Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö12617.06.2024 

3195-2024 (11 02 00)

Lausunto: Pöllölaakso Oy / Pulina Pub toistaiseksi voimassaoleva anniskelulupahakemus omalla tontilla olevalle takapihan ulkotilojen anniskelualueelle päivittäin klo 9-22, Raunistulan Puistotie 78, 20300 Turku

Terveystarkastaja Jenni Vaarno, integraatiojohtaja Minna Sartes, muutosjohtaja Anu Parantainen ja erityisasiantuntija Sari Heino 10.6.2024:

Turun kaupungilta on pyydetty Lounais-Suomen aluehallintoviraston toimesta lausuntoa toistaiseksi voimassa olevasta anniskelulupahakemuksesta ulkotilojen anniskelualueelle. Pöllölaakso Oy (2907382-8) hakee toistaiseksi voimassa olevaa anniskelulupaa anniskeluun päivittäin kello 9-22 omalla tontilla sijaitsevalle takapihan ulkotilojen anniskelualueelle, toimipaikkaan Pulina Pub, Raunistulan Puistotie 78, 20300 Turku.

Anniskelualueena toimisi hakemuksen mukaan takapiha, joka on 150 m2 kokoinen ja asiakaspaikkojen lukumäärä on 30. Anniskeluaika olisi pihalla päivittäin klo 9-22.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen on 20.5.2024 antanut asiassa lausunnon.

Kirveen Omakotiyhdistys ry:n puheenjohtaja on tehnyt asiassa oikaisupyynnön lausunnossa olleen virheellisen tiedon takia. Oikaisupyynnön mukaan Pulinapubilla​ ei ole ollut luvallista terassia rakennuksen etupuolella.

Oikaisupyynnön perusteella lausuntoa tulee täydentää. Täydennetyt kohdat ilmenevät lausunnossa korostettuna.

Hakemuksen mukainen ulkoanniskelualue liittyy kiinteästi tontilla sijaitsevassa rakennuksessa toimivaan anniskeluravintolaan, jonka voimassa olevan rakennusluvan mukainen suurin sallittu käyttäjämäärä sisätiloissa on 80 henkeä. Rakennusvalvonnan käsityksen mukaan sisätilojen anniskeluoikeus on kuitenkin myönnetty 100 hengelle. Alkoholiviranomaisen tehtävänä on luonnollisesti arvioida anniskeluluvan perusteet mutta voimassa olevan rakennusluvan mukaan sisätiloissa voi olla kerrallaan vain 80 henkilöä.

Suunniteltu anniskelutoimipiste sijaitsee Kastun alueella, kiinteistön rajoittuen yhdeltä sivulta Raunistulan Puistotiehen ja muilta sivulta pientaloasutukseen. Pubin toiminnan aiheuttamasta häiriöstä on tullut ympäristöterveyteen lukuisia yhteydenottoja, mutta asia ei ole edennyt koskaan ympäristöterveyteen asumisterveysasiaksi.

Ympäristöterveys katsoo, että toiminnasta voi aiheutua terveydensuojelulain mukaista terveyshaittaa lähinnä toiminnan aiheuttaman melun kautta. Turun kaupungin terveydensuojelujärjestyksen (2018) 5 §:ssä säädetään seuraavasti yleisöä ja asukkaita altistavasta melusta, joka voi aiheuttaa terveyshaittaa:

”Äänentoistolaitteiden jatkuva käyttö ulkotiloissa yöaikaan klo 22–7 sekä päiväaikaan sairaalan, vanhainkodin, päiväkodin tai muun vastaavan hoitolaitoksen läheisyydessä on kielletty. Mikäli ravintoloiden, liikkeiden tai vastaavien tilojen äänentoistolaitteita käytetään klo 22-7 välisenä aikana, ne on säädettävä siten, ettei toistettava ääni ole selvästi kuultavissa asuinhuoneistoissa ikkunoiden kiinni ollessa, ja ettei ääni häiritse kohtuuttomasti muuta naapurustoa. Liikkeiden ja ravintoloiden ulossuunnattujen äänentoistolaitteiden käyttö on aukioloaikojen ulkopuolella kielletty.

