Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus12908.04.20241

2767-2024 (07 02 01)

Kaupunginvaltuuston teemakyselytunti kesäkuussa

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuuston kesäkuun kokouksen yhteydessä järjestään ensimmäinen teemakyselytunti.

Kh § 129

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 8.4.2024:

Hallintosäännön 150 § sisältää säännökset kaupunginvaltuuston kyselytunnista. Hallintosäännön mukaan valtuutetulla on oikeus esittää kyselytunnilla pormestarin, apulaispormestarin tai kansliapäällikön vastattavaksi lyhyitä, kulloinkin yhteen asiaan kohdistuvia kysymyksiä kaupungin hallinnon ja talouden hoitoa koskevista asioista. Valtuutettu saa samalla kyselytunnilla tehdä enintään kaksi kysymystä.

Olemassa oleva kyselytuntikäytäntö on muodostunut sellaiseksi, että kaupunginvaltuutettu lukee paperista ennakkoon toimittamansa kysymyksen ja kysymykseen vastaava lukee paperista ennakkoon valmistellun vastauksen. Minkäänlaista varsinaista vuorovaikutuksellista keskustelua ei asian tiimoilta nykymuotoisella kyselytunnilla synny. Kyselytunnilla esitetyt kysymykset ovat usein myös suhteellisen operatiivisia, ja niihin saisi vastauksen valtuutetun tiedonsaantioikeuden nojalla kysymällä asiaa suoraan vastuuvirkamieheltä sähköpostilla.

Kyselytunnin tarpeesta ja sen formaatista on käyty keskustelua myös valtuustoryhmien puheenjohtajista koostuvassa puheenjohtajatoimikunnassa. Toimikunnassa käydyssä keskustelussa on tunnistettu edellä mainitut nykymuotoisen kyselytunnin ”puutteet”. Käydyssä keskustelussa on noussut esiin ajatus siitä, että kyselytunnilla olisi jokin teema, johon esitettävät kysymykset kohdistuisivat. Tavoitteena olisi saada aikaan vuorovaikutteinen poliittinen debatti valitusta teemasta.

Kaupunginvaltuuston kesäkuun kokouksen osana järjestetään teemakyselytunti aiheesta:

”Yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa ja kaupungin rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.”

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää, että kaupunginvaltuuston kesäkuun kokouksen osana järjestetään teemakyselytunti aiheesta ”Yhteistyö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kanssa ja kaupungin rooli hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.”

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKorhonen Ari-Pekka