Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö11710.06.2024 

4398-2024 (00 01 01)

Irtaimiston hallinta- ja rekisteröintiohje

Laskentapäällikkö Minna Nuotio 7.6.2024:

Talouspalvelut on päivittänyt Irtaimiston hallinta- ja rekisteröintiohjeen. Päivitetty ohje on käyty lävitse myös sisäisen tarkastuksen kanssa.

Keskeisimmät ehdotettavat muutokset voimassa olevaan ohjeeseen ovat:

Kaupunginhallitus on 27.5.2024 180 § hyväksynyt Turun kaupungin pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeen, jonka mukaan omaisuushyödykkeen hankintameno kirjataan laskentatilikauden kuluksi, vaikka se vaikuttaa tuotannontekijänä usean tilikauden aikana, mikäli sen hankintameno ennen rahoitusosuuden vähentämistä alittaa 20.000 euroa.

Pysyvien vastaavien päivitettyyn ohjeeseen perustuen irtaimiston hallinta- ja rekisteröintiohjeeseen on lisätty, että irtaimistoa ovat palvelutoiminnassa tai tuotannollisessa toiminnassa käytettävät koneet, laitteet, välineistö ja kalusto sekä arvo- ja taide-esineet, joiden vaikutusaika arvioidaan vähintään kolmeksi vuodeksi ja joiden veroton hankintahinta on vähintään 1 500 euroa, mutta kuitenkin alle 20 000 euroa.

Ohjeessa on tarkennettu, mitä irtaimistoa rekisteriin ei kirjata. Esimerkiksi toimistokalusteita ei kirjata enää irtaimistorekisteriin. Kirjanpitoyksikkö voi kuitenkin seurata irtaimistorekisterissään myös omaisuutta, jonka hankinta-arvo on alle 1 500 euroa silloin, kun kirjanpitoyksikkö katsoo tämän sisäisen valvonnan tai omaisuuden luonteen vuoksi tarpeelliseksi.

Irtaimistoa on mahdollista seurata perustellusta syystä erillisrekistereillä. Erillisrekistereihin sovelletaan tätä ohjetta soveltuvin osin.

Mikäli leasingrahoituksella hankittua irtaimistoesinettä ei ole viety irtaimistorekisteriin leasingaikana, voidaan esine tarvittaessa lunastuksen yhteydessä kirjata rekisteriin.​

Esitän, että

Liite 1​Irtaimiston hallinta- ja rekisteröintiohje

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin, että irtaimiston hallinta- ja rekisteröintiohje hyväksytään liitteen 1 mukaisesti ja että ohje tulee voimaan takautuvasti 1.1.2024 alkaen.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

ohjeElinvoiman palvelukokonaisuus
ohjeKasvatus ja opetus
tiedKaupunginhallitus
ohjeKaupunkiympäristö
ohjeKonsernihallinto
tiedKonsernihallinto, sisäinen tarkastus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
ohjeKulttuurin palvelukokonaisuus
ohjeLasten ja nuorten palveluiden yhteisvaikuttavan kokonaisnäkemyksen palvelukokonaisuus
ohjeLiikunnan palvelukokonaisuus
ohjeRevisiotoimisto
tiedMikkola Valtteri
tiedNuotio Minna


Liitteet:

Konha § 117
Liite 1:Irtaimiston hallinta- ja rekisteröintiohje