Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22520.06.20248

4592-2024 (10 00 01)

Kaupungin etuosto-oikeuden käyttämättä jättäminen (os. Teräskatu 30)

Tiivistelmä:

Ålandsbanken Tonttirahasto Erikoissijoitusrahasto on myynyt Itäharjulla sijaitsevan varikkoalueena toimineen tontin 853-12-42-9 Hartela Länsi-Suomi Oy:lle perustettavan tai perustettavien yhtiöiden lukuun sekä purkanut tonttiin kohdistuvan aiemman esisopimuksen ja maanvuokrasopimuksen. Tontin pinta-ala on noin 13 551 m2 ja kauppahinta on 3.329.604,00 euroa. Tehdyt kaupat eivät ole vaikuttanet osapuolten haluun kehittää aluetta asemakaavamuutoksen kautta kohti asuntorakentamista eikä omistusmuutos aiheuta riskiä kaavoituksellisten tavoitteiden täyttymiselle. Alueen maaperä on pilaantunut ja edellyttää mittavaa maaperän puhdistamista. Kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista käyttää etuosto-oikeutta kyseisessä kiinteistökaupassa.

Kh § 225

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maanhallintapäällikkö Heikki Häkli 3.6.2024:

Turun kaupungille toimitetun kiinteistönluovutusilmoituksen (2024-165) mukaan Ålandsbanken Tonttirahasto Erikoissijoitusrahasto ja Hartela Länsi-Suomi Oy ovat 15.5.2024 allekirjoitetulla sopimuksella purkaneet osapuolten välisen esisopimuksen ja maanvuokrasopimuksen Itäharjulla sijaitsevasta varikkoalueena toimineesta tontista 853-12-42-9.

Turun kaupungille toimitetun kiinteistönluovutusilmoituksen (2024-166) mukaan Ålandsbanken Tonttirahasto Erikoissijoitusrahasto on myynyt Itäharjulla sijaitsevan varikkoalueena toimineen tontin 853-12-42-9 Hartela Länsi-Suomi Oy:lle perustettavan tai perustettavien yhtiöiden lukuun kauppahintaan 3.329.604,00 euroa. Tontin pinta-ala on noin 13​ 551 m2.

Tehdyn kiinteistökaupan taustalla on kaupan osapuolten välillä 20.12.2019 tehty kiinteistökauppa, johon liittyen on tehty useiden sopimusten muodostama sopimuskokonaisuus. Tämän sopimuskokonaisuuden oleellisena sisältönä on ollut saada asemakaava muutettua asuntorakentamiseen soveltuvaksi ja kaupan kohteen hallinnan pysyttäminen alueen myyjällä. Alueen uudiskäytöstä johtuvat kustannukset pyritään kohdistamaan tulevaan rakentamiseen liittyvien yhtiöiden vastuulle. Alueen uudiskäyttöön liittyvien tonttien osalta osapuolet ovat esisopimuksella sopineet tonttien määräosien luovutuksesta rakentamisen edistymisen mukaan (huoneistokohtaisesti laskettujen tontin määräosien lunastamismenettely). Turun kaupunki ei ole käyttänyt etuosto-oikeutta em. kiinteistökaupassa kaupunginhallituksen päätöksellä 2.3.2020 §77.

Em. sopimuskokonaisuuksissa ilmoitettujen ostajatahojen sijasta ostajana nyt 15.5.2024 tehdyssä kiinteistökaupassa Hartela Länsi-Suomi Oy perustettavan tai perustettavien yhtiöiden lukuun. Tästä syystä osapuolet ovat ennen kiinteistökauppaa allekirjoittaneet esisopimuksen ja 20.12.2019 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen päättämistä koskevan sopimuksen.

Kaupan kohde sisältyy Itäharjun Voimakatu-nimiseen asemakaavamuutosalueeseen (588-2020). Kaupungilla ja maanomistajilla on alueesta voimassa oleva yhteistyösopimus. Asuntorakentamiseen tähtäävän asemakaavoituksen johdosta alueella tulee tehtäväksi maankäyttösopimuksia kaupungin noudattamien sopimusperiaatteiden mukaisesti.

Alueen maankäytöllinen tavoite on hyvien joukkoliikenneyhteyksien varaan syntyvän tiiviin kaupunkirakenteen aikaansaaminen. Kaupunki voi kuitenkin turvata asemakaavassa osoitettavien yleisten alueiden ja sopimuskorvausten saamisen sekä muut maankäytölliset tarpeensa kaavoitusprosessiin liittyvien maankäyttösopimusten kautta.

Tehdyt kaupat eivät ole vaikuttanet osapuolten haluun kehittää aluetta asemakaavamuutoksen kautta kohti asuntorakentamista, eikä omistusmuutos aiheuta riskiä kaavoituksellisten tavoitteiden täyttymiselle. Alueen maaperä on pilaantunut ja edellyttää mittavaa maaperän puhdistamista. Näistä syistä kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista käyttää etuosto-oikeutta kyseisessä kiinteistökaupassa. ​

Oheismateriaali 1Kiinteistönluovutusilmoitus ja sopimus esisopimuksen ja maanvuokrasopimuksen päättämisestä

Oheismateriaali 2Kiinteistönluovutusilmoitus ja kauppakirja

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki ei käytä etuosto-oikeutta kiinteistönluovutusilmoituksen 2024-166 mukaisessa 15.5.2024 tehdyssä kiinteistön 853-12-42-9 kaupassa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoHartela Länsi-Suomi Oy
aoÅlandsbanken Tomtfond Specialplaceringsfond
tiedKaupunkiympäristö