Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20710.06.202411

4010-2024 (10 00 01)

Kaupungin etuosto-oikeuden käyttäminen

Tiivistelmä:

Asianosaiset ovat myyneet kiinteistön 15.5.2024 tehdyllä kaupalla. Kohteen pinta-ala on kiinteistörekisteriotteen mukaan 19 900 m2 ja kauppahinta oli 30.000 euroa. Myyty kiinteistö rajoittuu Rojolantiehen sijaiten Metsämäen kaupunginosan läheisyydessä Vanhan Tampereentien varrella. Turun kaupunki on osana Maaria-Ilmarinen osayleiskaavan valmistelutyötä harjoittanut aktiivista maanhankintaa Maarian altaan itäpuolella. Koska ko. kohde on vireillä olevassa Maaria-Ilmaristen osayleiskaavassa alueella AP-2 - pientalovaltainen asuinalue ja alueelle kohdistuu myös kaavamerkintä hule - hulevesien alueellinen hallintamenetelmä sekä alueen rakentamisen tulee edistää luonnon monimuotoisuutta ja maisemansuojelua, tulee kaupungin käyttää etuosto-oikeuttaan tässä kiinteistökaupassa.

Kh § 207

Kaupunkiympäristö, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, maanhallintapäällikkö Heikki Häkli 27.5.2024:

Turun kaupungille toimitetun kiinteistönluovutusilmoituksen (2024-164) mukaan Rauha Nurmilaukas ja Jorma Nurmilaukkaan kuolinpesä ovat myyneet 15.5.2024 tehdyllä kaupalla viljelyskäytössä olevan kiinteistön, jolla sijaitsee purkukuntoinen asuinrakennus ja talousrakennus. Kohteen kiinteistötunnus 853-470-1-33, pinta-ala on kiinteistörekisteriotteen mukaan 19​ 900 m2 ja kauppahinta oli 30.000 euroa.

Kohde rajoittuu Rojolantiehen sijaiten Metsämäen kaupunginosan läheisyydessä Vanhan Tampereentien varrella. Turun kaupunki on osana Maaria-Ilmarinen osayleiskaavan valmistelutyötä harjoittanut aktiivista maanhankintaa Maarian altaan itäpuolella, jolle alueelle tämä ko. kiinteistö sijoittuu. Kohde rajoittuu Turun kaupungin maanomistuksiin Rojolantien pohjoispuolella. Kohteen hankkiminen täydentää Turun kaupungin maanomistusta alueella.

Kohde on vireillä olevassa Maaria-Ilmaristen osayleiskaavassa alueella AP-2 – pientalovaltainen asuinalue ja alueelle kohdistuu myös kaavamerkintä hule – hulevesien alueellinen hallintamenetelmä sekä alueen rakentamisen tulee edistää luonnon monimuotoisuutta ja maisemansuojelua.

Kunnalla on etuosto-oikeus kunnassa sijaitsevan kiinteistön kaupassa, jos kohteen pinta-ala on 5000 m2 tai enemmän (etuostolaki 1 ja 5 §:t). Toimivalta etuosto-oikeuden käyttämisessä kuuluu kaupunginhallitukselle.

Etuoston käyttäminen tarkoittaa kaupungin asettumista ostajan sijaan osapuolten välisen kauppakirjan 15.5.2024 mukaisin ehdoin. Etuostoa koskeva päätös on tehtävä etuostolle varatun määräajan puitteissa eli viimeistään 15.8.2024 mennessä ja päätöksestä tulee ilmoittaa samassa määräajassa myös kirjaamisviranomaiselle. Päätös on annettava viivytyksettä tiedoksi todisteellisena tiedoksiantona ostajalle ja myyjälle (etuostolaki 9 §).

Etuoston loppuunsaattamisen eli etuostopäätöksen lainvoimaisuuden jälkeen kunnan on korvattava ostajalle mitä tämä on sitä ennen suorittanut, ei kuitenkaan ostajan laiminlyönnistä aiheutuneita suorituksia. Lisäksi on korvattava ostajalle kaupan johdosta syntyneet rahoitus- ja muut tarpeelliset kustannukset sekä kiinteistön hallinnasta, hoidosta ja kunnossapidosta aiheutuneita tarpeellisia kustannuksia (etuostolaki 15 §).

Mikäli kaupunginhallitus päättää käyttää etuosto-oikeutta esitetyssä kiinteistökaupassa, hankintahinta sisältyisi vuoden 2024 maanhankinnan investointimäärärahoihin (TA 3,5 milj. euroa, KH/Maaomaisuus tulosyksikkö 1602) ”

Tulevan maankäytön muutoksen takia kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupungin tulee käyttää etuosto-oikeutta kiinteistön 853-470-1-33 kaupassa edellä esitetyin perustein.

Karttalinkki

Oheismateriaali 1Kiinteistönluovutusilmoitus ja kauppakirja

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoJorma Nurmilaukas kuolinpesä
aoLummevuo Virpi
aoNurmilaukas Rauha
aoSautila Ville
tpvKaupunkiympäristö, paikkatieto ja kaupunkimittaus