Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17727.05.20245

2332-2024 (00 01 01, 10 03 02, 12 04 01, 00 01 00)

Kiinteistö Oy Artukaisten Harjoitusjäähallin perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on aiemmin päättänyt, että Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallille annetaan toimeksianto rakentaa perustettavan tytäryhtiön taseeseen kaksiratainen harjoitusjäähalli. Päätöstä esitetään korjattavaksi siten, että hankkeen toteuttamista varten perustetaan kaupungin tytäryhtiö.

Kh § 177

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 22.5.2024:

Aiemmat päätökset

Kaupunginhallitus päätti 25.3.2024 § 101, että Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallille annetaan toimeksianto rakentaa perustettavan tytäryhtiön taseeseen kaksiratainen harjoitusjäähalli Turun Messukeskus Oy:n tontille. Päätös liittyi toisaalta kaupunginvaltuuston 11.4.2002 § 67 tekemään liikuntapaikkaverkon kehittämislinjaukseen ja toisaalta akuuttiin tarpeeseen korvata elinkaarensa päässä olevan Impivaaran jäähallin kapasiteetti uudella sisäjääolosuhteella.

Kaupunginhallituksen päätöksen pohjalta kansliapäällikkö antoi päätöspöytäkirjallaan 22.4.2024 § 78 konserniohjeen Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallille uuden tytäryhtiön perustamisesta. Konserniohje linjaa lisäksi, mihin toimenpiteisiin perustettavan Kiinteistö Oy Artukaisten Harjoitusjäähallin tulee ryhtyä rakennushankkeen pikaiseksi edistämiseksi.

Lisäksi pormestari on päätöspöytäkirjallaan 7.5.2024 § 14 nimennyt hallituksen jäsenet perustettavaan Kiinteistö Oy Artukaisten Harjoitusjäähalliin.

Kaupunginhallituksen päätöksen muutostarpeet

Järjestelyä on lähdetty viipymättä jatkovalmistelemaan kaupunginhallituksen päätöksen ja annetun konserniohjeen mukaisesti. Jatkovalmistelussa on käynyt ilmi, että kaupunginhallituksen päättämä yhtiörakenne haastaa hankkeen tiukkaa aikataulua ja muita hankkeen keskeisiä tavoitteita.

Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli on Turkuhallin, Kupittaan jäähallin sekä Kupittaan harjoitushallin omistajayhtiö. Kaupungin omistusosuus yhtiöstä on 60,31 %. Yhtiö omistaa omia osakkeitaan, joten kaupungin osuus äänivallasta on 86,99 %. Yhtiön muut osakkaat ovat Turkuhallin aitiohuoneistojen sekä Kupittaan harjoitushallin tilojen hallintaan oikeuttavien osakkeiden omistajia.

Kaupunginhallituksen päätös siis edellyttäisi, että kaupungin kokonaan omistama Kiinteistö Oy Artukaisten Harjoitusjäähalli tulisi tytäryhtiöksi monitoimihalliyhtiöön, jossa on kaupungin ohella useita pienosakkaita. Tämä edellyttäisi monitoimihalliyhtiön yhtiöjärjestyksen ja osakassopimuksen muuttamista. On myös mahdollista, että yhtiön pienosakkaat näkisivät järjestelyssä riskejä ja lähtisivät vastustamaan tytäryhtiön perustamista. Lisäksi jatkovalmistelussa on ilmennyt, että kaupunginhallituksen päätöksen valmistelun aikaan suunnitellut toiminnalliset synergiat monitoimihalliyhtiön ja perustettavan harjoitushalliyhtiön välillä eivät toteudu suunnitellussa laajuudessa.

Impivaaran jäähalli on teknisen elinkaarensa päässä ja ympäristöterveysviranomaisen kanssa neuvotellun mukaisesti kohteen käytöstä tulee luopua syksyllä 2025. Korvaavan tilaratkaisun eli Artukaisten harjoitusjäähallin rakentamishanke tulee siis käynnistää viipymättä.​ ​

Toiminnallisten ja aikataulullisten tavoitteiden saavuttamiseksi on tarkoituksenmukaista muuttaa kaupunginhallituksen päätöstä siten, että Artukaisten harjoitusjäähallin toteuttaa kaupungin 100 % tytäryhtiöksi perustettava yhtiö. Näin vältytään juridisesti monimutkaisen Monitoimihallin tytäryhtiörakenteen luomiselta ja päästään etenemään viivytyksittä niin, että uusi yhtiö saadaan nopeasti kaupparekisteriin ja oikeustoimikelpoiseksi tekemään harjoitusjäähallin toteutuksen kannalta tarpeellisia päätöksiä ja sitoumuksia. ​

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää muuttaa 25.3.2024 § 101 Artukaisten harjoitusjäähallista tekemäänsä päätöstä siltä osin, että hankkeen toteuttajaksi perustetaan kaupungin 100 %:sti omistama tytäryhtiö Kiinteistö Oy Artukaisten Harjoitusjäähalli.

​Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa kansliapäällikön hyväksymään yhtiön perustamisasiakirjat sekä päättämään yhtiön osakepääoman (2.500 €) suorittamisesta yhtiölle.

​Lisäksi kaupunginhallitus pysyttää voimassa 25.3.2024 § 101 tekemänsä päätöksen, jonka mukaisesti kansliapäällikkö valtuutetaan myöntämään perustettavalle yhtiölle enimmillään 12 milj. euron lainan harjoitusjäähallin rakentamiseen.

​Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArtukaisten Kehitys Oy
aoKiinteistö Oy Turun Monitoimihalli
aoTurun Messukeskus Oy
tiedKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvLiikunnan palvelukokonaisuus
tpvHeikkinen Tuomas