Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 196 | 03.06.2024 | 1 |
3926-2024 (00 04 02)
Turun kaupungin lausunto Turun yliopiston Normaalikoulun siirtoon
Tiivistelmä: -
Kh § 196
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen, kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Tommi Tuominen ja palveluverkkojohtaja Minna Juselius 31.5.2024:
Tausta
Turun yliopisto suunnittelee Turun normaalikoulun siirtämistä Varissuolta yliopiston kampusalueelle. Turun yliopiston rehtorin nimeämä työryhmä on keväällä 2024 toteuttanut tilatarveselvityksen, jossa on käsitellyt kahta eri vaihtoehtoa. Vaihtoehto 1:ssa (Ve1) Turun normaalikoulu lukioineen siirtyisi kokonaisuudessaan Educarium -rakennukseen ja vaihtoehto 2:ssa (Ve2) vain lukiotoiminta siirtyisi Varissuolta Educarium-rakennukseen. Tilatarveselvityksen perusteella työryhmä totesi, että normaalikoulu mahtuu tilateknisesti kokonaan Educarium -rakennukseen (Ve1). Selvityksessä laaditun tilaohjelman ja kustannuslaskennan pohjalta on saatu alustava arvio sekä tila- (-12.680m2) että̈ vuokrakustannussäästöistä (-2,1-2,4M€/v). Työryhmän loppuraportin perusteella Turun yliopiston hallitus totesi, että ainoastaan Ve1:stä kannattaa jatkoselvittää.
Lausuntopyyntö
Turun yliopisto pyytää Turun kaupunkia ottamaan erityisesti kantaa seuraaviin asioihin:
1) Turun yliopiston esittämät toimenpiteet: Yliopisto esittää toiminaan soveltuvien harjoitteluiden tekemistä Varissuolla, kaupunkitutkimusohjelman teemojen suuntaamista sopivalla aikavälillä tähän sekä hyvää tiedottamista, jolla houkutellaan myös Varissuolla asuvia oppilaita normaalikouluun ja sen lukioihin.
2) Segregaation ennaltaehkäiseminen: Turun yliopisto pyytää Turun kaupunkia ottamaan erityisesti kantaa siihen, kuinka yhteistyössä Turun yliopiston kanssa voidaan ennaltaehkäistä Varissuon segregaatiota
3) Muut mahdolliset vaikutukset: Onko mahdollisella siirrolla muita mahdollisia vaikutuksia, joita Turun yliopiston olisi hyvä huomioida.
Turun kaupungin huomioita ja näkökulmia
Kaupunki tunnistaa Turun Normaalikoulun siirrolla olevan merkittäviä vaikutuksia kaupungin palveluverkkoon. Vaikutuksia kohdistuu niin Varissuon alueeseen kuin keskustan reuna-alueelle, Nummi-Halisiin ja Kupittaa-Itäharjun alueelle.
Turun Normaalikoulu on toiminut Varissuon alueella yli 40-vuoden ajan. Näiden vuosien aikana alueen asukasprofiili on kokenut Turun ja koko Suomen osalta melkoisen muutoksen. Turun Normaalikoulu toimii opettajankoulutuksen harjoittelukouluna. Tuona aikana myös koulumaailma ja opettajuus ovat muuttuneet melkoisesti. Pääosa Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen opettajista on hankkinut kelpoisuutensa Turun yliopistossa ja suorittanut opetusharjoittelunsa Turun Normaalikoulussa.
Turun kasvatus ja opetus sekä Turun Normaalikoulu ovat tehneet tärkeää työtä segregaation vähentämiseksi ja reagoimiseksi siihen, että erilaisia kielteisiä vaikutuksia on voitu vähentää Varissuolla. Huolimatta alueen monista muutoksista vuosikymmenten aikana, on todettava, että alueen asukkaat ovat varsin tyytyväisiä omaan asuinalueeseensa ja alueelle on syntynyt vahva paikallinen identiteetti, josta alueen asukkaat ovat ylpeitä. Kaupunki pitää kuitenkin tärkeänä sitä, että kaikilla alueilla kaupungissa oppilailla on mahdollisuus opiskella sellaisessa oppimisympäristössä, missä on mahdollista oppia suomen kieltä myös vertaisoppimisen kautta.
