Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö9210.05.2024 

14581-2020 (00 01 05, 02 06 01, 00 00 01, 01 01 03)

Historian ja tulevaisuuden museo -hankkeen vastuuhenkilöiden vaihtuminen ja ohjausryhmän nimeäminen

Kulttuurijohtaja Anu Laitila ja hankepäällikkö Ville-Matti Rautjoki 5.4.2024:

Kaupunginvaltuusto päätti 18.4.2017 § 63 Turun kaupungin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden juhlapäätöksestä ja juhlavuoden toteuttamisesta. Juhlapäätöskokonaisuuden yhtenä osana oli päätös Turkuun itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi toteutettavasta Historian museosta. Hankkeen edetessä museon työnimeksi on vakiintunut Historian ja tulevaisuuden museo.

Museon tilatarveselvitys oli käsiteltävänä kaupunginhallituksessa 8.4.2019 § 150. Museon sijaintipaikasta ja hankkeen jatkolinjauksista päätettiin 27.5.2019 § 230. Sijaintipaikaksi uudelle museolle päätettiin Linnanniemen alue.

Kaupunginhallitus päätti Linnanniemen kehittämistä suuntaavan kansainvälisen ideakilpailun käynnistämisestä ja sen kilpailuohjelman hyväksymisestä 19.12.2019 § 499. Ideakilpailun suunnitteluohjeiden mukaisesti kilpailuehdotuksissa alueelle tuli sijoittaa Historian ja tulevaisuuden museo. Linnanniemen kehittämistä, kaavavalmistelua ja Historian ja tulevaisuuden museon tarkennettua suunnittelua on jatkettu ideakilpailun voittaneen After Party-toimiston ”Kolme palaa” ehdotuksen mukaisesti. Museorakennus on suunnittelussa sijoitettu jokirantaan Linnanpuiston sataman puoleiselle sivulle. Sijaintialue on vuokrattu sataman liikennekäyttöön.

Kaupunginjohtajan päätöspöytäkirjalla 23.12.2020 § 322 on päätetty Historian ja tulevaisuuden museo -hankkeen etenemisestä ja määrärahasta vuosille 2021–2024. Päätöksessä hyväksyttiin hankkeen toteutusvaihe I:n ja sen tavoitteet vuosille 2021–2024. Samalla päätettiin varata kaupunginhallituksen määrärahoihin hankkeen määräraha taloussuunnittelukaudelle 2021–2024 sekä nimettiin osaprojektin vastuuhenkilöt ja hankkeen ohjausryhmä.

​Sataman rakentamisessa tapahtuneiden aikataulumuutosten vuoksi Historian ja tulevaisuuden museosta järjestettävän arkkitehtuurikilpailun avaaminen siirtyi vuodella eteenpäin. Kaupunginhallituksen päätöksessä 5.6.2023 § 218 päätettiin käynnistää kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu museorakennuksesta siten, että kilpailuaika on 4.9.2023-16.1.2024.

​Hankkeen toteutus on jaettu kahteen toteutusvaiheeseen, josta ensimmäinen on aiemmalla päätöksellä asetettu vuoksi 2021–2024. Muuttuneen tilanteen vuoksi kyseistä toteutusvaihetta I jatkettiin kansliapäällikön päätöspöytäkirjalla 22.6.2022 § 233 vuodella eteenpäin päättymään vuonna 2025. Toteutusvaihe I:n jälkeen seuraava toteutusvaihe II ajoittuu vuosille 2026–2030.

​Toteutusvaihe I:n ohjausryhmään kuuluvat omistajaohjausjohtaja (puheenjohtaja), kansliapäällikkö, kaupunkisuunnittelujohtaja, toimitilapäällikkö, elinvoimajohtaja, viestintäjohtaja, intendentti, museopalvelujohtaja, vapaa-aikajohtaja sekä sihteerinä ja valmistelijana hankepäällikkö.

Muutokset vastuuhenkilöiden osalta

Uuden Turun organisaatiomallin mukaisesti museohankkeen sisältöprojektin omistajuus kuuluu kulttuurin palvelukokonaisuuden alaisuuteen. Sisältöprojektin osalta ehdotetaan, että sen omistajaksi nimetään kulttuurijohtaja.

Historian ja tulevaisuuden museon valmisteluaika on ollut pitkä. Jotta voitaisiin taata mm. museokonseptin toimivuus, liiketoimintasuunnitelman ajantasaisuus ja hankkeen vetovoimaisuus, ohjausryhmän kokoonpanoa olisi syytä täydentää kaupungin ulkopuolisilla asiantuntijoilla. Asiantuntijoilla tulisi olla käytännön kokemusta uusista museohankkeista ja -konsepteista. Ohjausryhmän kokoonpanoa muutettaisiin määräaikaisesti siten, että siinä painottuisi sisältöosaaminen. Määräaikaisuus kestäisi hankesuunnitelman valmistumiseen saakka. ​

Ohjausryhmän osalta esitetään, että uuteen kokoonpanoon kuuluisivat kulttuurijohtaja (puheenjohtaja), kaupunkisuunnittelujohtaja, elinvoimajohtaja, museopalvelujohtaja, museopalveluiden näyttelyiden ja yleisötyön vastuualuepäällikkö, toimitilapäällikkö sekä Forum Marinum -säätiön toimitusjohtaja. Ohjausryhmää täydennettäisiin Turun kaupungin ulkopuolisilla asiantuntijoilla valmistelutilanteen edellyttämällä tavalla. Ohjausryhmän sihteerinä ja valmistelijana toimisi Historian ja tulevaisuuden museon hankepäällikkö.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin, että Historian ja tulevaisuuden museon sisältöprojektin omistajaksi nimetään kulttuurijohtaja ja ohjausryhmän jäseniksi nimetään

​Ohjausryhmän valmistelijana toimii Historian ja tulevaisuuden museon hankepäällikkö Ville-Matti Rautjoki. Ohjausryhmä hyödyntää työskentelyssään ulkopuolisia asiantuntijoita valmistelutilanteen edellyttämällä tavalla.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

aoTeräs Ulla
tiedKaupunginhallitus
tiedKulttuurin palvelukokonaisuus
aoHintsanen Timo
aoJärvi Petteri
aoKarjalainen Pauliina
aoLaitila Anu
tiedMalila Saara
aoPajarre Satu
aoPalander Vesa
tiedSartes Minna
tiedVirtanen Jarkko