Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16820.05.20246

3419-2024 (00 01 02, 02 08 00)

Hankintastrategian raportti 2023

Tiivistelmä:

Turun kaupungin hankintastrategia hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 25.10.2021 § 484. Hankintastrategian toimenpidesuunnitelman toteuttamisesta ja tavoitteiden raportoinnista vastaa konsernihallinnon hankintapalvelut. Hankintastrategia päivitetään valtuustokausittain tai toimintaympäristön muutosten sitä edellyttäessä. Hankintastrategian toteutumista seurataan kaupunginhallituksessa.

Kh § 168

Hankintajohtaja Susanna Sarvanto-Hohtari, hankintacontroller Janne Veilamo ja projektipäällikkö Jere Lumikko 24.4.2024:

Hankintastrategian raportti 2023

Turun kaupungin hankintastrategian tavoitteena on tukea Turun kaupunkistrategian sekä strategiaa tukevien ohjelmien, kuten Turun kaupungin ilmastosuunnitelman sekä strategisten hankkeiden toteuttamista. Hankintastrategian laadinnassa on hyödynnetty kansallista hankintojen strategiaa sekä Suomen kiertotalouden tiekarttaa. Hankintastrategia on jaettu 8 osa-alueeseen, jotka ovat:

1.​​ Strateginen tiedolla johtaminen

2.​​ Hankintojen vaikuttavuus

3.​​ Hankintataitojen kehittäminen

4.​​ Terve kilpailu ja toimivat hankinnat

5.​​ Innovaatiot

6.​​ Taloudellinen kestävyys

7.​​ Sosiaalinen kestävyys

8.​​ Ekologinen kestävyys

Kullekin osa-alueelle on laadittu tavoitteet, toimenpiteet sekä mittaristo, joiden perusteella laaditaan vuosittain tarkennettu toimenpidesuunnitelma. Toimenpidesuunnitelma ohjaa strategian toteuttamista. Tavoitteiden toteutumisen arviointia ja seurantaa tehdään säännöllisesti ja hankintapalvelut raportoi vuosittain toteumasta kaupunginhallitukselle.

Strategiaa sovelletaan palvelujen, aineiden, tarvikkeiden ja tavaroiden hankinnoissa ja käyttöoikeussopimuksissa sekä investoinneissa. Kaupunkikonsernin yhteisöt noudattavat toiminnassaan hankintastrategian linjauksia lainsäädännön puitteissa.

Strategian tarkennetussa toimenpidesuunnitelmassa on aikataulutettu konkreettisia toimenpiteitä strategian tavoitteiden saavuttamiseksi. Toimenpidemittareita tarkastellaan vuosittain. Tämän esityksen liitteissä on kuvattuna vuodelle 2023 suunniteltujen toimenpiteiden toteutuminen sekä asetettujen mittareiden toteutuminen.

Strategiatavoitteiden toimeenpanossa on edistytty hyvin. Hankintastrategian toteuttaminen on jatkuvaa toiminnan kehittämistä. Vuonna 2023 toimenpiteissä keskityttiin mm. hankintojen kategorisointityön viimeistelyyn sekä innovatiivisten hankintojen ja hankintojen vuosisuunnitteluprosessin kehittämiseen. Ekologisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin kestävyysasioihin kiinnitettiin hankinnoissa erityistä huomiota ja viestinnän kehittämistyötä jatkettiin. Lisäksi strategian kohtaan 4. Terve kilpailu ja toimivat hankinnat ja hankinnoilla työllistämiseen panostettiin.

Oheismateriaali 1Hankintastrategian raportti 2023

Oheismateriaali 2Turun kaupungin hankintastrategian toimeenpanoyhteenveto 2023

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus merkitsee hankintastrategian raportin 2023 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, hankintapalvelut