Kun nyt lähes kaikki kaupungin omat toimitilat Varissuolla (peruskoulu, päiväkodit ja nuorisotila) ovat tulossa käyttöikänsä päähän, on avautunut mahdollisuus arvioida uudestaan erilaisten toimintojen sijoittumista paitsi Varissuolla myös laajemmin koko itäisen Turun alueella. Kun myös yliopistolla ja Suomen Yliopistokiinteistöillä on omat tarpeensa tilojen uudistamisen ja tilankäytön tehostamisen osalta, on nyt avautunut aito mahdollisuus vuosikymmeniin tarkastella palveluverkkoa laajemmin. Vaikka turkulaisista peruskoululaisista vain noin 4 prosenttia käy Normaalikoulua, on koulun alueellinen vaikutus merkittävä. Noin kolme neljästä varissuolaisesta käy koulua nimenomaan Normaalikoulussa.
Turku on kasvava kaupunki ja vuoteen 2040 mennessä ennustetaan Turussa asuvan jo yli 240 000 ihmistä. Väestönkasvun arvioidaan olevan suurinta keskustan suuralueella ja ulottuvan myös Itäharjun ja Skanssin kehittyvien alueiden suuntaan. Suurin paine kasvatuksen ja opetuksen palvelujen kapasiteetin lisäämiselle on juuri keskustassa ja sitä ympäröivillä alueilla.
Varissuon osalta valmistelussa on ollut vahvan lähiökehittämisen malli ja Varissuon ohjelma, jossa otetaan kantaa erityisesti Varissuon palveluihin ja palveluverkkoon. Suunnitelma on tulossa päätöksentekoon 2024 aikana. Lisäksi kaupunki on laatinut viitesuunnitelman Varissuon maankäytön kehittämisestä liittyen raitiotielinjauksen mahdollistamaan kaupunkikehitykseen Varissuolla. Viitesuunnitelmasta päätetään raitiotieinvestoinnin yhteydessä. Normaalikoulun muutos tulee nyt näistä suunnitelmista erillisenä ja siitä tiedottaminen sekä kuntalaisten osallistaminen muutokseen on haasteellista.
Vaikutusten arviointi
Turun yliopisto on oman valmisteluprosessinsa aikana kuullut opettajaksi opiskelevia, koulun henkilökuntaa, yliopiston henkilökuntaa, Normaalikoulun oppilaita ja opiskelijoita sekä koulun oppilaiden huoltajia.
Turun kaupungin näkökulmasta keskeisintä on, miten Varissuolla asuvat oppilaat, opiskelijat ja heidän huoltajansa suhtautuvat asiaan. Tiedossa on ollut, että muutokseen suhtauduttaisiin kielteisesti, koska asiasta uutisoitiin jo kuukausia sitten. Sen jälkeen, kun on käynyt ilmi, että kaupungilla on tarkoitus jatkaa toimintaa Varissuolla, on tilanne merkittävästi rauhoittunut. On myös todettava, että mikäli suunnitelma toteutuu vuonna 2028, ei suunnitelma enää henkilökohtaisesti vaikuta kaikkiin nykyisiin oppilaisiin ja opiskelijoihin.
Lapsivaikutusten arvioinnin näkökulmasta keskeisiä asioita
1) Varissuolla asuville lapsille ja nuorille tarjotaan tosiasiallinen mahdollisuus jatkaa koulupolkuaan Turun Normaalikoulussa myös sen uudessa sijainnissa. Samaan aikaan kaupunki turvaa, että alueella toimii peruskoulu vuosiluokkien 1-9 osalta. Jälkimmäinen toteutuu, mikäli Normaalikoulun rakennuksen käyttö siirtyy Turun kaupungille.
