Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18703.06.20244

4095-2024 (02 07 00, 10 00 02, 00 04 02)

Liikepaikanluovutuskilpailun valmistelun käynnistäminen Vaakahuoneen rakennuksen myynnistä ja kehittämisestä sekä Sytytä Turku -kilpailun nk. Saaristolaivasatama -yhteistyökumppanuudesta luopuminen (VIII kaupunginosa)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki aloittaa liikepaikanluovutuskilpailun valmistelun omistamansa Vaakahuoneen rakennuksen myymiseksi sekä sen toiminnan ja alueen kehittämiseksi (Linnankatu 40). Samalla luovutaan samalle alueelle sijoittuvasta Sytytä Turku - Keskustan kehittämiskilpailun nk. Saaristolaivasatama yhteistyökumppanuudesta.

Kh § 187

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, tonttipalvelut, tonttipäällikkö Essi Korpela 29.5.2024:

Vaakahuoneen rakennus (rakennustunnus 1033298609, valmistunut 1890) sijaitsee 16.11.1991 voimaan tulleen asemakaavan 10/1990 mukaisella alueella, jolle on osoitettu rannikkolaivasatamaa palvelevan terminaalirakennuksen rakennusala (rl). Rakennus on asemakaavan mukaisesti luokiteltu rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi (sr4). Rakennuksen joen puolelle sijoittuva terassirakennelma sijaitsee saman kaavan mukaisella Saaristosatama -nimisellä torialueella ja istutetavaksi osoitetulla alueen osalla.

Vaakahuoneen rakennus ei ole tarpeellinen kaupungin omassa palvelutuotannossa. Lisäksi sen myyntiä puoltaa tarve rakennuksen peruskorjaamiselle. Rakennuksen toimintoja tulisi myös uudelleen järjestellä sekä kehittää koko aluetta huomioiden kaikki tähän kokonaisuuteen liittyvät erityispiirteet, kuten suojellun rakennuksen säilyminen, rakennuksen arvokas sijainti, liikenteeseen ja pysäköintiin liittyvät haasteet sekä saaristosataman läheisyys. Liikepaikanluovutus kytkeytyy​ tiiviisti myös tulevaan Läntisen Rantakadun kehittämissuunnitelmaan ja alueen kehittäminen tulee etupainotteisesti toteuttamaan koko Läntisen Rantakadun kehittämistarvetta. Läntinen Rantakatu on osa kulttuurirantaa ja kehittyvää merellistä Turkua. Se on tunnistettu Turun kävelyn ja oleilun kehittämisohjelmassa (kh 20.3.2023 § 101) alueeksi, jonka rantaympäristön viihtyisyyttä on lisättävä tulevaisuudessa. Läntisen Rantakadun kehittäminen liittyy myös Linnankadun pyöräilyn olosuhteiden kehittämiseen. (Keskustan pyöräilyn tavoiteverkko 2035, kh 20.3.2023 § 100). Läntisen Rantakadun kehittämissuunnitelman laatiminen on tarkoitus alkaa lähivuosina ja tämän alueen osalta rakentamisen arvioidaan olevan valmis viimeistään 10 vuoden kuluttua.

Vaakahuoneen rakennus on vuokrattu liikehuoneiston vuokrasopimuksella Höyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekalle. Rakennuksessa sijaitsee ravintola, joka on auki kesäkaudella sekä myös toimistotiloja, jotka ovat käytössä ympärivuotisesti. Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, kuitenkin siten, että vuokrasopimus voidaan irtisanoa aikaisintaan 31.12.2030 alkaen 3 kuukauden molemminpuolisella irtisanomisajalla. Rakennuksen edustalla sijaitsee kiinteärakenteinen katettu terassi. Vuokrasopimuksen mukaan vuokralaisen tekemät lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi vuokra-ajan päätyttyä, eikä vuokralaisella ole oikeutta saada niistä korvausta.

