Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13422.04.20245

1514-2024 (10 00 02, 10 02 02)

Kupittaan siirtolapuutarhan kehittämissuunnitelman tavoitteet

Tiivistelmä:

Kupittaan siirtolapuutarhan kehittämissuunnitelmalla ohjataan alueesta laadittavan uuden maanvuokrasopimuksen sisältöä sekä alueen pitkän aikavälin kehittämistä. Keskeisenä tavoitteena on lisätä siirtolapuutarhan toiminnallisuutta, avoimuutta ja yleistä virkistyskäyttöä samalla huomioiden alueen arvot ja viljelytoiminnan jatkuvuus.

Kh § 134

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, maisema-arkkitehti Tuuli Vesanto 12.4.2024:

Kohdealue

Kupittaan siirtolapuutarha on Turun vanhin siirtolapuutarha. Se perustettiin vuonna 1934, ja seuraavana vuonna viljelijät perustivat Turun Ryhmäpuutarhayhdistyksen (nyk. Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry). Alue rakentui yhtenäisen suunnitelman pohjalta, ja mökit rakennettiin tyyppipiirustusten mukaan.

Alun perin viljelypalstoja oli 66. Kaupunki hankki Uudenmaantien puoleiset palstat hallintaansa ja osti niiden mökit vuosina 2010–2014. Perusteena ostolle olivat Uudenmaantien autoliikenteestä koituvat haitat, ja ajatuksena oli, että alueesta muodostuu suoja-alue muille palstoille. Mökit on purettu, ja alue on kaikkien käytettävissä. Lisäksi puutarhan keskellä on yksi kaupungin hallinnassa oleva mökitön palsta. Ryhmäpuutarhayhdistys huolehtii yhteiskäyttöalueiden hoidosta.

Siirtolapuutarhan sisäänkäynnin tuntumassa on keskusaukio sekä keskusmaja, joka on vuokrattu Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:lle.

Alueen käytön painopiste on siirtynyt hyötykasvien viljelystä koristekasvien kasvatukseen ja virkistäytymiseen. Alue on viljellyn monimuotoisuuden ja kasviperinnön kannalta tärkeä, ja sitä on tutkinut mm. Luke. Ryhmäpuutarhayhdistys on edistänyt alueen käyttöä avoimena toimintaympäristönä yhteistyössä esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja 4H-yhdistyksen kanssa.

Kehittämissuunnitelman tausta

Kehittämissuunnitelman valmistelu käynnistettiin keväällä 2023 kaupunginvaltuuston hyväksyttyä Yleiskaava 2029 ehdotuksen 13.2.2023. Kehittämistarpeen taustalla oli myös lähestyvä alueen maanvuokrasopimusten päättyminen.

Yleiskaava 2029:ssä siirtolapuutarha on osoitettu siirtolapuutarha- ja virkistysalueeksi merkinnällä RP/V. Kehittämissuunnitelmaa alettiin valmistella yleiskaavamerkinnän pohjalta. Lähtökohtana oli lisätä alueen toiminnallisuutta, avoimuutta ja yleistä virkistyskäyttöä samalla turvaten siirtolapuutarhan toiminnan jatkumisen edellytykset.

Siirtolapuutarhassa on 56 viljelykäyttöön vuokrattua palstaa. Palstojen maanvuokrasopimukset umpeutuvat vuoden 2025 lopussa, ja uuden alueesta tehtävän maanvuokrasopimuksen yksityiskohdat on ratkaistava. Uuden sopimuksen laatiminen tarjoaa mahdollisuuden edistää alueen virkistyskäyttöä. Tähän saakka kaupunki on vuokrannut kunkin palstan suoraan viljelijälle. Uusi maanvuokrasopimus on tarkoitus solmia koko alueesta Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:n kanssa.

Kehittämissuunnitelman ja maanvuokrasopimuksen aikataulu

Vuoden 2023 aikana kaupunkilaisilta kerättiin siirtolapuutarhaa koskevia näkemyksiä ja kehittämisideoita osallistamisen kautta. Tietoa tarvitaan tavoitteiden asettamisen, päätöksenteon ja suunnitelman valmistelun tueksi.

