Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, palvelukokonaisuuksien kehittäminen 
Kehittämispäällikkö215.05.2024 

3618-2024 (02 08 00)

Lukion yhteisöllisen toimintakulttuurin johtaminen -koulutuskokonaisuuden palveluntuottajan hankinta

Konsernihallinto, kehittämispalvelut, projektitoimisto, apulaissuunnittelija Rosa Puusaari ja kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus, projektikoordinaattori Elina Sandelin 8.5.2024:

Hankinnan tausta

Turun kaupungin konsernihallinnon kehittämispalveluiden projektitoimisto on pyytänyt tarjouksia Lukion yhteisöllisen toimintakulttuurin johtaminen -koulutuskokonaisuudesta. Koulutuksen tavoitteena on kehittää Luostarivuoren Lyseon lukion tiimirakennetta ja johtamista yhteisöllisen toimintakulttuurin näkökulmasta. Koulutuksen järjestää Yhteisöllisyydellä hyvinvointia Turun kouluihin II-projekti, jota rahoittaa Turun kaupunki ja Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Luostarivuoren Lyseon lukio on noin 800 opiskelijan lukio Turun keskustassa. Lukio on toiminut nykyisellä nimellään vuodesta 2018, jolloin kaksi perinteikästä turkulaista lukiota, Luostarivuoren lukio ja Lyseon lukio, yhdistyivät yhdeksi oppilaitokseksi. Syksyllä 2024 lukion opiskelija- ja opetushenkilöstön määrä tulee kasvamaan noin 900 opiskelijaan. Tulevat muutokset edellyttävät lukion tiimirakenteen pohdintaa, yhteisöllisyyttä tukevien toimintatapojen kehittämistä sekä tiimejä vetävien opettajien osaamisen vahvistamista.

Koulutuskokonaisuuden tarkoituksena on vastata edellä mainittuihin tarpeisiin. Kohderyhmä on Luostarivuoren Lyseon lukion tiimien vetäjinä toimivat vastuuopettajat. Tiimeillä tarkoitetaan lukion ainetiimejä sekä vuositasotiimejä. Koulutuksen osallistujamäärä on noin 15–20 henkilöä.

Koulutuskokonaisuus järjestetään lukuvuonna 2024–2025 siten, että ensimmäinen lähipäivä pidetään elo-syyskuussa ennen ylioppilaskirjoituksia, toinen loka-marraskuussa syysloman jälkeen, kolmas tammikuussa ja neljäs maaliskuun alussa ennen kirjoituksia. Koulutuspäivien pituus on seitsemän (7) tuntia sisältäen lounas- ja kahvitauon. Lähipäivien lisäksi tiimijohtamisen kehittämistä tuetaan ohjaustiimien tapaamisilla sekä lähipäivien väleillä tehtävillä välitehtävillä, jotka toteutetaan palveluntuottajan hallitsemassa digitaalisessa oppimisympäristössä.

Turun kaupunki on kilpailuttanut henkilöstön kehittämisen osaamisen puitejärjestelyn (dnro 456–2023), joka on sisältänyt 1 Muutoksen johtamisen ja muutoksessa elämisen taidot osakokonaisuuden.

Turun kaupungin konsernihallinnon kehittämispalveluiden projektitoimisto on pyytänyt puitejärjestelyyn perustuvalla minikilpailutuksella tarjouksia Luostarivuoren Lyseon lukion yhteisöllisen toimintakulttuurin johtaminen -koulutuksen hankinnasta Yhteisöllisyydellä hyvinvointia Turun kouluihin II-projektin käyttöön ajalle 1.8.2024–1.4.2025.

Tarjouspyyntö lähetettiin 25.4.2024 Cloudia-kilpailutusjärjestelmän kautta kaikille niille sopimustoimittajille, joilla on sopimus osakokonaisuuden 1 osalta. Näitä ovat: Advania Finland Oy, Emkine Oy, Fountain Park Oy, Ryhmittymä Great Minds Oy ja Åma Oy, Greenstep Oy, Humap Consultation Oy, Hälsa Oy, JUJU Works Oy, Kissconsulting Oy, KPMG Oy Ab, Live-säätiö sr, Management Institute of Finland MIF Oy, Netum Oy, Novetos Oy, Ramboll Finland Oy, Saranen Consulting Oy, Sydämen Noste Oy, Tamora oy, Tiimiakatemia Global Oy Työterveyslaitos sekä Verona Consulting Oy.

Tarjouspyynnössä kuvattiin hankinnan kohde ja hankinnalle asetetut ehdottomat vaatimukset sekä tarjoajalle ja tarjoukselle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin 30.4.2024.

Kysymykset koskivat ohjaustiimin tapaamisten määrää, pituutta ja toteutustapaa, hintaerittelyjä, vastaako digitaalisesta oppimisalustasta palveluntuottaja vai Turun kaupunki, kauanko alustan tulee olla käytettävissä ja tuleeko alusta eritellä hinnoituksessa. Vastauksessa todettiin, että ohjaustiimin tapaamisia järjestetään koulutusprosessin alussa, välissä ja lopussa, esimerkiksi noin 5 tapaamista. Tapaamiset voidaan järjestää etänä. Tapaamisten pituus voi olla noin 1 tunti tai ohjauksen tarpeen mukaan pidempi tai lyhyempi. Oppimisalustasta vastaa palveluntuottaja ja sen tulee olla käytettävissä lukuvuoden 2024–2025 ajan.

Lisäksi vastausta pyydettiin siihen, onko kilpailutus suunnattu vain puitesopimuksessa mukana oleville yrityksille ja nimetyille valmentajille. Vastauksena todettiin, että kilpailutukseen voivat osallistua vain palveluntuottajat, jotka on valittu Turun kaupungin puitejärjestelyn ”1 muutoksen johtaminen ja muutoksessa elämisen taidot” osakokonaisuuteen palveluntuottajiksi. Nimetyn asiantuntijan tulee kantaa pääasiallinen vastuu palvelun toteuttamisesta ja palveluntuottaja voi käyttää työn toteutukseen alihankintaa tai yrityksen muuta henkilöstöä, sopimuksen mukaisin ehdoin.

Kysymykseen siitä, miten hankinnan kriteereiden mukainen kouluttajien osaaminen oppilaitoksen johtamisesta määritellään, todettiin, että osaaminen voidaan osoittaa siihen liittyvällä työkokemuksella ja/tai koulutuksella, joka liittyy oppilaitosten johtamiseen. Lisäksi kysyttiin, onko Turun kaupungilla käytössä teams-alusta. Tähän vastattiin kyllä. Esitetyt kysymykset ja vastaukset on esitetty kokonaisuudessaan liitteessä 1.

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus valittavan palveluntuottajan kanssa.

Tarjoukset saatiin määräaikaan 2.5.2024 klo 11.00 mennessä seuraavilta palveluntuottajilta: Tiimiakatemia Global Oy, Hyvinvointivalmennus Hälsa Oy, Great Minds Oy (Ryhmittymä Great Minds Oy ja Åma Oy) sekä Tamora Oy.

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutettiin kahdessa vaiheessa: 1) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 2) tarjousten kokonaishinnasta muodostuvien sekä laatukriteereiden pohjalta muodostuvien pisteiden mukaan.

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa arvioitiin läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

Hankintalain 74 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

Arvioinnissa todettiin tarjousten täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

Tarjousten kokonaistaloudellisuuden ja laadun vertailu ja valinta

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että 50 % pisteistä muodostuu hinnasta ja 50 % laadun pisteytyskriteereistä.

Pisteet muodostuivat seuraavasti:

Tarjoaja

Pisteet

Sija

Tiimiakatemia Global Oy

91

1

Tamora Oy

89,5

2

Hyvinvointivalmennus Hälsa Oy

82

3

Great Minds Oy

70

4

Parhaat kokonaispisteet tarjousten vertailussa sai Tiimiakatemia Global Oy. Tarjousten vertailu esitetään erillisellä liitteellä (Liite 2).

Liite 1​Tarjouspyyntöön esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset

Liite 2​Tarjousten vertailutaulukko

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön 79 §:n mukaan kaupunginhallitus ja lautakunta päättävät hankinnoista talousarvion puitteissa ja päättävät alaistensa viranhaltijoiden hankintavaltuudet. Tällä tarkoitetaan oikeutta tehdä hankintapäätös ja solmia sitoumus kaupungin puolesta. Kaupunginhallituksen päätöksen (26.2.2024 § 61) mukaan konsernihallinnon ja elinvoiman viranhaltija päättää hankintasopimuksista, joiden arvonlisäveroton kokonaishinta on määritelty päätöksen liitteessä.

Esitämme, että Lukion yhteisöllisen toimintakulttuurin johtaminen -koulutuskokonaisuuden palveluntuottajaksi ajalle 1.8.2024 – 1.4.2025 valitaan Tiimiakatemia Global Oy hintaan 14 750 (alv 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Hankinnan kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 14270 KH/KAOPA Projektitoimisto ja projektit, tilastollinen tilaus OKM 10043 Yhteisöllisyydellä hyvinvointia Turun kouluihin II.

Kehittämispäällikkö Jaana Kilpinen:

Päätös​Päätän edellä esitetyin perustein, että Lukion yhteisöllisen toimintakulttuurin johtaminen -koulutuskokonaisuuden palveluntuottajaksi ajalle 1.8.2024 – 1.4.2025 valitaan Tiimiakatemia Global Oy hintaan 14 750 (alv 0 %) sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

Hankinnan kustannukset kohdistetaan kustannuspaikalle 14270 KH/KAOPA Projektitoimisto ja projektit, tilastollinen tilaus OKM 10043 Yhteisöllisyydellä hyvinvointia Turun kouluihin II.

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Jaana Kilpinen

kehittämispäällikkö

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä.

Lisätiedot: Projektikoordinaattori Elina Sandelin p. 040 149 5004

Jakelu

aoGreat Minds Oy
aoHyvinvointivalmennus Hälsa Oy
aoTamora Oy
aoTiimiakatemia Global Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut
tiedAalto Liina
tiedMäkelä Matti
tpvPuusaari Rosa
tpvSandelin Elina
tiedSavila Rami


Liitteet:

Kpalveke § 2
Liite 1:Tarjouspyyntöön esitetyt kysymykset ja niihin annetut vastaukset
Liite 2:Tarjousten vertailutaulukko