Äänentoistolaitteista tai vastaavasta aiheutuva yöaikainen (klo 22—7) musiikkimelu tai muu vastaava mahdollisesti unihäiriötä aiheuttava melu, joka erottuu selvästi taustamelusta, ei saa ylittää 25 dB yhden tunnin keskiäänitasona LAeq,1h (klo 22—7) mitattuna niissä tiloissa, jotka on tarkoitettu nukkumiseen.”

Turun kaupungin strategisena painopisteenä ovat lapset ja nuoret ja heidän hyvinvointinsa. Kaupungissa on meneillään lasten ja nuorten muutoshanke, jonka tavoitteena on kaupungin toimijoiden sekä yhdistysten ja muiden sidosryhmien saumaton yhteistyö lasten ja nuorten hyväksi. Lisäksi kaupungin vastuualueeseen kuulu terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja sen osana ehkäisevä päihdetyö.

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) ohjaa päihdehaittojen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi tehtävää työtä. Lain mukaan (3 §) ehkäisevässä päihdetyössä tulee kiinnittää huomiota myös muille kuin päihteiden käyttäjille aiheutuviin haittoihin. Lain 6 § mukaan kunnan tulee ehkäisevän päihdetyön yhteydessä edistää asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia päihteiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi viranomaisyhteistyöllä, viranomaisille annettavilla lausunnoilla sekä kunnan omilla toimilla.

Alkoholin anniskelu asuinalueella saattaa lisätä paikallisesti erilaisia lieveilmiöitä, kuten järjestyshäiriöinä ja epäviihtyisänä ympäristönä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvitysten mukaan erityisesti lapset kokevat usein turvattomuutta sellaisissa paikoissa, joissa päihteitä käyttävät ihmiset viettävät aikaa. Tuleekin huolehtia siitä, että ympäristö on sekä lapsille ja nuorille mutta myös muille ikä- ja kohderyhmille viihtyisänä ja turvallisena.

Alkoholilain (28.12.2017/1102) 36 §:n mukaan asiakasta, jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, ei saa päästää anniskelupaikkaan, ja anniskelupaikassa oleva asiakas, jonka päihtymys on selvästi havaittavissa, tulee poistaa anniskelupaikasta. Anniskelupaikan pitäjän velvollisuus on huolehtia asiasta.

Lasten ja nuorten päihdeasenteisiin on mahdollista vaikuttaa varhaisessa vaiheessa ja päihdekasvatuksessa keskeistä onkin terveen kasvun tukeminen ja suojaavien tekijöiden vahvistaminen. Suojaavia tekijöitä lapsilla ovat muun muassa turvallinen ja virikkeinen asuinympäristö sekä aikuisten antama esimerkki päihteettömyydestä / vastuullisesta päihteiden käytöstä. Päihteitä ei itse tarvitse käyttää, vaikka näkee muiden niin tekevän.

Johtopäätökset

Pulinapub on sijainnut nykyisellä paikallaan jo useita vuosia ja sillä on ollut terassi rakennuksen etupuolella. Terassi on ollut paikallaan vuosien varrella sekä tilapäisen luvan kanssa että ilman lupaa. Nyt pyydetään lupaa terassilaajennukselle pubin takapuolelle. Pubin toiminnalla voi yleisesti olla yllä kuvatulla tavalla vaikutuksia lähialueen asukkaiden, puistoalueen ja leikkipuiston käyttäjien kokemuksiin viihtyvyydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista erityisesti lapsille ja nuorille mutta myös muille.

Anniskelualueen on suunniteltu olevan toiminnassa enintään klo 22 saakka. Anniskelualueen toiminta tulee järjestää siten, että siitä ei saa aiheutua meluhaittaa lähialueen asukkaille. Ulkona mahdollisesti olevien äänentoistolaitteiden käyttö on aukioloaikojen ulkopuolella kielletty.

Anniskelulupahakemusta voidaan puoltaa ehdollisena ottaen huomioon edellä mainittu.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​​Päätin antaa Lounais-Suomen aluehallintovirastolle edellä olevan täydennetyn lausunnon.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

lausLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedHeino Sari
tiedParantainen Anu
tiedSartes Minna
tiedVaarno Jenni