Kuluvan vuoden aikana kehittämissuunnitelman tavoitteet on valmisteltu kaupunginhallituksen hyväksyttäviksi. Tavoitteena on, että siirtolapuutarhan kehittämissuunnitelma hyväksytään vuoden loppuun mennessä.

Vuosi 2025 varataan maanvuokrasopimuksen valmisteluun, vuokratason määrittämiseen ja sopimusneuvotteluihin.

Kehittämissuunnitelman tavoitteet

Ehdotus Kupittaan siirtolapuutarhan kehittämissuunnitelman tavoitteiksi on valmisteltu asiantuntijoiden yhteistyönä. Mukana on ollut edustajia tonttipalveluista, kaavoituksesta, liikennesuunnittelusta, kaupunkiympäristön kunnossapidosta, yhteisistä palveluista, museopalveluista, ympäristönsuojelusta ja järjestämisen tuesta.

Tavoitteet on jaoteltu kolmeen ryhmään: yleisiin tavoitteisiin, maanvuokrasopimuksen tavoitteisiin ja muihin tavoitteisiin.

Yleiset tavoitteet perustuvat kaupungin strategisiin linjauksiin: yleiskaavaan, kaupunkistrategiaan ja pormestariohjelmaan. Ne ohjaavat laadittavan maanvuokrasopimuksen tavoitteita samoin kuin siirtolapuutarhan pitkän aikavälin kehittämistä ja mahdollisia tulevaisuuden hankkeita.

Maanvuokrasopimuksen tavoitteet koskevat asioita, jotka vaikuttavat laadittavan uuden maanvuokrasopimuksen sisältöön. Maanvuokrasopimuksella ohjataan monia siirtolapuutarhaan käyttöön ja hoitoon liittyviä asioita. Kehittämissuunnitelmassa voidaan antaa ehdotuksia maanvuokrasopimukseen kirjattaviksi ehdoiksi.

Muut tavoitteet liittyvät laajoihin kysymyksiin, joita ei ratkaista maanvuokrasopimuksen kautta. Nämä kysymykset ehdotetaan ratkaistavan lisäselvittämisen ja mahdollisen jatkosuunnittelun kautta.

Yleisten tavoitteiden keskeistä sisältöä

Maanvuokrasopimuksen tavoitteiden keskeistä sisältöä

Muiden tavoitteiden keskeistä sisältöä

Osallisuus

6.6.2023 järjestettiin kaikille avoin ideapaja Kupittaan siirtolapuutarhan tulevaisuudesta. Kooste ideapajan tuloksista on koottu oheismateriaaliksi 1.

​Osallistamista täydennettiin internetkyselyllä, joka oli auki 4.–31.12.2023. Yhteenveto kyselyn tuloksista on esitetty oheismateriaalissa 2.

13.2.2024 järjestettiin tapaaminen Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:n edustajien kanssa. Tapaamisessa keskusteltiin siirtolapuutarhan kehittämissuunnitelman tavoitteista.

Ryhmäpuutarhayhdistykselle varattiin mahdollisuus antaa lausunto kehittämissuunnitelman alustavista tavoitteista ennen tavoitteiden tuomista kaupunginhallituksen käsittelyyn. Lausunto on esitetty oheismateriaalina 3. (Huom. Kehittämissuunnitelman tavoitteiden numerointi on muuttunut lausunnon antamisen jälkeen.) Lausunnon jättämisen jälkeen ryhmäpuutarhayhdistys toimitti lisäyksenä lausuntoon esityksen Kupittaan siirtolapuutarha avoimena toimintaympäristönä.

Liite 1Kupittaan siirtolapuutarha, kehittämissuunnitelman tavoitteet​

Oheismateriaali 1Tulevaisuuden siirtolapuutarha Kupittaalla, ideatyöpajan tulokset​

Oheismateriaali 2Kupittaan siirtolapuutarhan tulevaisuus -kyselyn tuloksia​

Oheismateriaali 3Kupittaan ryhmäpuutarhayhdistys ry:n lausunto lisäyksineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset Kupittaan siirtolapuutarhan kehittämissuunnitelman tavoitteet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö


Liitteet:

Kh § 134
Liite 1:Kupittaan siirtolapuutarha, kehittämissuunnitelman tavoitteet