Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20410.06.20248

283-2023 (02 05 01, 10 00 02)

Turun sataman infrastruktuurin toteuttamista koskeva yhteistyösopimus

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy Turun Sataman kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen satamainfrastruktuurin toteuttamiseksi yhteishankkeena siten, että kaupungin investointiosuus hankkeessa on enintään 84,24 miljoonaa euroa.

Kh § 204

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen ja lakiasiainjohtaja Pauliina Ahlas 6.6.2024:

Aiemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto on päättänyt 14.6.2021 § 151 ja 13.2.2023 § 28 hyväksyä Ferry Terminal Turku –hankkeen ja siihen liittyneet rahoitusjärjestelyt sekä oikeuttanut Turun Satama Oy:n jatkamaan hankkeen toteutusta.​

Kaupunginhallitus on päättänyt 18.3.2024 § 86, että aiemman 77,2 M€:n lisäksi sataman infrastruktuurin investointikustannuksista 8,8 M€ kohdennetaan kaupungin investointiohjelmaan uutena ei indeksoituna eränä sekä lisätään yhtiön ja kaupungin väliseen maanvuokrasopimukseen käyttäen 30 vuoden poistoaikaa ja 2.69 % vuosittaista laskennallista korkoa.

Samanaikaisesti käsiteltävien yhteistyösopimuksen ja päivitetyn vuokrasopimuksen hyväksymisen yhteydessä kyseistä rahoitusesitystä tulisi tarkistaa siten, että yhteistyöhankkeen toteuttamiseksi kaupunginhallitus esittäisi investointiohjelmaan lisättäväksi aiemmasta poiketen vain 7,08 miljoonaa euroa Turun Sataman vastatessa kassavaroillaan 1,72 miljoonasta eurosta.

Yhteistyösopimus

Sataman infrastruktuurin investointi on alun perin suunniteltu toteutettavaksi siten, että Turun Satama toimii rakennuttajakonsultin roolissa hankintayksikkönä ja rakennusurakoiden kilpailuttaja Turun kaupungin lukuun. Hankintalaki ei kuitenkaan tunnista mahdollisuutta, jossa toinen hankintayksikkö (Turun Satama) kilpailuttaisi ja toteuttaisi erillisen hankinnan toisen vastaavan hankintayksikön (Turun kaupunki) puolesta. Turun Satama Oy ei ole Turun kaupungin sidosyksikkö, joten kaupunki ei voi hankkia myöskään kilpailuttamatta Turun Satama Oy:ltä hankintalain soveltamisalaan kuuluvia palveluja, eikä Turun Satama Oy voi toteuttaa hankintaa Turun kaupungin nimiin. Hankinnalle ei ole myöskään löydettävissä hankintalain 40 §:n mukaisia suorahankintaperusteita.

Edellä mainituista syistä onkin päädytty esittämään satamainfrastruktuurin investointia yhteishankintana, jossa hankintayksiköt sopivat yksittäisen hankinnan toteuttamisesta yhteisesti. Hankintalain 21 § tunnistaa yhteistyön laajuuden eri muotoja, jossa yksi hankintayksikkö vastaa kaikkien puolesta hankintamenettelystä. Tämä tarkoittaa sitä, että hankintayksikköinä toimivat kaikki yhteishankintaan osallistuvat hankintayksiköt ja kaikki hankintayksiköt käyttävät kilpailutettavaa hankintaa. Turun Satama Oy:n on siten mahdollista tehdä hankintapäätökset kaupungin puolesta, kun hankinnassa on kyse hankintalain mukaisesta hankinnan toteuttamisesta yhteishankintana ja Turun Satama Oy on hankintayksikkönä mukana investoinnin hankinnassa.

Kaupunki ja Turun Satama Oy ovat neuvotelleet yhteistoimintasopimuksen, jonka mukaan ne hankkivat satamainfran yhteishankintana. Kaupungin rahoitusosuus hankkeen toteuttamiskustannuksista on 98 %, mutta kuitenkin enintään kuitenkin 84,28 miljoonaa euroa. Yhtiön rahoitusosuus hankkeen toteuttamiskustannuksista on vastaavasti 2 %, kuitenkin enintään 1,72 miljoonaa euroa. Yhteistyösopimus noudattaa kaupunginvaltuuston aiemmin hyväksymän Väyläviraston kanssa solmitun yhteistyösopimuksen muotoiluja.

Sopimuksella kaupunki valtuuttaa Turun Satama Oy:n huolehtimaan satamainfraa koskevien investointien kilpailutuksesta, hankinnasta, rakennuttamisesta sekä operatiivisesta johtamisesta ja toteutuksen valvonnasta itsenäisesti. Menettely on mahdollinen erityisalojen hankintalain (1398/2016) 31 §:n mukaisesti: ”Hankintayksiköt voivat sopia yksittäisen hankinnan toteuttamisesta yhdessä. Hankintaan osallistuvat hankintayksiköt vastaavat yhdessä tämän lain säännösten noudattamisesta, jos hankinta toteutetaan kokonaisuudessaan kaikkien hankintaan osallistuvien hankintayksiköiden nimissä ja niiden puolesta. Tätä yhteisvastuuta sovelletaan myös tilanteissa, joissa yksi osallistuvista hankintayksiköistä toteuttaa hankintamenettelyn omasta ja osallistuvien hankintayksiköiden puolesta.”

Turun Satama Oy toteuttaa investoinnit osin yhtiön ja osin kaupungin taseeseen sopimuksen liitteessä määritellyin tavoin. Kaupungin taseeseen toteutettava satamainfra vuokrataan edelleen päivitetyllä maanvuokrasopimuksella yhtiölle. Yhtiö vastaa rakenteiden/laitteiden/järjestelmien kunnossapidosta ja kunnossapitoluonteisista korjauksista. Peruskorjaus- ja uusimisvastuu on rakenteen omistajalla.

Satamainfran toteuttamista ohjaa ja seuraa ohjausryhmä, jonka osapuolet perustavat. Ohjausryhmä seuraa myös osapuolten yhteistyötä ja osapuolten investointi- ja/tai toteutusvastuulla olevien osahankkeiden etenemistä ja muita Sopimukseen liittyviä asioita. Ohjausryhmä on koordinaatioryhmä, joka valmistelee asiat kummankin osapuolten päätöksentekoa varten. Mikäli kyse on kaupunginvaltuuston tekemän investointipäätöksen muutostarpeesta, tulee asia saattaa kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

Lisäksi hankkeen toteuttamista ohjaa ja valvoo ohjausryhmän alainen operatiivinen projektiryhmä, johon sopijapuolet nimeävät edustajia yhtenäisin perustein. Projektiryhmän puheenjohtajana toimii Turun Satama Oy:n nimeämä projektipäällikkö.

Liite 1Yhteistyösopimus liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Turun sataman infrastruktuurin toteuttamista koskevan yhteistyösopimuksen Turun Satama Oy:n kanssa liitteen 1 mukaisesti ja valtuuttaa kansliapäällikön hyväksymään siihen mahdollisia täsmennyksiä.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian kohdalla tarkastetaan heti ja että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

​Miikkola ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

aoTurun Satama Oy
tpvKaupunkiympäristö, kaupunkirakentaminen
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut


Liitteet:

Kh § 204
Liite 1:Yhteistyösopimus liitteineen