Huomattavaa on, että Varissuon koulun väistö päättyy nykyisten sopimusten mukaisesti Pääskyvuoressa 2029 ja perusteltua on, että näin todellakin tapahtuu ja kaupungin varissuolaisille antama lupaus koulupalvelujen palautumisesta Varissuolle toteutuu. Samalla myös Pääskyvuoressa olevien, Varissuolla asuvien, oppilaiden koulumatka lyhenee.
2) Varissuolla on ollut tällä hetkellä sisäinen segregaatio kaupungin koulun ja Normaalikoulun välillä. Mikäli alueella toimii vain yksi koulu, sisäinen segregaatiorakenne purkautuu. Muutos ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että noin 75 % oppilaista on monikielisiä. Kaupungin tarkoituksena on osaltaan lisätä uuden Varissuon koulun vetovoimaisuutta. Fyysiset olosuhteet (jäähalli) mahdollistavat sen, että Urheiluakatemian toimintaa voidaan keskittää Varissuolle.
3) Turun kaupunki ja Turun yliopiston välillä on voimassa oleva sopimus siitä, että Normaalikouluun osoitetaan vuosittain 66 ensimmäisen ja 105 seitsemännen luokan oppilasta. Tässä vaiheessa ei vielä ole voitu käydä laajaa keskustelua siitä, miltä alueelta oppilaat osoitetaan. Lisäksi on vielä epäselvää, kuinka moni varissuolainen lapsi tai nuori haluaa siirtyä koulun mukana kampusalueelle. Tämä selvitetään myöhemmin.
Oppilaaksiotto
Alustava kaavailu on, että oppilaita voitaisiin osoittaa uuteen Normaalikouluun ainakin alueelta, joka rajoittuu Kupittaan puistoon, Uudenmaankatuun, Aninkaistenkatuun ja Helsingin rautatiehen. Mikäli oppilaat tältä alueelta osoitetaan uuteen kouluun, koulumatkat joko lyhenevät tai säilyvät ennallaan.
Tämän lisäksi ainakin toistaiseksi on epäselvää, millä tavoin ns. Kupittaan kärjen asuinrakentaminen edistyy. Luontevaa on, että alueen oppilaita ohjattaisiin uuteen Normaalikouluun, koska se on helpoiten tavoitettavissa. Tällä hetkellä ei ole tarkemmin tiedossa, missä määrin ja milloin alueen koulutarve konkretisoituu.
Kampusalue rajautuu Hannunniitun ja Nummenpakan koulujen oppilasalueisiin. Monikielisten oppilaiden määrä ylittää 50 prosentin rajan Nummenpakan koulussa jo syksyllä 2024. Jotta myös uuteen Normaalikouluun saadaan tarpeellinen määrä monikielisiä oppilaita, tulee oppilaaksiottoa huolellisesti arvioida myös Normaalikoulun ja erityisesti Nummenpakan koulujen kesken. Kaupungin näkökulmasta on välttämätöntä, että oppilasprofiili on Normaalikoulussa ja Nummenpakan koulussa samantyyppinen ja nykyistä ripeää segregoitumiskehitystä voidaan kääntää toiseen suuntaan.
Taloudelliset vaikutukset
Normaalikoulun mahdollisella siirrolla on vaikutusta kaupungin kiinteistökustannuksiin. Käyttökustannuksista sekä Normaalikoulun että kaupunginkoulujen osalta vastaa koulutuksen järjestäjä ja valtio hoitaa kustannusjaon kotikuntakorvausten kautta. Rahaa ei koulutuksen järjestäjien välillä liiku.
Mikäli Normaalikoulu ei siirtyisi yliopistokampukselle, tulisi kaupungin investoida Varissuolla Varissuon koulukiinteistön peruskorjaukseen tai korvaavaan uudisrakennukseen. Tämän lisäksi kaupungin tulisi edistää 2030-luvun taitteessa uutta koulua (monitoimitaloa) Itäharjulle. Mikäli Normaalikoulu siirtyisi pois Varissuolta, kaupunki voisi hankkia vuonna 2016 täysin peruskorjatun koulurakennuksen käyttöönsä.
Mikäli Normaalikoulu sijoittuu yliopiston kampusalueelle, voidaan ns. Itäharjun monitoimitalo hanketta lykätä investointiohjelmassa. Vastaavien monitoimitalojen hankesuunnitelmat on hyväksytty Linnakaupunkiin ja Karhunaukiolle. Näiden kustannusarvio on noin 50-60 miljoonaa euroa.
Yliopiston laatima riskiarviointi
Lausuntopyynnön liitteenä esitetty tilatarveselvitys sisälsi myös työryhmän laatiman riskiarvioinnin. Siltä osin kuin riskiä pienentävissä toimenpiteissä oli mainittu Turun kaupunki, nostetaan esiin seuraavat asiat:
Turun kaupungin kasvatuksen ja opetuksen henkilöstöstä Varissuon, Puolalan, Nummenpakan ja Luostarivuoren koulun rehtorit ovat ottaneet osaa asian valmisteluun.
Turun kaupungin lausunto
Olosuhteet sekä Turussa että Varissuolla ovat muuttuneet huomattavasti normaalikoulun perustamisen ajoista 1980-luvulta nykypäivään. Erityisesti Varissuolle on muuttanut runsaasti monikielistä ja monikulttuurista väestöä. Tästä on seurannut, että alueen peruskoululaisista jo useampi kuin kaksi kolmesta edustaa lukuisia eri kansanryhmiä. Tämä on osaltaan tarjonnut erityisesti Turun yliopiston Normaalikoululle kansallisesti aivan ainutlaatuisen toimintaympäristön. On kaupungin osalta todettava, että Turun yliopisto on erinomaisesti hoitanut alueella koulutustehtäväänsä sekä alueen asukkaiden että opettajaksi opiskelevien osalta.
Turun kaupungin peruskoululaisista on tällä hetkellä muita kuin suomenkielisiä tai ruotsinkielisiä 20 prosenttia. Määrä on alhaisen syntyvyyden ja väestön maahanmuuton seurauksena selvässä muutoksessa. On oletettavaa, että monikielisten peruskoululaisten määrä kasvaa merkittävästi 2030-luvulla. Monikielisten asukkaiden määrä on kasvussa muuallakin eteläsuomen kaupungeissa. Turun normaalikoululla on ollut aivan keskeinen rooli siinä, että opettajaksi opiskelevat ovat jo varhaisessa vaiheessa totuttautuneet monikielisiin oppilaisiin ja niihin didaktisiin kysymyksiin, joita juuri monikieliset lapset tarvitsevat. Normaalikoulun sijainnin muutoksella ei tulisi merkittävästi heikentää tätä opettajakoulutuksen olannaista lähtökohtaa.
Turun kaupunki ja Turun yliopisto ovat tehneet hyvää yhteistyötä. Myös kaupungin kasvatuksen ja opetuksen sekä Turun Normaalikoulun välillä on ollut vuosia jatkunut hyvä yhteistyö eri oppimisen osa-alueilla. Yhteistyötä on edelleen tarpeellista jatkaa ja pikemminkin entisestään vahvistaa. Opettajakoulutusta on mahdollista järjestää myös kaupungin kouluissa, mikäli yliopisto katsoo tämän tarkoituksenmukaiseksi.
Lukion osalta Turun kaupunki toivoo yhteistyön syventymistä kaupungin eri lukioiden välillä. Turun kaupunki päätti 15 vuotta sitten keskittää lukiotoimintansa keskustaan ja mikäli myös Normaalikoulun lukio sijoittuisi keskusta-alueelle, kuten yliopiston tarkoituksena on, tulee se osaltaan merkittävästi edistämään yhteistyötä kaupungin eri lukioiden kanssa, vaikka koulutuksen järjestäjä onkin eri.
Turun kaupunki pitää välttämättömänä, että mikäli Normaalikoulu siirtyy Varissuolta esitettyyn uuteen sijaintiin, tarjotaan kaikille Normaalikoulun silloisille oppilaille ja opiskelijoille jatkomahdollisuus myös uudessa sijainnissa. Kaupunki on valmis joukkoliikenneratkaisuilla ja muilla tarpeellisilla toimenpiteillä edesauttamaan tällaisen mahdollisuuden toteutumista. Toisaalta varissuolaisille tulee tarjota mahdollisuus käydä peruskoulua myös lähipalveluna omalla asuinalueella.
Turun kaupunki pitää myös välttämättömänä, että Normaalikoulun oppilasprofiili myös uudessa sijainnissa olisi vähintään samanlainen kuin kaupungissa yleensä. Tämä tarkoittaa, että myös jatkossa Normaalikoulussa olisi monikielisiä oppilaita suhteellisesti vähintään sama määrä kuin kaupungin muissa kouluissa. Tämä voidaan ottaa oppilaaksiottoalueen muodostamisessa huomioon edellä kuvatun siirtymävaiheen aikana tai viimeistään sen jälkeen.
Tarpeellista olisi, johtuen myös yliopiston koulutustehtävästä, että tavanomaiset tehostetun ja erityisen tuen järjestelyt voitaisiin määritellyn oppilaaksiottoalueen oppilaille järjestää omassa koulussa. Tämän lisäksi kaupunki pitää tarpeellisena, että myös monikielisille oppilaille kohdentuva valmistava opetus ja siihen liittyvä toiminta voisi tulla tutuksi jo opetusharjoittelussa oleville opiskelijoille.
Varissuolla on tällä hetkellä noin 800 peruskouluikäistä. Turun Normaalikoulun rakennus, joka on viime vuosikymmenen lopulla peruskorjattu, on kunnoltaan ja kooltaan sellainen, että koulutoimintaa voidaan rakennuksessa järjestää pitkälle tulevaisuuteen. Kaupungin oma koulurakennus on suljettu rakennuksen huonon kunnon vuoksi ja rakennuksen korjaaminen odottaa aivan ensiksi päätöstä siitä, mihin käyttöön rakennus mahdollisesti on perusteltua korjata. Myös nyt Kansainvälisen koulun käytössä oleva nuorisotilarakennus on ilman korjaustoimenpiteitä lähivuosina elinkaarensa päässä. Edellä mainituista syistä Normaalikoulun käytössä oleva rakennus palvelisi hyvin kaupungin kouluverkkoa.
Turun kaupunki suhtautuu myönteisesti siihen, että eri tieteenalojen ja tiedekuntien kanssa voitaisiin laajasti arvioida, millä toimenpiteillä segregaatiota yleisesti voitaisiin Varissuolla vähentää. Kaupunki toivoo, että aiheesta voitaisiin käynnistää monialainen tutkimusohjelma.
Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö liitteineen
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun yliopistolle edellä esitetyn lausunnon.
PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavansisältöisellä lausuntoon tehdyllä täydennyksellä:
”Yhteenvetona kaupunki toteaa, että se pitää Normaalikoulun nykyistä sijaintia kaupungin tavoitteita tukevana ja esittää huolensa siirron mahdollisista vaikutuksista Varissuohon. Kaupunki toivoo, että Normaalikoulun siirrosta päätettäisiin yhdessä osana Varissuon alueen kehittämistä.
Mikäli Turun yliopisto päättäisi siirtää Normaalikoulun yliopistokampukselle, pitää kaupunki välttämättömänä, että Varissuolla on jatkossakin lähikoulu alueen oppilaille, että Normaalikoulun oppilaista merkittävä osa on koulun sijainnista riippumatta monikielisiä ja että koulun sijaintipäätöksessä huomioidaan lapsivaikutukset ja kiinnitetään erityistä huomiota opetustilojen ja piha-alueen turvallisuuteen sekä riittäviin ulkoilu- ja liikuntaolosuhteisiin. Lisäksi muutosvaiheessa tulisi kiinnittää erityistä huomiota aktiiviseen viestintään perheiden kanssa.”
Päätös asiassa tehtiin Koivusalon Muukkosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.
Jakelu
lausTurun yliopisto
tiedKasvatus ja opetus
tiedKonsernihallinto