Vaakahuoneen ja alueen kehittämisen kannalta on oleellista löytää kumppani kilpailutuksen kautta, jonka kanssa kaupunki voi edistää alueen kehittämistä ja asemakaavan muutosta. Kehittämistyölle ja asemakaavan muutokselle on myös varattava riittävästi aikaa, jotta ne saadaan valmiiksi ennen vuoden 2030 loppua. Vaakahuoneen rakennus sekä siihen liittyvät muut kiinteät rakennelmat myydään kilpailun voittajalle ja maa-alue vuokrataan. Lisäksi mahdollinen liikehuoneiston vuokrasopimus siirtyy kaupan mukana. Vuokralaista on informoitu tulevasta alueen kehittämisestä ja liikepaikanluovutuskilpailusta 12.4.2024.

Kilpailuohjelman valmistelulle varataan aikaa siten, että liikepaikanluovutuskilpailu järjestetään syksyn 2024 aikana ja tavoitteellisesti joulukuussa 2024 valitaan kilpailun voittaja. Kilpailun voittajan kanssa kaupunki yhdessä edistää alueen asemakaavamuutosta, jossa on tarkoitus mm. tutkia lisärakentamisen mahdollisuutta Martinsillan puoleiseen päätyyn, kohteen ympärivuotisen käytön mahdollistamista sekä ratkaista alueen osalta liikenteellisiä haasteita.

Kaupunginhallitus on 20.6.2022 § 303 hyväksynyt Sytytä Turku -keskustan kehittämiskilpailun voittajan nk. Saaristolaivasatama ja Turun kaupungin välisen yhteistyösopimuksen. Sopimuksen kautta kumppani sai kiinnityksen määräajaksi kaupungin omistamaan alueeseen innovatiivisen kehittämisidean tarkentamiseksi ja suunnittelun edistämiseksi. Kyseinen sopimus päättyi 31.12.2023 ja sille haettiin jatkoaikaa 31.12.2023 päivätyllä anomuksella (täydennetty 18.1.2024), mitä ei kuitenkaan ole myönnetty. Kumppanuus ei ole tuottanut toivottua lopputulosta alueen kehittämisestä, ja alueen vapaan kehittämisen osalta on oleellista luopua Sytytä Turku - Keskustan kehittämiskilpailun nk. Saaristolaivasatama yhteistyökumppanuudesta. Kaupunginhallituksen päätöksen 1.2.2021 § 33 mukaisesti tavoitteiksi oli asetettu mm. jokirannan aktivointi kyseisellä kohdalla, pienimuotoinen rakentamismahdollisuuden tarkastelu ja alueen toiminnallinen selkeyttäminen (mm. liikenne ja liikkuminen, vesiliikenne, pysäköinti). Edellä mainittuja tavoitteita tullaan edistämään jatkossa liikepaikanluovutuskilpailun jälkeen asemakaavan muutoksella.

Edellä kuvatuista syistä kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki ei jatka Sytytä Turku - Keskustan kehittämiskilpailun nk. Saaristolaivasatama yhteistyökumppanuutta sekä aloittaa liikepaikanluovutuskilpailun valmistelun kaupungin omistaman Vaakahuoneen rakennuksen myynnistä ja maa-alueen vuokraamisesta sekä alueen kehittämisestä. Turun kaupunki lähtee kartoittamaan kilpailun näkökulmasta oleellisia reunaehtoja mm. liikenteelle määritettävän riittävän tilan osalta, tutkimalla uudisrakentamisen osalta alueelle soveltuvaa alustavaa kerrosneliömetrimäärää ja määrittämällä mihin käyttötarkoitukseen rakennus luovutetaan. Lisäksi tutkitaan alustavasti rakennuksen mahdollista ympärivuotista käyttöä. Varsinainen kilpailun aloittamispäätös ja kilpailuohjelma tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi erikseen syksyllä 2024. Luovutuksesta tehdään erillinen päätös kilpailun jälkeen.

Karttalinkki

Oheismateriaali 1Anomus Saaristolaivasatama yhteistyösopimuksen jatkosta

Oheismateriaali 22X Development Oy:n kirje ja Saaristolaivasatama väliraportti 18.1.2024

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

ao2X Development Oy
aoHöyrylaivaosakeyhtiö s/s Ukkopekka
tiedElinvoima, strateginen maankäyttö, liikkuminen ja asuntopolitiikka
tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut