Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20310.06.20247

4175-2024 (10 03 02)

Kupittaan kärjen kumppanuushanke - Taito-kampuksen hankesuunnitelman hyväksyminen (Kv)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuustolle esitetään Turun Taito-kampuksen hankesuunnitelman hyväksymistä ja siirtymistä toteutussuunnitteluvaiheeseen. Lisäksi kaupunginvaltuustolle esitetään hankkeen (tilaajan) kokonaiskustannusarvion 93.724.812 euroa hyväksymistä toteutussuunnittelun pohjaksi.

Kh § 203

Toimitusjohtaja Ari Mäkinen, maankäyttöjohtaja Jyrki Lappi, tilapalvelujohtaja Leevi Luoto ja lakiasiainjohtaja Pauliina Ahlas 3.6.2024:

Hankkeen tausta ja aikaisemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun Tiedepuisto -kärkihankkeen asettamisesta.

Kaupunginhallitus toimeenpani 25.4.2016 § 163 kaupunginvaltuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen. Kaupunginhallitus päätti 18.6.2018 § 265 Turun Tiedepuisto -hankkeen toimeenpanosuunnitelmasta tarkennettuine tavoitteineen. Toimeenpanosuunnitelman yhtenä painopistealueena on 24/7/365 elävä kohtaamisten keidas, mihin liittyvänä yhtenä toimenpiteenä päätettiin Kupittaan kantta koskevan kilpailun järjestämisestä.

Lokakuussa 2018 kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto päätti 22.10.2018 § 97 hyväksyä Tiedepuiston kansi -nimisen strategisen maankäyttöhankkeen tavoitteet. Samalla kaupunginhallitus päätti innovaatio-, suunnittelu- ja toteutuskilpailun järjestämisestä sekä kilpailun lähtökohdista ja periaatteista. Kilpailun päämääränä oli hankkeen toteutus, hankekumppanuus sekä tontinluovutus.

Kaupunginhallitus hyväksyi 27.5.2019 § 229 Taito-kampuksen tarveselvityksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi 24.6.2021 § 328 Tiedepuiston kansihankkeeseen sisältyvän infrahankkeen tarveselvityksen ja päätti 24.6.2021 § 329 Tiedepuiston kansihankkeen allianssikumppanin hankintamenettelyn käynnistämisestä. Hankinta kuitenkin keskeytettiin hankintalain 125 §:n mukaisesta syystä kaupunginhallituksen päätöksellä 5.10.2021 § 470.

Kaupunginhallitus päätti 7.12.2021 § 575 käynnistää Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen allianssihankinnan neuvottelumenettelyllä. Tilaaja päätti valita neuvottelumenettelyn, koska toteutettava kohde on poikkeuksellisen haastava kokonaisuus. Samalla kaupunginhallitus päätti vahvistaa hankkeen nimeksi Kupittaan kärjen kumppanuushanke. Hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi 20.12.2021.

Kaupunginhallitus päätti 5.12.2022 § 515 kilpailun tuloksena valita hankeen allianssikumppaniksi ryhmittymän Terävin kärki (YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy, nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy) ja lisäksi käynnistää heti Taito-kampuksen ja infrahankkeen hankesuunnitteluvaiheen. Kansliapäällikkö oikeutettiin tekemään allianssisopimukseen ja sen liitteisiin tarvittavia vähäisiä lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia sekä hyväksymään asiakirjoihin tarvittavat liitteet.

Kansliapäällikön varahenkilönä omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen päätti 20.3.2023 § 100 hyväksyä allianssisopimukseen ja kompensaatioyhteenvetoon tehdyt täsmennykset sekä hankesuunnitteluvaiheen tilauksen liitteineen.

Allianssiyhteistyön hankesuunnitteluvaihe käynnistyi sopimuksen allekirjoituksella.

Em. päätösten ja allianssisopimuksen mukainen suunnitelma etenemisestä on kuvattu seuraavasti:

”Hankintapäätöksen jälkeen on tarkoitus siirtyä kehitysvaiheeseen, joka jakaantuu kahteen osaan. Kehitysvaiheen ensimmäisessä osassa, hankesuunnitteluvaiheessa, laaditaan Tiedepuiston alueen asemakaava voittaneen tarjoajan laatiman kokonaissuunnitelman pohjalta sekä hankesuunnitelmat koskien infrahanketta (kansi + velvoitepysäköinti) ja Taito-kampusta. Kaupunginvaltuusto päättää hyväksymisestä asemakaavan ja kunkin hankesuunnitelman osalta erikseen. Asemakaava on tarkoitus hyväksyä syksyllä 2023. Infrahanketta koskevan hankesuunnitelman on tarkoitus valmistua kesällä 2023 ja Taito-kampusta koskevan hankesuunnitelman syksyllä 2023.”

