Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen 
Kehittämispäällikkö122.05.2024 

6232-2023 (02 08 00)

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen päihde- ja väkivaltakuolemien ehkäisyn näkökulmasta- Benchmarking -selvitys Potential Years of Life Lost (PYLL)- tulosten pohjalta

Erityisasiantuntija Minna Lainio-Peltola:

Turun kaupunki tilasi loppuvuodesta 2022 Potential Years of Life Lost (PYLL) -analyysin sekä kaupunkitasoisesti että kaupunginosittain hyvinvointijohtamisen tueksi ja palveluiden kohdentamiseksi jatkona aiempina vuosina tehtyjen tulosten vertailemiseksi. Lisäksi vuonna 2023 hankittiin kuuden suurimman kaupungin PYLL-analyysi, jotta Turun kaupungin tuloksia voitiin vertailla muiden suurten kaupunkien tuloksiin.

​PYLL-analyysi osoittaa Turun väestön terveydentilan ja sen kehityksen kaupunkitasoisesti sekä kaupunginosittain käyttämällä terveydentilan perusosoittimena väestön kuolleisuutta ja varhaisiin kuolemiin johtaneita syitä.​ Kuuden suurimman kaupungin vertailussa selvisi, että Turun vältettävissä olevat menetykset ovat vertailun suurimmat ja kehitys muita epäsuotuisampaa. Erityisesti tuloksissa huolestutti Turun osalta alkoholi, huumeet ja väkivaltakuolemat.

​Finnish Consulting Group FCG on tarjonnut Turun kaupungille kuuden suurimman kaupungin jatkoanalyysiksi (tarjous 25.4.2024) Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen päihde- ja väkivaltakuolemien ehkäisyn näkökulmasta- Benchmarking -selvitystä. Selvityksen avulla Turku voi hyötyä muiden vertailukaupunkien kokemuksista ja opeista sekä saada konkreettisia ideoita haastavaan ehkäisevän päihdetyön ja itsemurhien vastaiseen ennaltaehkäisevään työhön.

​Työn lähtökohtana on selvittää, millaista terveyden ja hyvinvoinnin edistämistyötä alkoholin, huumeiden ja väkivallan (etenkin itsemurhien) vastaisessa työssä muualla tehdään. Tavoitteena on saada hyödynnettäväksi hyviä konkreettisia ideoita ja kokeiltuja tai kokeilussa olevia toimenpiteitä. Samalla saadaan myös tietoa siitä, mitä ei kannata kokeilla. Työ tukee siten Turun kaupungin lakisääteistä ehkäisevää päihdetyötä ja itsemurhien vastaista työtä ja nostaa esille selkeitä toteutettavia toimenpiteitä, joilla on potentiaali toimia Turussa.

​Analyysin kokonaiskustannus on 19.900 € (alv 0 %). Työ laskutetaan yhdessä osassa raportin hyväksymisen jälkeen. Kustannukset kohdennetaan kustannuspaikalle 12050/ hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

PYLL-analyysi on kehitetty yhteistyössä FCG:n, Kuntaliiton, ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. FCG on ainoa palveluntarjoaja analyysityökalun hyödyntämiseen kuntakentällä ja sillä on tarvittava osaaminen analyysiin sekä tulosten työstämiseen kunnallishallinnossa. FCG:n analyysitiimi on monialainen. Ei ole olemassa vastaavaa palvelua, jolla sama lopputulos voitaisiin saavuttaa.

Ehdotus​Esitän, että Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen päihde- ja väkivaltakuolemien ehkäisyn näkökulmasta- Benchmarking -selvitys hankitaan FCG Finnish Consuling Group Oy:ltä tarjouksen mukaisesti hintaan 19.900 € (alv 0%). Työ laskutetaan yhdessä osassa raportin hyväksymisen jälkeen.

Kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa:

Päätös​​Päätin, että Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen päihde- ja väkivaltakuolemien ehkäisyn näkökulmasta- Benchmarking -selvitys hankitaan FCG Finnish Consuling Group Oy:ltä tarjouksen mukaisesti hintaan 19.900 € (alv 0%). Kustannukset kohdennetaan kustannuspaikalle 12050 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen. Työ laskutetaan yhdessä osassa raportin hyväksymisen jälkeen.

​Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Jakelu

tiedFCG Finnish Consulting Group Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedHaapamäki Elise
tiedHeinä Marita
tpvLainio-Peltola Minna
tpvLuukkaa Maarit
tiedParkkunen Heini
tiedSartes Minna