Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö10220.05.2024 

14110-2020 (08 00 00, 00 01 05)

Sopimusmuutos 2 - Turun ratapihan kehittäminen ja Kupittaa - Turku kaksoisraiteen rakentaminen: sopimus toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen 17.5.2024:

​Kaupunginhallitus on hyväksynyt 13.9.2021 § 425 sopimuksen; Turun ratapihan kehittäminen ja Kupittaa - Turun kaksoisraiteen rakentaminen: Sopimus toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä.

Sopimuksella Turun kaupunki on valtuuttanut Väyläviraston toimimaan Turun kaupungin puolesta hankkeen rakennuttajana ja tilaajana sekä kilpailuttamaan ja vastaanottamaan tarvittavat urakat ja palveluhankinnat myös Turun kaupungin omistukseen tulevien väylien ja rakenteiden osalta. Väylävirasto ja Turun kaupunki ovat sopimuksellisesti sitoutuneet Turun ratapihan kehittämiseen ja Kupittaa - Turku kaksoisraiteen rakentamiseen yhteisrahoitteisena hankkeena.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 13.11.2023 § 220 talousarvion yhteydessä Turun ratapihat ja Kupittaa -kaksoisraidehankkeen rahoituksen investointiohjelmaan siten, että investointimenoksi on kirjattu enintään 86 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus on pannut täytäntöön 5.2.2024 § 44 kaupunginvaltuuston päätöksen investointiohjelman korotuksesta hyväksymällä päivitetyn sopimuksen hankkeen toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan sopimusmuutos on kuitenkin allekirjoitettavissa vasta valtiokonsernin sitouduttua asemapalveluiden järjestämiseen Turun rautatieasemalla ennen matkakeskuksen valmistumista.

Kaupunginhallituksen ehdollisen päätöksen täytäntöönpanemiseksi Turun kaupunki, VR-Yhtymä ja Väylävirasto ovat laatineet osapuolten kesken esisopimuksen Turun päärautatieaseman asemapalveluiden järjestämisestä.

Esisopimuksen perusteella osapuolet ovat sitoutuneet solmimaan viimeistään 2 kk kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta esisopimuksen reunaehtojen mukaiset sopimukset, joista päätöspöytäkirjan liitteenä 1 olevan Väyläviraston ja Turun kaupungin välisen KuTu-hankkeen sopimusmuutoksen 2 hyväksyminen kuuluu kansliapäällikön toimivaltaan.

Sopimusmuutoksen keskeisen sisällön mukaan hankkeen kokonaisbudjetti on edelleen 172.000.000 euroa, jonka sisällä Väylävirasto valtuuttaa Turun kaupungin rakennuttamaan Kupittaa-Turku ratahankkeen rahalla enintään 2.320.000 eurolla (50 % Väylävirasto, 50 % Turun kaupunki) liikenneyhteyksiä, joilla parannetaan uusien henkilöratapihan laitureiden saavutettavuutta Logohubin alueelta ennen matkakeskuksen valmistumista.

​Turun kaupunki vastaa hankinnan toteuttamisesta ja mahdollisen hankintaan kohdistuvan oikaisuvaatimuksen ja markkinaoikeusprosessin läpikäymisestä. Turun kaupungin asiatarkastuksen jälkeen Turun kaupunki antaa palveluntuottajalle luvan lähettää investointihankkeen edellyttämät laskut sopijapuolille maksettavaksi.

Väylävirasto vastaavasti hyväksyy ja maksaa oman osuutensa laskuista. Väylävirastolla on lisäksi oikeus valvoa toteutusta tarkastaakseen rahan oikea kohdentuminen ja kustannustehokas käyttö.

Liite 1​Sopimusmuutos 2

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin hyväksyä liitteenä 1 olevan Väyläviraston ja Turun kaupungin välisen KuTu-hankkeen Sopimusmuutoksen 2.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

ilmVäylävirasto
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedMikkola Valtteri
tiedVirtanen Jarkko


Liitteet:

Konha § 102
Liite 1:Sopimusmuutos 2