Lisäksi kaupunginhallitus päätti 20.3.2024 § 103 osittaisesta siirtymisestä toteutussuunnitteluvaiheeseen hankkeen aikataulumuutosten takia. Tämä oli välttämätöntä, jotta hankkeen kokonaisaikataulu ei vaarantunut. Toteutussuunnitteluun tässä vaiheessa käytetyt varat vähentävät varsinaisen toteutussuunnitteluvaiheen kustannuksia ja siten allianssin tavoitekustannusarvioon ei esitetty muutoksia.

Kampusrakennus rakennetaan Turun Taito-kampus Oy:n taseeseen.

Hankesuunnitelman kuvaus

Hankesuunnitelma on valmistunut 20.5.2024 (liite 1). Hankesuunnitelmassa on esitetty hankkeen organisaatio ja rakennuspaikka sekä hankkeen toteutusta, hankkeen tavoitteita, tiloja ja toiminnallisuuksia, riskejä ja mahdollisuuksia sekä viestintää ja kustannuksia koskevat tiedot.

Allianssissa työstetty viitesuunnitelma asemakaavan (Kupittaan kärki 76-2023) tueksi on valmistumassa ja asemakaavaehdotus on tulossa nähtäville ja lausunnoille kesäkuussa 2024. Taito-kampus on suunniteltu viitesuunnitelman yhteydessä ollen samalla olennainen osa sitä, joten se on vahvasti integroitunut alueen muuhun suunnitteluun tukien alueen toteutumista kohti asetettujen tavoitteiden saavuttamista.

Allianssimuotoisen hankkeen työskentely tapahtuu kehitysvaiheessa Big Room -tiloissa tai yhteistoiminnassa Teamsin välityksellä. Suunnitteluprosessi toteutetaan tiiviissä yhteistyössä rakennuksen käyttäjien kanssa. Hankkeen toteutusmuotoon liittyy olennaisesti suunnittelun ja rakentamisen kumppaneiden varhainen integroiminen hankkeeseen. Hankkeen aikataulu on kuvattu hankesuunnitelmassa. Nyt käynnistettäväksi esitettävän toteutussuunnitteluvaiheen on arvioitu päättyvän marraskuussa 2024. Jos toteuttamissuunnitelma hyväksytään, rakentaminen olisi mahdollista aloittaa tammikuussa 2025 alussa. Rakentamisen arvioitu kesto on 31 kuukautta, ja rakennuksen käyttöönoton on arvioitu tapahtuvan alkusyksyllä 2027.

Turun Tiedepuiston tavoitteista johdetut Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen kiteytetyt tavoitteet on esitetty alla olevassa kuvassa:

Taito-kampuksen avaintavoitteiksi on päätetty seuraavat:

Hankkeen alkuperäisten tavoitteiden huomioiminen hankesuunnitteluvaiheessa on kuvattu hankesuunnitelmassa.

Hankesuunnitteluvaiheessa on tutkittu hanketta riskienhallinnan näkökulmasta.​ Merkittävimpiä riskejä ovat kustannusten nousu, tiukka aikataulu ja mahdollinen kaavavalitus.

Taito-kampus on Turun ammatti-instituutin (TAI) palvelualojen kampusrakennus noin 3.000 opiskelijalle ja asiakkaalle sekä 300:lle henkilökunnan edustajalle. Yhtäaikainen maksimikapasiteetti on noin 2.200 opiskelijaa. Rakennuksen tarveselvityksen 2019 mukainen bruttoala oli 24.500 brm2 ja hankesuunnitelman mukainen bruttoala on nyt noin 21.600 brm2.

Taito-kampuksen tilat jakautuvat eri toiminnoille alle olevan taulukon mukaisesti.

Tilaohjelman hyötyalat

Tilat

m2

Elintarvike, kauneus, hius, tekstiili sekä puhtaanapito

2096,5

Hotelli- ravintola-, catering- sekä matkailuala

873,5

Kauppa ja tietotekniikka

121,5

Opiskelijoiden huolto ja ohjaustoiminnot

732,5

Sosiaali- ja terveysala sekä lääkeala

2010,0

Yhteiset tilat

7052,5

Yhteensä

12 886,0 m2

 

Hankesuunnittelun aikana Taito-kampuksen idealuonnosta on kehitetty toteuttamiskelpoiseksi kokonaisuudeksi yhdessä allianssiosapuolten, käyttäjän, suunnittelijoiden, kumppaneiden ja viranomaisten kanssa. Allianssin perusperiaatteiden mukaisesti suunnitelmaa on kehitetty osapuolten yhteistyönä hankkeen parhaaksi -periaatteella.​

Rakennus on ensisijaisesti kampus opiskelijoille, mutta hankkeen tavoitteisiin kuuluu monikäyttöisyys ja julkisen tilan tarjoaminen laajasti myös muille alueen käyttäjille. Hankesuunnittelun aikana on oleellisesti kehitetty rakennuksen läpi johtavaa julkista kävely-yhteyttä. Rakennuksessa sijaitsevat opiskelijoiden tarjoamat palvelut ulottuvat rakennuksen ulkopuolelta sisäyhteydellä atrium-aulatilaan.

