Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö11507.06.2024 

4328-2024 (03.00)

Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Kaupunginsihteeri Merja Jokela 5.6.2024:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt lausuntoa hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Esityksessä ehdotetaan, että 1.1.2026 – 31.12.2033 toteutettaisiin kokeilu ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksesta. Kokeiluun valittaisiin enintään 40 koulutuksen järjestäjää, joiden järjestämisluvat korvattaisiin määräajaksi kokeiluluvilla. Kokeiluluvan saaneella ammatillisen koulutuksen järjestäjällä olisi pääsääntöisesti oikeus järjestää kaikkia ammatillisesta koulutuksen tutkintorakenteeseen kuuluvia tutkintoja ja niin sanottua laajennettua oppisopimuskoulutusta niiden tutkintojen ja osaamisalojen osalta, joita koulutuksen järjestäjällä ei olisi kokeiluluvassaan. Lisäksi koulutusta voisi järjestää vapaasti myös työvoimakoulutuksena ja englannin kielellä.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan, että ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmää uudistettaisiin siten, että jatkossa valtion talousarvioon sisältyvä ammatillisen koulutuksen määräraha koostuisi toteumiin perustuvasta laskennallisesta perusrahoituksesta ja harkinnanvaraisesta rahoituksesta.

Edelleen esityksessä ehdotetaan, että oppimisen tuen järjestelmää uudistettaisiin. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot korvattaisiin oikeudella oppimisen tukeen, joka olisi matalan kynnyksen tukimuoto. Lisäksi opiskelijan oikeutta erityiseen tukeen uudistettaisiin vahvistamalla opiskelijan oikeutta erityisopetukseen.

Lausunto on pyydetty toimittamaan 16.6.2024 mennessä. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus on valmistellut ehdotuksen Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Liite 1​Ehdotus Turun kaupungin lausunnoksi opetus- ja kulttuuriministeriölle

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle liitteenä 1 olevan lausunnon.

​Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

lausOpetus- ja kulttuuriministeriö
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunginhallitus
tiedJalonen Timo
tpvJokela Merja


Liitteet:

Konha § 115
Liite 1:Lausunto hallituksen esityksestä laiksi ammatillisen koulutuksen toiminnanohjauksen kokeilusta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi