Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Elinvoima, vihreä siirtymä 
Ilmastojohtaja127.05.2024 

3934-2024 (02 08 00)

Ilmastojohtamisen toimintamalli 12.4.2024 - 30.10.2024

Hankintapalvelut, projektipäällikkö Pekka Lång ja Turun kaupungin Ilmastojohtamisen toimintamallin asiantuntija Niina Ruuska, 27.5.2024:

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin ajankohtaisessa johtamisen ja organisaation uudistamisessa, Uuden Turun valmistelussa, ilmastojohtaminen on todettu yhdeksi kehitettäväksi yhteisvaikuttavan johtamisen kokonaisuudeksi. Turun kaupungilla on Ramboll Finland Oy:n kanssa kehyssopimus Turun kaupungin uuden yhteisvaikuttavan toiminta- ja johtamismallin käyttöönoton tuesta ajalle 1.3.2023 -28.2.2027 (sopimustunnus 481–2023). Ilmastojohtamisen toimintamallin vahvistaminen on osa kehyssopimuksen mukaista toimintaa. Ilmastojohtamisen kehittämistä vahvistaa myös Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman tukema ITUJA-kehittämishanke.

 

Turulla on yksi Suomen kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista – ellei kunnianhimoisin. Turku on tähän asti myös edennyt ilmastotyössään, erityisesti alueensa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä, asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Samalla kaupunki on jatkuvasti kehittänyt lähestymistapaansa ja luonut vahvoja yhteyksiä ja synergiaa ilmasto-, kestävyys-, ja luontotavoitteiden sekä kiertotalouden kehittämisen ja alueen elinvoiman vahvistamisen välille. Tavoitteiden saavuttaminen jatkossa edellyttää systeemisen muutoksen vahvistamista entisestään: vaikuttavaa, kokonaisvaltaista ja aktiivista ilmastotyötä kaikilla toiminnan tasoilla ja sitoutuneessa verkostossa.

 

Systeemisen muutoksen näkökulmasta vaikuttavimmat johtamisen tasot ovat kaupungin organisaation sisäinen johtaminen sekä ilmastotavoitteiden johtaminen koko alueen tasolla ilmastoverkostoissa ml. yritykset, korkeakoulut, muut avaintoimijayhteisöt sekä asukkaat. Kaupunkikonsernin yhteisöt (sekä omistajapohjaus) muodostavat tässä tarkastelussa tavallaan välitason, jolla on sekä sisäisen että ulkoisen verkoston ominaisuuksia. Merkittävän ohjaavan kehikon ja vahvuuden kokonaisuuteen tuovat myös Turun noudattamat yhteiset kaupunkien ilmastotyön EU-mallit (European Covenant of Mayors for Climate and Energy ja EU:n 100 Hiilineutraalin kaupungin missio) sekä ilmastobudjetointi ja EU:n kestävän rahoituksen taksonomia.

 

Alueen tason verkostoitumisessa ja yhteisen tavoitteen jakamisessa Turussa on jo onnistuttu erinomaisesti, mutta kaupunkiorganisaation sisäisen dynamiikan osalta on havaittu kehittämistarpeita. Keskusteluissa on noussut esille, että kaikki kaupungin palvelualueet ja niiden avainhenkilöt eivät vielä välttämättä hahmota omaa rooliaan ilmastojohtamisessa – ja samalla ilmasto- ja kestävyystavoitteiden tulkinta osaksi omaa työtä ja voimaantuminen niiden toteuttamiseen voi tarjota merkittäviä hyötyjä. Uuden Turun toimintamallin valmistelu tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tarttua tähän haasteeseen niin, että voidaan luoda yhteisvaikuttava toiminnan tapa. Samalla on mahdollista hyödyntää muista yhteisvaikuttavan johtamisen kokonaisuuksista jo saatuja kokemuksia sekä tuottaa hyviä esimerkkejä myös niissä sovellettaviksi.

 

Em. kehyssopimuksen puitteissa Turun kaupungin Hankintapalvelut on pyytänyt tarjousta Turun kaupungin Ilmastojohtamisen toimintamallista elinvoiman palvelukokonaisuuden vihreän siirtymän palvelualueen käyttöön kertahankintana.

 

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot alittavasta hankinnasta eli ns. pienhankinnasta.

 

Tarjouspyyntö lähetettiin 9.4.2024 Cloudia-kilpailutusjärjestelmän kautta Ramboll Finland Oy:lle.

 

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja hankinnalle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

 

Tarjouksen sisältö ja perusteet hankinnan tekemiselle

 

Työn kokonaishinta on 29 800 euroa (alv 0 %). Kokonaishinta sisältää tarjouksen työohjelman mukaisen työsuorituksen henkilötyön, ohjelmisto- ja puhelukulut sekä konsultin omat työnaikaiset tulosteet, kopiot, työohjelman mukaisten suunnittelutyöpajan matkakulut sekä muut konsultille tarjouksemme mukaisesta työsuorituksesta aiheutuvat kustannukset.

 

Työn laajuus on 30 henkilötyöpäivää. Työhön on laskettu kolme lähitapaamista paikan päällä Turussa, jotka ovat lähtökohtaisesti työhön sisältyvät työpajat.

 

Mahdollisista muista kuin tarjouksemme työohjelmaan sisältyvistä tehtävistä (mahdolliset lisätyöt) ja kuluista sovitaan tarvittaessa erikseen. Erikseen sovittavissa lisätöissä konsulttipäivän hinta on 1200 €/päivä (alv 0 %).

Matkakorvaukset mahdollisista muista kuin kokonaishintaan sisältyvistä matkoista (lisätyöt, osallistuminen erikseen sovittaviin tilaisuuksiin yms.) veloitetaan normaalin matkakorvauskäytännön ja toteutuneiden kustannusten mukaisesti.

 

Tilaaja vastaa työpajoihin mahdollisesti liittyvistä tila- ja kutsujärjestelyistä.

Suunnittelupalkkio maksetaan maksuposteittain. Ramboll Finland Oy ehdottaa työn laskutuksen tapahtuvan kolmessa samansuuruisessa erässä työn alkaessa, 1. työpajan jälkeen ja koko työn valmistuttua. Laskutuksesta sovitaan työn aloituskokouksessa.

 

Ilmastojohtaja Risto Veivo:

 

Päätös          Päätin edellä esitetyin perustein, että Ilmastojohtamisen toimintamalli

hankinnan palveluntuottajaksi/toimittajaksi ajalle 12.4.2024 – 30.10.2024 valitaan Ramboll Finland Oy tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Palvelun kustannuksista katetaan 17.000 EUR Vihreän siirtymän palvelualueen kustannuspaikalta 19031 sekä 12.900 EUR ITUJA-hankkeen kustannuspaikalta 14220 (tilastollinen tilaus YM11003).

 

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus tai tilaus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella tai tilauksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus tai tilaus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen tiedoksi.

 

 

Risto Veivo

Ilmastojohtaja

 

 

Oikaisuvaatimusohje liitteenä.

 

Lisätiedot: projektipäällikkö Pekka Lång, p. 040 6350534

Jakelu

aoRamboll Finland Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedGrönholm Björn
tpvLång Pekka
tiedPalander Vesa
tiedParantainen Anu
tiedParkkunen Heini
tiedRuuska Niina
tiedSartes Minna
tiedSelin Marko
tiedStåhlberg Jaakko
tiedValtola Anna
tiedVälimäki Jussi