Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö8526.04.2024 

4836-2023 (02 05 01)

Suurtapahtuma-avustuksen myöntäminen Veteraanisuunnistuksen MM-kilpailujen - WMOC2024 toteuttamiseen

Elinvoiman palvelukokonaisuus, tapahtumapalveluiden palvelualue, tapahtumajohtaja Antti Kirkkola 2.4.2024:

Veteraanisuunnistuksen MM-kilpailut, World Masters Orienteering Championships 2024 kilpaillaan Turussa ja Turun lähialueilla 1.-9.8.2024. Veteraanien suunnistuksen MM-kilpailuissa kilpaillaan MM-mitaleista miesten ja naisten 35–95-vuotiaiden sarjoissa.

WMOC kilpailuja on järjestetty ympäri maailmaa, ja osallistujamäärät ovat vaihdelleet noin tuhannesta hieman yli 4.000 osallistujaan.

Tapahtuman järjestäjäorganisaationa toimii alueen suunnistusseurojen yhteenliittymä. Tapahtuman järjestämisestä on seurojen kesken (Liedon Parma suunnistusjaosto, Mynämäen Suunnistajat, Paimion Rasti, Turun Suunnistajat) allekirjoitettu yhteistyösopimus. Seurakoalition vastuuorganisaationa seurojen välisen sopimuksen mukaisesti toimii Liedon Parma ry:n suunnistusjaosto.

Suunnistuksen veteraanien MM-kilpailut täyttävät Turun keskustan elokuun ensimmäisillä viikoilla. Kilpailutapahtuma tulee näkymään konkreettisesti paitsi keskustan tuntumassa, myös Turun lähialueilla – kilpailun näyttämönä toimivat Tuomiokirkontorin, yliopistonmäen ja Turun Kauppatorin lisäksi Sauvo ja Rymättylä. Kilpailu- ja tapahtumakeskus on Turussa.

Varsinaiseen WMOC 2024 kilpailuun saapuu yli 4.000 suunnistajaa noin 40 eri maasta. Määrä on suurempi kuin koskaan aiemmin kilpailun historiassa.​

Tapahtuman yhteydessä järjestetään yleisökilpailu, Fin5-rastiviikko. Fin5-rastiviikolla kilpaillaan muissa kuin veteraanisarjoissa eli miesten ja naisten 8–21- vuotiaiden sarjoissa. Fin5 -rastiviikolle odotetaan noin 500 osallistujaa.

Tuhansien suunnistajien ja kannatusjoukkojen myötä majoituskapasiteetti Turussa ja lähialueilla tulee olemaan kilpailun aikana lähes kokonaisuudessaan käytössä. Tapahtumakävijöiden vaikutus myös esimerkiksi alueen ravintolatoimintaan tulee olemaan merkittävä. Pitkäkestoisen tapahtuman alue- ja matkailuvaikutukset ovat poikkeuksellisen merkittävät.

Taloudellisten vaikutusten lisäksi kansainvälisillä suurtapahtumilla on myös myönteisiä imagovaikutuksia. Tämän kokoluokan urheilutapahtuma vahvistaa Turun asemaa merkittävänä tapahtumakaupunkina sekä houkuttelevana matkakohteena.

Järjestäjäkoalition edustajana toimiva Liedon Parman suunnistusjaosto on anonut Turun kaupungilta 115.000 euron suuruista avustusta. Suurtapahtuma-avustuksella katetaan kansainvälisen suunnistusliiton sekä Suomen suunnistusliiton lupamaksuja sekä Turun kaupungilta aiheutuvia tila- ja maankäyttövuokria.

Turun kaupungin talousarviossa on varauduttu 130.000 euron varauksella tapahtumasta aiheutuviin kustannuksiin tilastollisella tilauksella OMA11515 Kh/Suunnistuksen Masters. Suurtapahtuma-avustuksen lisäksi on tilastolliselle tilaukselle varattu 15.000 euron määräraha kaupungille tapahtuman avajaisista, palkintojenjaosta sekä kaupunkikeskustan elävöittämisestä aiheutuviin kustannuksiin.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Päätös​Päätin, että Turun kaupunki osoittaa tilastollisella tilauksella OMA11515 Kh/Suunnistuksen Masters, Suunnistuksen World Masters 2024 -tapahtumalle 115.000 euron suurtapahtuma-avustuksen ja että suurtapahtuma-avustuksen jälkeen jäävää määrärahaa 15.000 euroa saadaan käyttää tapahtumasta kaupungille aiheutuvien kustannusten kattamiseen.

​Päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoLiedon Parma ry
tiedElinvoima, tapahtumapalvelut
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvXXXXX