Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 157 | 07.05.2024 | 6 |
3346-2024 (11.00, 00 01 02)
Turun kaupungin ilmastosuunnitelman raportointi 2023 (Kv)
Tiivistelmä:
Kaupunginvaltuustolle esitetään tiedoksi Ilmastosuunnitelman 2029 raportti vuodelta 2023. Ilmastotyö eteni aktiivisesti. Euroopan laajuinen yhteistyö sekä kumppanuudet nousivat aiempaakin merkittävämpään asemaan. Turku onnistui vuoden 2023 aikana vähentämään alueensa kasvihuonekaasupäästöjä edellisvuosia nopeammin. Raportti sisältää uutena asiana myös alustavan päästöennusteen vuosille 2025, 2029 ja 2035. Edellyttäen, että sekä Turun ja kumppanien että valtion ilmastotoimet toteutuvat linjatulla tavalla, on meillä hyvä mahdollisuus päästä asetettuihin tavoitteisiin.
Kh § 157
Ilmastojohtaja Risto Veivo 30.4.2024:
Turun ilmastotyö eteni vuoden 2023 aikana merkittävästi ja päästöjä onnistuttiin alentamaan edellisvuosia nopeammin. Päästövähennys saavutettiin laaja-alaisesti energian tuotantoon ja käyttöön liittyvillä tehokkailla ilmastotoimilla. Kaupungin alueen kasvihuonekaasupäästöt olivat vähentyneet 63 prosenttia vuoden 1990 tasosta ja edellisestä vuodesta 16 prosenttia. Myös asukaskohtaisissa päästöissä saavutettiin entistäkin alhaisempi päästötaso. Valitettavasti muiden sektorien, suurimpana liikenteen, päästöt kuitenkin polkivat pääosin paikoillaan.
Tavoitteissa pysyminen jatkossa vaatiikin edelleen entistä tehokkaampia toimia myös esimerkiksi liikenteessä sekä teollisuudessa ja rakentamisessa. Samalla myös energian vahvoja toimia on jatkettava. Ratkaisevaa on, että sekä kaupunki kumppaneineen että valtio pystyvät toteuttamaan linjaamiaan ilmastotavoitteita ja niihin johtavia toimenpiteitä.
Turun alueen vihreä siirtymä vähähiiliseen yhteiskuntaan ja talouteen vahvistui merkittävästi Euroopan hiilineutraalien kaupunkien mission kautta, johon Turun kaupunki kumppaneineen panosti vahvasti. Alueen keskeisimmät toimijat liittyivät Turun ilmastokaupunkisopimukseen omilla sitoumuksillaan ja toimillaan. Kokonaisuutta vahvistivat myös Suomen valtion ja Komission sitoumukset mission toimeenpanoa tukeviin toimiin.
Euroopan komissio otti Turun esitarkastetun ilmastokaupunkisopimuksen arvioitavakseen lokakuussa 2023 ja hyväksyi sen maaliskuussa 2024. Kokonaisuuteen liittyy myös vahva rahoituksellinen yhteistyö, jonka kannalta Turun panostus ilmastobudjetoinnin kehittämiseen EU:n Vihreän rahoituksen taksonomiaa soveltaen sekä pitkäjänteinen yhteistyö Euroopan Investointipankin kanssa ovat olleet ratkaisevan tärkeitä. Niihin tulisi panostaa vahvasti myös jatkossa. Ilmastokaupunkisopimukseen kuuluva investointisuunnitelma on myös käynnistänyt ilmastoinvestointien aikaisempaa pitkäjänteisemmän suunnittelun ulottuen vuoteen 2030 asti. Samanaikaisesti ilmastotavoitteiden toimeenpano eteni kaupunkikonsernissa edelleen järjestelmällisesti osana talouden ja toiminnan vuosittaista johtamista.
