Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18227.05.202410

1692-2024 (02 08 00)

Hankintaoikaisuvaatimus The Tall Ships Races 2024 -tapahtuman sähköistämisestä

Tiivistelmä:

Omistajaohjausjohtajan hankintapäätöksestä 30.4.2024 § 7 koskien The Tall Ships Races 2024 -tapahtuman Turun etapin sähköistämisestä on tehty hankintaoikaisuvaatimus. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintaoikaisuvaatimus hylätään kokonaisuudessaan perusteettomana.

Kh § 182

Konsernihallinto, lakipalvelut, juristi Sanni-Sofia Nieminen 21.5.2024:

Asian tausta

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt tarjouksia Turussa heinäkuussa 2024 järjestettävän The Tall Ships Races 2024 -tapahtuman alueen sähköistämisestä.

Hankinnassa on kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot alittavasta hankinnasta eli ns. pienhankinnasta.

Tarjouspyyntö lähetettiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalin kautta kuudelle valikoidulle, ammattimaiselle ja luotettavalle, yrittäjälle.

Hankinnasta ei esitetty kysymyksiä.

Annettuun määräaikaan 19.4.2024 klo 11.00 mennessä saatiin kolme tarjousta. Tarjouksen antoivat EVH-Elektrotekniikka Oy, Jyrki Stenroos Oy ja Suunnitteluliiga Oy.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjousten perusteella valitaan yksi palveluntuottaja, jonka kanssa sähköistämisestä tehdään sopimus.

Omistajaohjausjohtaja on hankintapäätöksellään 30.4.2024 § 7 päättänyt muun ohella seuraavaa:

”Päätin, että:

​Suunnitteluliiga Oy on tehnyt asiassa hankintaoikaisuvaatimuksen 10.5.2024.

Hankintaoikaisuvaatimus perusteineen

Suunnitteluliiga Oy vaatii, että Jyrki Stenroos Oy tulisi sulkea pois tarjouskilpailusta.

Suunnitteluliiga Oy:n mukaan Jyrki Stenroos Oy ei omista S1 sähköpätevyyksiä Tukesin pätevyysrekisterin mukaan.

Kuultavien lausunnot

Jyrki Stenroos Oy on 16.5.2024 antamassaan lausunnossaan todennut, että Jyrki Stenroos toimii S1-sähkötöiden johtajana ja että Tukesin rekisteriin on tehty asiaan liittyvä korjauspyyntö. Lausunnon liitteeksi oli lisätty Tukesin ilmoitusvahvistus pätevöinnin rekisteröinnistä.

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön 73 §:n mukaan hankintayksikön aloitteesta tehtävästä hankintaoikaisusta päättää sama taho, joka on tehnyt hankintapäätöksen. Mikäli asianosainen on vaatinut hankintaoikaisua, toimielin tekee hankintaoikaisua koskevan päätöksen myös alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä.

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi

Sovellettavat oikeusohjeet

Hankintalain 3 §:n mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 132 § mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Asian arviointi

Suunnitteluliiga Oy:n mukaan Jyrki Stenroos ei täytä tarjouspyynnössä esitettyjä kelpoisuusvaatimuksia S1-sähkötöiden osalta.

Tarjouspyynnössä on tarjoajien soveltuvuudesta (s. 7) todettu seuraavaa lupien ja osaamisen osalta:

”Tarjoajalla tulee olla S1-sähkötyölupa sekä kaikki muut mahdollisesti tarvittavat luvat ja pätevyydet palveluntuotannon lailliseen ja ammattimaiseen toteuttamiseen.

Tarjoaja vakuuttaa vaatimuksen täyttymisen vastaamalla ’kyllä’.”

Jyrki Stenroos Oy on tarjouksessaan vastannut tarjouspyynnön mukaisesti ”kyllä”. Tarjouspyynnössä ei ole edellytetty pätevyyden tarkistettavuutta Suunniteluliiga Oy:n oikaisuvaatimuksen esittämällä tavalla Tukesin pätevyysrekisteristä.

Hankinnasta ei esitetty kysymyksiä, joten tarjoajien voidaan katsoa ymmärtäneen tarjouspyynnön sisällön.

Hankintaoikaisuvaatimuksen myötä S1-sähkötöiden pätevyydestä pyydettiin selvitys, jonka tarjoaja lähetti ja tieto on päivitetty myös Tukesin pätevyysrekisteriin. Jyrki Stenroos Oy:lla on siis ollut jo tarjousta jättäessä pätevyys ja tarkistettaessa pätevyys löytyy myös rekisteristä, jota ei edellytetty tarjouspyynnössä. Hankintayksikkö on myös tarkastanut Tukesin pätevyysrekisteristä, että ko. yrityksellä on tarjouspyynnössä vaadittu lupa. Jyrki Stenroos Oy täyttää siis soveltuvuusvaatimukset S1-sähkötöiden osalta tarjouspyynnön vaatimusten mukaisesti.

Johtopäätökset

Suunnitteluliiga Oy ei ole hankintaoikaisuvaatimuksessaan tuonut esiin sellaista hankintalain 132 §:n 1 momentissa tarkoitettua uutta tietoa, jonka perusteella hankintayksikölle syntyisi oikeus tai velvollisuus oikaista omistajaohjausjohtajan hankintapäätöstä 30.4.2024 § 7.

Edellä esitetyin perustein kaupunginhallitus päättänee hylätä Suunnitteluliiga Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen kokonaisuudessaan perusteettomana.

Liite 1Suunnitteluliiga Oy hankintaoikaisuvaatimus​

Oheismateriaali 1Jyrki Stenroos Oy lausunto

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​​Kaupunginhallitus päättää hylätä edellä mainituin perustein Suunnitteluliiga Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen kokonaisuudessaan perusteettomana.

​Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoEVH-Elektrotekniikka Oy
aoJyrki Stenroos Oy
aoSuunnitteluliiga Oy
tiedElinvoima, tapahtumapalvelut
tiedKaupunkiympäristö, järjestämisen tuki
tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut
tiedKonsernihallinto, kansainväliset asiat ja protokollapalvelut
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedKonsernihallinto, omistajaohjaus


Liitteet:

Kh § 182
Liite 1:Suunnitteluliiga Oy hankintaoikaisuvaatimus