Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, IT-palvelut 
IT-palvelujohtaja3524.05.2024 

3958-2024 (02 08 00, 07.03)

Väestötietojen päivitys Joutsenet ja Primus järjestelmiin MDS / DVV liittymän kautta, hankinta ATR Soft Oy:ltä

IT-hankepäällikkö Reijo Mikkola 22.5.2024:

Digi- ja väestötietoviraston (myöhemmin DVV) ylläpitämä väestötietojärjestelmä on valtakunnallinen sähköinen rekisteri, jossa on perustiedot Suomen kansalaisista ja Suomessa vakinaisesti tai tilapäisesti asuvista ulkomaalaisista. Tätä rekisteriä käytetään Turun kaupungin väestötietojen lähdejärjestelmänä. Vuoden 2024 loppuun asti DVV toimittaa julkishallinnon organisaatioille väestötiedot massa-aineistona kerran viikossa. Vuoden 2025 alusta DVV tarjoaa asiakkailleen kyselyrajapinnan, josta väestötietoja voidaan ohjelmallisesti kysellä.

Palvelun loppuessa nykymuodossaan on Turun kaupungin tehtävä ratkaisu, miten nykyiset massa-ainestoa käyttävät järjestelmät (JoutseNet ja Primus) saavat myös jatkossa tarvitsemansa henkilötiedot. Tehokkainta on keskittää väestötietojen hallinta yhteen tietokantaan, jossa pidetään ajantasainen tieto kaupungin asukkaista ja vaikutussuhteessa kaupunkiin olevista henkilöistä, kuten työntekijöistä, ulkopaikkakuntalaisista opiskelijoista, opiskelijoiden ulkopaikkakuntalaisista huoltajista jne. Tällainen automaattisesti DVV:n tiedosta päivittävä tietokanta rakennetaan nykyisen Turun kaupungin Yhteistentietojenrekisterin (YTR) henkilötietojen Master data tietokantaa hyödyntäen, rikastamalla sen tiedot niin että kohdejärjestelmät saavat sitä kautta tarvitsemansa oikeelliset tiedot.

Turun kaupungilla on ATR Soft Oy:n kanssa voimassa oleva sopimus (YTR -kokonaisuuden ylläpito ja jatkokehitys, dnro 2700-2022).

Tietojärjestelmien omistajat asianhallintapäällikkö Sari Suomela (Joutsenet, Facta), kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen (Primus), strategia- ja kehittämisjohtaja Rami Savila (MDS /YTR) puoltavat esitettyä hankintaa.

Ehdotus​Esitän, että IT-palvelut hankkii ATR Soft oy:ltä saadun tarjouksen perusteella tarvittavat työt väestötietojen integraatioihin DVV:ltä MDS:n kautta JoutseNetiin ja Primukseen. Kustannukset aiheutuvat vuodelle 2024 ja ovat enintään47 509 euroa (alv. 0 %). Kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 14280 Tietojärjestelmien kehittäminen ja investointinumerolle M-1002-103999 Facta väestötietojärjestelmän korvaaminen.

IT-palvelujohtaja Joni Ilmanen:

Päätös​Päätin, että IT-palvelut hankkii ATR Soft oy:ltä saadun tarjouksen perusteella tarvittavat työt väestötietojen integraatioihin DVV:ltä MDS:n kautta JoutseNetiin ja Primukseen. Kustannukset aiheutuvat vuodelle 2024 ja ovat enintään 47 509 euroa (alv. 0 %). Kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 14280 Tietojärjestelmien kehittäminen ja investointinumerolle M-1002-103999 Facta väestötietojärjestelmän korvaaminen.

Perustellusta syystä yksittäistapauksessa voidaan palveluja ostaa hankintapäätöksestä poiketen. Hankintayksikkö ei tällä hankintapäätöksellä sitoudu tarjouspyynnössä ilmoitettuun ennakoituun hankintavolyymiin ja -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella tilauksella. Tilaus voidaan tehdä ja päätös panna täytäntöön aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi. Päätös voi muuttua tehdyn oikaisuvaatimuksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Joni Ilmanen

IT-palvelujohtaja

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

Mahdollisiin tiedusteluihin vastaa IT-hankepäällikkö Reijo Mikkola, puh. 040 1633 875

Jakelu

aoATR Soft Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedAndersson Thorbjörn
tiedIlanti Hanna
tiedJalonen Timo
tiedJohansson Sari
tiedLehto Heikki
tpvMikkola Reijo
tiedRajanaro Kari
tiedSavila Rami
tpvSuomela Katja
tiedSuomela Sari