Ilmastokaupunkisopimuksen rinnalla Turun alueen yritysten ja yhteisöjen osallistuminen yhteiseen ilmastotyöhön vahvistui merkittävästi myös Turun ilmastojoukkueessa, johon kuuluvien ilmastotekojen määrä kasvoi merkittävästi ja kasvu on jatkunut myös alkuvuoden 2024 aikana. Osallistuvia yrityksiä ja niiden toteuttamia vaikuttavia ilmastotekoja on jo yli 130.
Ilmastonmuutosta hillitsevien toimien rinnalla myös sopeutumisen työ eteni vuoden 2023 aikana vahvasti. Sen merkitys tulee jatkossa kasvamaan entisestään, jotta ilmastonmuutoksesta aiheutuvia riskejä ja vaikutuksia voidaan hallita ja selviytyä niistä mahdollisimman pienin vahingoin alueen luonnon ekosysteemeille, ihmisten hyvinvoinnille ja taloudelle. Myös sopeutumisen kokonaisuuteen saatiin vuoden 2023 aikana arviointi- ja kehitystukea Euroopan Komissiolta.
Turun ilmastotyön lähtökohtana on parhaan mahdollisen tietopohjan luominen ja jatkuva päivittäminen parasta mahdollista asiantuntemusta hyödyntäen. Turun korkeakoulujen merkitys ilmastotyössä kasvoi vuoden 2023 aikana entisestään sekä suoralla osallistumisella Turun ilmastosuunnitelman koordinaatioryhmään että erityisesti vahvoilla panostuksilla ilmastotyöhön liittyvään tutkimukseen, opetukseen ja kehityshankkeisiin.
Kaupungin rooliin kuuluu myös luoda kestävän arjen edellytyksiä ja innostaa asukkaita kestäviin valintoihin. Tähän haettiin vauhtia Turun yliopiston kanssa yhteisessä 1,5 asteen kaupunki -hankkeessa, jossa käytetään psykologian tutkimustietoa sekä kehitetään uusia digitaalisia ratkaisuja ilmastotiedon jakamiseen ja ilmastoviestintään.
Turku jatkoi aktiivista ilmastoyhteistyötä sekä kaupunkien omissa kehitysverkostoissa että kansainvälisellä tasolla. Raportoimme YK:n Dubain ilmastokokouksessa Pariisin sopimuksen tavoitteiden edistymisestä alueellamme. Pormestari osallistui YK:n ilmastokokoukseen ja sen osana pidettyyn ensimmäiseen kaupunkien ilmastohuippukokoukseen sekä useisiin muihin merkittäviin kansainvälisiin ilmaston ja kestävän kehityksen tapahtumiin. Aktiivinen vaikuttaminen ja verkostoituminen vahvistaa osaltaan myös alueemme kansainvälisten yritysten ja korkeakoulujen toimintamahdollisuuksia.
Erityisen ilahduttavaa vuoden 2023 aikana oli alueen korkeakoulujen, yritysten ja yhteisöjen sekä kansalaisten entistäkin vahvempi myönteinen sitoutuminen ilmastotoimiin – sekä pienin askelin omassa arjessaan että kunnianhimoisin toimin kokonaisten yritysten ja jopa maailman suurimpien laivojen muuttamiseksi hiilineutraaleiksi. Turun alueen toimijat ovat tarttuneet entistä vahvemmin mahdollisuuteen luoda vähähiilistä kestävää maailmaa ja sitä palvelevia ratkaisuja.
Ilmastoraportti 2023 on järjestyksessä kuudes valtuustolle esitettävä vuosittainen ilmastosuunnitelman raportti. Raportti painottuu pääkohtiin vuoden 2023 aikana saavutetusta kehityksestä sekä ennakoi myös tulevaa kehitystä ja haasteita. Raportti ei kata kaikkia ilmastosuunnitelman osa-alueita yksityiskohtaisesti.
Oheismateriaali 1Turun ilmastoraportti 2023
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto merkitsee Turun ilmastoraportin 2023 liitteineen tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginvaltuusto