Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö10628.05.2024 

697-2024 (00 00 01, 02 05 05)

Konserniohje koskien Turun Seudun Vesi Oy:n toimitusjohtajan sivutoimilupaa

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 27.5.2024:

Yhtiön pääomistajan tietoon on saatettu, että Turun Seudun Vesi Oy:n hallituksen puheenjohtaja on ottanut valmisteluunsa sivutoimiluvan myöntämisen toimitusjohtaja Aki Artimolle. Yhtiön hallitus ei ole pyytänyt sivutoimiluvan myöntämisestä omistajan ennakkonäkemystä. Asiaa ei ole myöskään tuotu hallituksen kokouksen esityslistalle normaalissa järjestyksessä. Turun kaupungin konserniohjeissa ei ole suoraan ennakkonäkemyspyyntöä koskevia linjauksia koskien toimitusjohtajan sivutoimilupia, joten lähtökohtaisesti yhtiön hallitus on asiassa toimivaltainen.

Turun kaupunkikonsernissa ei ole toistaiseksi käytössä konserniyhteisöjen toimitusjohtajien sivutoimilupia yhteisön ulkopuolisten työtehtävien suorittamiseen tai yksityisen yritystoiminnan harjoittamiseen. Yhteisön toimitusjohtajalle voidaan myöntää sivutoimilupa vain erityisen painavasta syystä, jollaisena voidaan pitää esimerkiksi toimimista samanaikaisesti edustamansa yrityskonsernin tytär- ja osakkuusyhtiöiden tehtävissä. Kaupunkikonsernin toimitusjohtajien yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta, yhteisön hallituksen tulisi tiedustella asiassa omistajan ennakkonäkemystä ennen ratkaisun tekemistä.

Lähtökohtaisesti toimitusjohtaja ei ole työsopimussuhteinen vaan edustaa yhteisöään toimielimenä. Toimitusjohtajalla ei siten voida katsoa olevan sellaista säännöllistä työaikaa, jonka ulkopuolella hän voisi toimia muussa palkkatyössä tai yksityisenä elinkeinoharjoittajana. Yksilöimätön sivutoimilupa mahdollistaisi lisäksi toimitusjohtajan ajankäytön rajoituksetta yhtiön perustoiminnan ulkopuolisiin tehtäviin.

Turun Seudun Vesi Oy harjoittaa liiketoimintaansa yhteiskunnan kannalta kriittisellä toimialalla, mikä korostaa yhtiön toimitusjohtajan vastuuta toiminnan varmistamisessa. Yhtiö huolehtii lisäksi osaltaan omistajakuntiensa vastuulla olevien vesihuoltolain mukaisten velvoitteiden järjestämisestä.

Keskeinen osa yhteiskunnan kriittisen infrastruktuurin toimivuutta ja omistajakuntien lakisääteisten vastuiden hallintaa on TSV:n tekopohjavesijärjestelmän varalaitosinvestoinnin toteuttaminen. Investointi on lisäksi ympäristöluvan ehtona koko järjestelmälle. Kyseisen investoinnin kustannustaso, kokoluokka ja strateginen merkitys edellyttää erityisesti toimitusjohtajalta täysiaikaista työskentelyä investoinnin läpiviemiseksi ja siihen liittyvien riskien hallitsemiseksi. Investoinnin käynnistyminen on jo tällä hetkellä viivästynyt suunnitellusta aikataulusta, koska toimitusjohtaja ei ole edistänyt voimassa olevan osakassopimuksen mukaisti hankkeen valmistelua riittävän tehokkaasti.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin antaa konserniohjeen Turun Seudun Vesi Oy:n Turun kaupungin nimeämille jäsenille siten, että yhtiön toimitusjohtajalle ei myönnetä sivutoimilupaa.

Mikäli yhtiön hallitus arvioi sivutoimiluvan muodostavan yhtiön toiminnalle sellaista merkittävää lisä-arvoa, jota ei ole muilla keinoin saavutettavissa, tulee yhtiön pyytää ratkaisusta perusteluineen omistajan ennakkonäkemys ennen asiasta päättämistä.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedTurun Seudun Vesi Oy hallitus
tiedKaupunginhallitus
tpvAhlas Pauliina
tiedLounaja Sanna
tiedVirtanen Jarkko