laadullisessa vertailussa sai Suunnittelutoimisto Amerikka Oy. Tarjousten vertailutaulukko erillisenä liitteenä (Liite 1).

Esitämme, että

Kärkihankejohtaja Björn Grönholm:

Päätös​Päätin, että:

Björn Grönholm

kärkihankejohtaja

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoMuuan Oy
aoRamboll Finland Oy
aoSitowise Oy
aoSuunnittelutoimisto Amerikka Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedHintsanen Timo
tiedLappi Jyrki
tiedLehto Mervi
tiedLempiäinen Petri
tiedMustonen Janne
tiedMäkinen Ari
tiedPeltonen Risto
tiedPenttinen Matilda
tiedRajala Mika
tiedRusanen Maija
tpvSonck Eetu


Liitteet:

Ekarkiha § 11
Liite 1:Tarjousten vertailutaulukko