Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintajohtaja7017.06.2024 

900-2023 (11 03 00, 00 04 01)

Turun seudun bioindikaattoritutkimuksen hankinta

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, ilmansuojeluasiantuntija Petra Soini, ympäristötarkastaja Katja Holttinen, ympäristötarkastaja Hans-Peter Huhtala ja konsernihallinnon hankintapalvelujen osuus hankinta-asiantuntija Jaana Kaurala 12.6.2024:​

Hankinnan tausta

Turun kaupungin Konsernihallinnon Hankintapalvelut pyytää tarjouksia kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimeksiannosta Turun seudun bioindikaattoritutkimuksen toteutuksesta vuosina 2025–2026 tarjouspyynnössä mainittavalle alueelle. Tutkimus toteutetaan ajalla 1.1.2025 - 31.12.2026. Sopimus on voimassa hyväksytyn tutkimusraportin luovuttamiseen asti, enintään 28.2.2027 asti.

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden toimeksiannosta Turun seudun bioindikaattoritutkimuksen toteutuksesta vuosina 2025–2026. Mukana hankinnassa ovat Aura, Lieto, Masku, Mynämäki, Nousiainen, Paimio, ja Rusko.

Turun kaupunki on kilpailuttanut tämän hankinnan siten, että hankinnassa on ollut mukana Turun kaupungin lisäksi muita hankintayksiköitä, eli seutuhankintana. Lisäksi Ilmanlaadun seurannasta tehdyn yhteistyösopimuksen mukaisesti Turun kaupungin hankinnassa ovat mukana Kaarina, Naantali, Parainen, Raisio ja Turku sekä seuraavat teollisuusyritykset: Turun Seudun Energiantuotanto Oy, Neste Oyj:n Naantalin terminaali, Turku Energia Oy, Meyer Turku Oy, Finnsementti Oy, Nordkalk Oy Ab, Paroc Oy Ab, Varissuon Lämpö Oy, Turun Satama Oy sekä Naantalin Satama Oy. Turun kaupunki toimii kuitenkin em. yhteistyösopimuksen perusteella yhteistyösopimuksessa mainittujen tahojen puolesta hankintayksikkönä.

Ilmanlaadun tarkkailun käytännön toteutuksesta huolehtii Turun kaupungin Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden ympäristönsuojelu, joka kokonaisvaltaisesti hoitaa kaikki mittausten käytännön järjestämiseen liittyvät toimet.

Selvyyden vuoksi todetaan, että jokainen hankintayksikkö hallinnoi ja vastaa omasta sopimuksestaan ja tekee omat sopimukset valitun palveluntuottajan kanssa.

Hankinnassa on kysymys palveluhankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot (kansallinen hankinta).

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 16.5.2024 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 23.5.2024. Kysymyksiin annettujen vastausten perusteella hankinnasta lähetettiin julkaistavaksi korjausilmoitus 23.5.2024.

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä.

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden palveluntuottajan kanssa.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 6.6.2024 klo 11.00 mennessä seuraavilta tarjoajilta: FCG Finnish Consulting Group Oy.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

Hankintalain 105 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

Tarjoaja on vakuuttanut täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.​

Arvioinnissa todettiin tarjouksen täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan se, joka on kokonaishinnaltaan halvin, kun kaikkien kuntien kuvausten osahinnat lasketaan yhteen.

Hankinnassa saatiin vain yksi (1) tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset täyttävä ja tarjouspyynnön mukainen tarjous (FCG Finnish Consulting Group Oy), joten tarjousten vertailua ei voitu suorittaa.

FCG Finnish Consulting Group Oy tarjoaa Turun seudun bionindikaattoritutkimuksen toteutusta kokonaishintaan 101​ 500€ (alv 0%).

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön 79 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista mukaan lukien seutuhankinnat. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä. Kaupunginhallitus on päätöksellään 5.6.2023 § 215 päättänyt muuttaa hankintapäällikön tehtävänimikkeen hankintajohtajaksi.

Hankintajohtaja, Susanna Sarvanto-Hohtari:

Päätös​Päätin edellä esitetyin perustein, että Turun seudun bioindikaattoritutkimus hankinnan toteuttajaksi valitaan FCG Finnish Consulting Group Oy tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Tutkimus toteutetaan ajalla 1.1.2025 - 31.12.2026. Sopimus on voimassa hyväksytyn tutkimusraportin luovuttamiseen asti, enintään 28.2.2027 asti.

​Hankintayksikköjä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Susanna Sarvanto-Hohtari

hankintajohtaja

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.​

​Lisätiedot: hankinta-asiantuntija Jaana Kaurala, p. 040​ 631 1530​

Jakelu

tiedAuran kunta
aoFCG Finnish Consulting Group Oy
tiedIlmanlaadun tarkkailun yhteistyöryhmä
tiedLiedon kaupunki
tiedMaskun kunta
tiedMynämäen kunta
tiedNousiaisten kunta
tiedPaimion kaupunki
tiedRuskon kunta
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvHolttinen Katja
tiedHuhtala Hans-Peter
tpvSainisto Petra