Kustannusarvio

Suunnittelutyön edetessä on tunnistettu näkökulmia, joilla on korottava vaikutus hankkeen tarveselvityksen (2019) perusteella laadittuun kustannusarvioon nähden.

Tilaajan kokonaiskustannus muodostuu allianssin tavoitekustannuksesta, tilaajan riskivarauksesta ja bonuspoolin alkupääomasta. Kaupunginhallituksen päätöksen 5.12.2022 § 515 mukainen summa näille on 72.450.000 €, joka on päätöksessä sidottu Haahtelan tarjoushintaindeksiin. Kaupungin normaali vertailukohta hankesuunnitelmissa on hinnan sitominen tilastokeskuksen rakennuskustannusindeksiin.

Rakennuksen tavoitteena oleva rooli alueen edistyksellisenä maamerkkinä ja suunnannäyttäjänä, oppilaitoksen erityisvarustellut tilatarpeet, julkisten tilojen keskimääräistä laadukkaampi yleisilme ja piha-alueen laadukkaat ratkaisut kulkureitteineen nostavat hankkeen kustannustasoa, joka kuitenkin on kaikkiin tunnistettuihin vertailukohteisiin nähden realistisella tasolla.

Kaupunginvaltuustolle esitetään, että allianssi voi siirtyä toteuttussuunnitteluvaiheeseen ja että Taito-kampuksen uudeksi hyväksytään 93.724.812 euroa, joka sisältää:

Indeksikehityksen merkitys (tilastokeskus) tässä hankkeessa alkuperäiseen päätökseen nähden 12.4 milj.€ ja kohteen vaativuuden ja korkean laatutason kautta tuleva kustannusnousu on puolestaan 8,9 milj.€ koostuen mm. seuraavista:

Allianssin määrittämää kustannustasoa on vertailtu viitehankevertailuna. Vertailun perustana on käytetty tunnuslukua €/brm2, joka sisältää kokonaiskustannusarvion lisäksi muut tilaajalle hankkeesta aiheutuvat kustannukset.

Huomioiden hankkeen korkea kunnianhimon taso sekä Taito-kampuksen rooli alueen maamerkkinä ja suunnannäyttäjänä, on määritetty kustannustaso realistinen ja perusteltu. Allianssin kokonaiskustannuksen oppilaskohtainen neliöhinta on 39.352 euroa/oppilas. Muualla Suomessa rakennetun samankaltaisen oppilaitoksen neliöhinta on 42.260 euroa/oppilas.

Tilaajan edustajana toimiva Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy esittää kustannusten sitomista rakennuskustannusindeksiin, sillä sen muutokset vastaavat todellisia kustannustason muutoksia ja joka on normaali tapa Turun kaupungin rakennushankkeissa. Haahtela-indeksi, joka on kirjattu kaupunginhallituksen päätökseen 7.12.2021 § 575, perustuu ennusteisiin tulevaisuuden tarjoushinnoista ja sisältää näin ollen myös toimijoiden arvioita riskeistä, ja sen soveltaminen vallitsevassa poikkeuksellisessa maailmantilanteessa saattaisi johtaa kustannusarvion arvaamattoman suuriin heilahteluihin.

Vuokra

Vuokrakustannusarviot on esitetty alla olevassa taulukossa 1.​

Taulukko 1 Vuokrakustannusarvio​

Vuokraaja

€/m2/kk

€/kk

€/v

m2

TAI​

30

570120​

6​ 841 440​

19 004​

Varha​

30​

13 260​

159 120​

442​

Pyydetyt lausunnot

Turun teknologia- ja tiedepuisto Oy on pyytänyt kasvatus- ja opetuslautakunnalta lausuntoa Taito-kampuksen hankesuunnitelmasta. Lausunto on pyydetty siitä, hyväksyykö toimielin osaltaan laaditun hankesuunnitelman ja sitoutuuko toimielin osaltaan hankkeesta aiheutuviin kustannuksiin.

Kasvatus- ja opetuslautakunta on antanut Taito-kampuksen allianssin johtoryhmälle oheismateriaali 1 mukaisen lausunnon ja hyväksyy osaltaan Taito-kampuksen hankesuunnitelman.

Liite 1Taito-kampuksen hankesuunnitelma

Oheismateriaali 1Arkkitehdin hankesuunnitelma-aineisto

Oheismateriaali 2Kasvatus- ja opetuslautakunnan lausunto 5.6.2024 § 80

Kaupunginhallituksen ehdotus

​Kaupunginvaltuusto päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 203
Liite 1:Taito-kampuksen hankesuunnitelma