Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20110.06.20245

4353-2024 (01 01 00)

Kehittämisjohtajan viran perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että konsernihallintoon perustetaan toistaiseksi voimassa oleva kehittämisjohtajan virka 1.9.2024 lukien osana Uuden Turun kehittämistä ja konsernihallinnon toimintojen uudelleenorganisoitumista. Kaupunginhallitukselle esitetään, että kehittämisjohtajan virkaan otetaan Björn Grönholm 1.9.2024 lukien. Samalla lakkautettaisiin kärkihankejohtajan virka (vak. nro 000984). Uudelleenorganisoituminen tehdään resurssineutraalisti.

Kh § 201

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen ja henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 6.6.2024:

Uuden Turun organisaatiota on rakennettu sen jälkeen, kun kaupungin toimintoja ja henkilöstöä on siirtynyt Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Uuden Turun organisaation rakentamisen myötä on ollut tarkoituksenmukaista tarkastella konsernihallinnon toimintojen määrittelyä ja organisoimista strategian, kehittämisen, tietohallinnon ja integraatiotoiminnon näkökulmista.

Osana Uuden Turun kehittämistä on tunnistettu tarve perustaa kehittämisen vastuualue, jonka toimintoihin kuuluvat konsernihallinnon kehittämissalkkujen johtaminen sekä kehittämismallin omistajuus, ohjaaminen ja sisällöllinen ylläpito. Lisäksi kehittämisen vastuualueelle kuuluvat kehittämisen tukipalvelut, mm. kehittämishankkeiden ja projektien elinkaaren hallinnan ja toteutuksen sekä kehittämistarpeiden tunnistamisen ja kuvaamisen tuki, rahoitushaku, hankeraportointi sekä hankkeiden/projektien ulkoisen rahoituksen taloushallinto.

Kehittämisen johtamista varten tulisi perustaa kehittämisjohtajan virka. Kehittämisjohtaja johtaa vastuualueensa toimintaa, palvelujen tuottamista ja järjestämistä sekä huolehtii vastuualueensa toiminnan tuloksellisuudesta. Koska kyseessä on johtava virka, voidaan valitulle viranhaltijalle osoittaa muitakin kuin edellä mainittuja tehtäviä, joissa käytetään julkista valtaa taikka antaa toimivaltaa hallintosäännössä. Edellä mainituilla perusteilla esitetään viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 5 814,05 €/kk sekä kelpoisuusvaatimukseksi ylempi korkeakoulututkinto.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain (304/2003) 24 §:n 1 momentin mukaan viranhaltija voidaan siirtää toiseen virkasuhteeseen, jonka kelpoisuusvaatimukset hän täyttää ja jota voidaan pitää hänelle sopivana, jos hänen asemansa toistaiseksi otettuna tai määräaikaisena viranhaltijana ei muutu ja perusteena on toiminnan tai tehtävien uudelleenjärjestelyyn liittyvä perusteltu syy ja hänen varsinainen palkkansa ei alene tai hän on antanut siirtoon suostumuksensa taikka siirtoon on muu hyväksyttävä syy ja viranhaltija on antanut siirtoon suostumuksensa.

Kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 4 §:n mukaan virkasuhteeseen voidaan ottaa ilman hakumenettelyä, kun kysymyksessä on 24 §:ssä tarkoitettu viranhaltijan siirtäminen toiseen virkasuhteeseen. Ko. lain 24 §:n 3 momentin mukaan viranhaltijalle on ennen siirtämistä varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

Björn Grönholm toimii kärkihankejohtajan virassa (vak. nro 000984). Konsernihallinnon toimintojen uudelleen organisoimisen vuoksi kärkihankejohtajan virka (vak. nro 000984) on tarkoituksenmukaista lakkauttaa ja siirtää Björn Grönholm kehittämisjohtajan virkaan 1.9.2024 lukien. Björn Grönholm täyttää kehittämisjohtajan viran kelpoisuusvaatimuksen ja kehittämisjohtajan virkaa voidaan pitää hänelle sopivana. Björn Grönholmia on kuultu asiassa kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 24 §:n 3 momentin mukaisesti ja hän on antanut suostumuksensa toiseen virkasuhteeseen siirtämiseen.

Hallintosäännön 87 §:n mukaan kaupunginhallitus päättää virkojen perustamisesta, muuttamisesta ja lakkauttamisesta. Hallintosäännön 35 §:n mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan.

Liite 1Esitys kehittämisjohtajan viran perustamisesta

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallitus päättää perustaa Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinto, 1.9.2024 lukien toistaiseksi voimassa olevan kehittämisjohtajan viran, jonka tehtäväkohtainen palkka on 5 814,05 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto ja, että kehittämisjohtajan virkaan otetaan Björn Grönholm 1.9.2024 lukien.

​Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kärkihankejohtajan virka (vak. nro 000984) lakkautetaan, kun kehittämisjohtajan viran täyttämistä koskeva päätös on lainvoimainen, kuitenkin aikaisintaan 1.9.2024 alkaen.

Vielä kaupunginhallitus päättää, että tämän päätöksen ehtona on, että kaupunginvaltuusto hyväksyy sille kokoukseen 17.6.2024 esitetyn hallintosäännön.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
aoGrönholm Björn


Liitteet:

Kh § 201
Liite 1:Esitys kehittämisjohtajan viran perustamisesta