Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22420.06.20247

4582-2024 (00 01 05, 10 03 02)

Skanssinkadun päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena

Tiivistelmä:

Skanssin alueelle, Skanssinkatu 70:een, esitetään hankittavaksi uusi päiväkotirakennus. Alueelta on tähän asti puuttunut kunnallinen päiväkoti kokonaan. Pitempiaikainen vuokrakohde tulee palvelemaan alueen kasvavaa päiväkotipaikkatarvetta.

Kh § 224

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja hankepäällikkö Saku Lehtiö:

Taustaa

Skanssin alueella toimii tällä hetkellä vain yksi yksityinen päiväkoti. Alueella ei ole kunnallista varhaiskasvatusta, mistä Turun kaupungin varhaiskasvatuspalveluun on tullut runsaasti palautetta asiakasperheiltä viimeisten vuosien aikana. Osa Skanssin alueen lapsista joudutaan sijoittamaan kauas omasta lähialueestaan Ilpoisten, Koivulan ja Haritun alueelle. Skanssin alueen asukasluvun kasvuun nähden lähialueiden varhaiskasvatuspaikat ovat täysin riittämättömät. Skanssin lapsimäärän kasvu yhdessä lähialueiden kanssa on ollut suurta ja ylittänyt ennusteet.

​Skanssin alueelle suunniteltu päiväkoti on logistisesti hyvällä paikalla, ja se palvelee myös Lausteen, Huhkolan ja Vasaramäen lapsiperheitä, mikä omalta osaltaan helpottaisi myös Itäisen alueen lasten määrällisestä kasvusta johtuvaa painetta. Kuntarajat ylittävälle yhteistyölle on myös hyvät edellytykset alueen sijainnin vuoksi.

Hankesuunnitelman esitys

Hankesuunnitelman esityksenä on, että osoitteeseen Skanssinkatu 70 toteutetaan uudisrakennus, johon tulevat tilat 4 päiväkotiryhmälle. Päiväkodissa olisi n. 84 lasta ja henkilökuntaa n. 20. Skanssin keskuspuiston kaava-alueelle osoitettu tontti on lähipalveluita varten. Lisäksi hankkeen yhteydessä toteutetaan viereinen päiväkodin pysäköinnille varattu LPA tontti osoitteessa Skanssinkatu 68. Paikalle on suunniteltu toteutettavaksi päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena.

Rakennuksen laajuus on laskennallisesti arviolta 1.197 kem² ja on asemakaavan rakennusoikeuden, 1.200 kem², mukainen. Rakennuslupaa voidaan uudisrakennukselle hakea voimassa olevan asemaakaavan mukaisesti.

Päiväkodin saavutettavuus tulee olemaan hyvä sekä autolla että kävellen. Linja-autot kulkevat läheistä Sorakatua pitkin ja lähimmälle pysäkille tulee päiväkodilta matkaa n. 400 m. Ensi vuonna 1.7.2025 aloittavan Fölin runkolinjaston linjat 4, 9A, 9B ja V2 tulevat kulkemaan Sorakatua pitkin.

Kohteen toteutuksessa tulee huomioida kaupunkikuvallinen sijainti uudella asuinalueella ensimmäisenä julkisen palvelun rakennuksena ja näkyvällä sijainnilla. Erityinen huomio tulee lisäksi kiinnittää haastaviin perustamisolosuhteisiin, pohjaveteen ja pintavesien hallintaan.

Päiväkotitontin länsipuolelle on suunniteltu pysäköinti ja saattoliikennealue, hieman etäämmälle rakennetaan Biodiversiteettipuisto. Etelä- ja itäpuolella taas on, tai rakennetaan, laajalti vehreää puistoaluetta. Skanssin sydämeksi rakennettavan kymmenen hehtaarin keskuspuistoon on suunnitteilla myös liikunta-alueita. Pohjoispuolella on jo valmiiksi rakentunut asuinkerrostalokortteli.

Esitys

Skanssinkatu 70:een esitetään hankittavan nopealla aikataululla rakennettava pitkäaikainen 20 v. vuokrasopimuksella oleva päiväkotielementtirakennus osaksi alueen päiväkotiverkkoa vastaamaan akuuttiin paikkatarpeeseen. Alueen kehittymisen ja rakentamisen myötä on tunnistettu pysyvä pidempiaikainen tarve päiväkotitiloille alueella. Rakennus tulee suunnitella ja toteuttaa niin että sen tekninen käyttöikä on paljon pidempi kuin suunniteltu vuokra-aika.

Hankkeen kustannusarvio on 5,0–6,0 miljoonaa euroa. Kustannusarvio sisältää niin rakennuksen kuin parkkialueen rakentamisen.

​Vuokrahankkeen hankintapäätös tuodaan päätettäväksi kilpailutusvaiheen jälkeen.

Hankkeeseen varataan rahaa taiteellista elementtiä varten 50.000 €.

Kustannusarvioon ei sisälly käyttäjän kaluste- ja varustehankintoja.

Tavoitteena on hankkeen mahdollisimman nopea hyväksyminen ja välitön siirtyminen kilpailutusvaiheeseen sekä uudisrakennuksen käyttöönotto loppuvuodesta 2025.

Hankkeen kiireellisyyden vuoksi hankesuunnitelmasta ei pyydetä lausuntoa, vaan asia menee lautakunnalle tiedoksi ja huomioitavaksi.

Liite 1Skanssinkadun päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena – Hankesuunnitelma liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 224
Liite 1:Skanssinkadun päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena - Hankesuunnitelma liitteineen