Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23620.06.20241

4820-2024 (00 04 01, 11.00)

Turku haastaa Saaristomeren valuma-alueen kunnat tekemään omista vuokraehdoistaan Itämerimyönteiset

Tiivistelmä:

Turun kaupunki käyttää omistamansa maatalousmaan vuokrasopimuksissa vapaaehtoista "Maan kasvukuntosopimusta", jonka tavoitteena on parantaa maan kasvukuntoa ja vesitaloutta. Sopimuksen toimenpiteillä edistetään mm. ravinteiden parempaa pidättymistä ja näin vähennetään Saaristomeren rehevöitymistä. Turun kaupunki haluaa haastaa myös Saaristomeren valuma-alueen kunnat tekemään omista vuokraehdoista Itämerimyönteiset ja toimimaan näin Saaristomeren eteen. Kaupunginhallitukselle esitetään tämän haasteen hyväksymistä.

Kh § 236

Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, Itämerihaasteen koordinaattori Natalie Helenius, kaupunkirakentaminen maatilain tarkastaja Timo Sirkiä 17.6.2024:

Taustaa

Turku on strategiassaan sitoutunut suojelemaan Saaristomerta. Myös Suomen hallitusohjelmassa on kirjaus erityisesti Saaristomerestä ja sen parantamiseksi on laadittu erillinen Saaristomeri-ohjelma, minkä tavoitteena on vähentää ravinnekuormaa ja poistaa Saaristomeren valuma-alueen maatalous Itämeren suurten kuormittajien listalta, jota Itämeren suojelukomissio (HELCOM) ylläpitää.

​Saaristomeren valuma-alue ulottuu 25 kunnan alueelle ja on ensisijaisen tärkeää saada myös Saaristomeren valuma-alueen kunnat mukaan toimiin Saaristomeren kuormituksen vähentämiseksi. Maan kasvukuntosopimusta käyttämällä lähikunnat voivat helposti parantaa omien maatalousmaiden vuokrasopimuksien ehtoja Itämerimyönteisemmäksi. Saman lisäosan käyttö useassa kunnassa luo selkeyttä myös viljelijöille.

​Turun kaupunki haluaa omalla toiminnallaan olla esimerkkinä, jakaen oman hyväksi havaitun käytännön myös Saaristomeren valuma-alueen kunnille. Osana vastuullisen vuokranantajan roolia, Turku tarjoaa vuokrasopimuksien ohessa suosituksia, jotka on koottu jo olemassa olevissa materiaaleista. Suosituksien avulla peltomaiden vuokraajan on mahdollisuus toimia vastuullisemmin ja hyödyntää tarjolla olevia vesiensuojelua edistäviä palveluita.

​Maan kasvukuntosopimus on laadittu alun perin Varsinais-Suomen ELY-keskuksen koordinoimassa ja ympäristöministeriön rahoittamassa Ravinneneutraalit kunnat (RANKU) -hankkeessa yhtenä Turun kaupungin toimenpiteenä. Sopimus on päivitetty vuonna 2023 Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa yhteistyössä BSAG:n, MTK Varsinais-Suomen, Liedon maaseutupalveluiden ja Valonian kanssa.

Liite 1Maan kasvukuntosopimus – lisäosa peltomaan vuokrasopimukseen

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että lähikunnat haastetaan tekemään omistamiensa peltomaiden vuokraehdoista Itämerimyönteiset ottamalla käyttöön liitteessä 1 esitetyn lisäosan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö


Liitteet:

Kh § 236
Liite 1:Maan kasvukuntosopimus - lisäosa peltomaan vuokrasopimukseen