Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11025.03.202415

2326-2024 (00 01 05, 10 03 02, 02 08 02)

Herttuankulman päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena

Tiivistelmä:

Herttuankulman kaava-alueelle, Kristina Stenbockin katu 7:ään, esitetään hankittavaksi uusi päiväkotirakennus. Pitempiaikainen vuokrakohde toimii aluksi mm. Koulukadun päiväkodin väistötilana. Pidemmällä aikavälillä päiväkoti tulee palvelemaan alueen kasvavaa päiväkotipaikka tarvetta.

Kh § 110

Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen ja hankepäällikkö Saku Lehtiö 21.3.2024:

Hankesuunnitelman esityksenä on, että osoitteeseen Kristina Stenbockin katu 7 toteutetaan uudisrakennus, johon tulevat tilat 8 päiväkotiryhmälle. Päiväkodissa olisi n. 168 lasta ja henkilökuntaa 30–50.

Uudisrakennus toimii aluksi Koulukadun päiväkodin väistötilana. Koulukadun päiväkodit toimivat TVT:n omistamissa kiinteistöissä Ruusukorttelissa ja rakennukset tullaan purkamaan uudisrakentamisen tieltä.

Rakennuksen laajuus on laskennallisesti arviolta 2.262 kem² ja ylittää vähäisesti nykyisen asemakaavan mukaisen rakennusoikeuden 2.200 kem². Rakennuslupaa voidaan uudisrakennukselle hakea voimassa olevan asemaakaavan mukaisesti.

Ympäröivät kadut ovat melko vilkkaita ja meluisia, mutta tulevan päiväkodin ympärille kuitenkin rakentuu piha-aluetta tehokkaasti suojaava rakennuskanta, jolloin äänitaso tulee jäämään paikalla kohtuulliseksi. Tontti on melko tasainen, vanhan pintamaan korkeusasemat vaihtelevat vain reilun puolen metrin verran. Rakennus suositellaan perustettavaksi tukipaalutuksen varaisesti. Tarvittava kunnallistekniikka rakennetaan katurakentamisen yhteydessä vuoden 2024 jälkipuoliskolla.

Aiemman teollisuustoiminnan jäljiltä on maaperää tutkittu alueella laajasti ja päiväkotitontille on suoritettu myös omat maaperätutkimukset. Pilaantuneet maa-ainekset vaihdetaan. Maaperää tutkitaan vielä katu- ja kunnallistekniikan rakennustöiden yhteydessä niiden edetessä. Itse päiväkotitontille tehdään myös lisätutkimukset maaperän laadun varmistamiseksi ja alueen ympäristötekniset selvitykset tulevat täydentymään kevään 2024 aikana.

Päiväkotitontin länsipuolelle on suunniteltu runsaasti istutuksia ja uutta puustoa sisältävä Hoviväenpuisto, josta voidaan ottaa kulkuyhteys myös päiväkodin pihalle. Päiväkotitontin itäpuolelle on suunniteltu niin ikään runsaasti puuston istutuksia sisältävä pihakatu, josta voidaan myös ottaa luonteva kulkuyhteys päiväkodin pihalle.

Toteutuksessa on huomioitava erityinen kulutuskestävyys sekä melko runsaat istutustarpeet. Osan istutettavista puista tulisi olla myös melko kookkaita tarvittavan varjostuksen aikaan saamiseksi, koska koko alue on tällä hetkellä täysin puuton. Leikkipihan varustelussa on myös huomioitava päiväkodin toiminta aikojen ulkopuolinen käyttö ja soveltuvuus eri ikäisille lapsille.

Kristina Stenbockin kadulle ei ole tulossa kadunvarsipysäköintiä ja Elisabet Wollen katu on pihakatu, johon tulee maksullinen pysäköinti. Saattoliikenne on näin ollen sijoitettu tontille.

Päiväkodin saavutettavuus tulee olemaan hyvä sekä autolla että kävellen. Lähes viereen rakennettavaa joukkoliikennebulevardia, Kolmen Katariinan Bulevardia, pitkin tulee kulkemaan 1.7.2025 aloittava Fölin runkolinjaston reitti Länsikeskukseen päin ja Pansiontietä kulkeva linja jatkaa Puutarhakatua pitkin Ruusukorttelin vierestä keskustaan päin.

Esitys:

Herttuankulmaan, Kristina Stenbockin katu 7:ään esitetään hankittavan nopealla aikataululla rakennettava pitkäaikainen 20 vuoden vuokrasopimuksella oleva päiväkotirakennus, joka toimii aluksi väistönä Koulukadun päiväkodille.

Alueen kehittymisen ja rakentamisen myötä on tunnistettu pysyvä pidempiaikainen tarve päiväkotitiloille alueella. Päiväkotirakennus rakennetaan uudelle kaava-alueelle, jonka tontti on osoitettu julkisia lähipalveluita varten. Näin pidempiaikaisen päiväkotirakennuksen pysyvä sijoittuminen tontilla on mahdollista ja rakennuskokonaisuus voi jäädä palvelemaan alkukauden kiireellisen väistötilatarpeen jälkeen keskusta-alueen päiväkotiverkon lisäpaikkojen tarvetta tulevaisuudessakin.

Kilpailutus pitää sisällään toimintaan sopivat päiväkotitilat, leikki/ulkoilupihat välineineen sekä kiinteistön ylläpidon. Kohteesta ei synny näin muita kustannuksia kuin kokonaisvuokra vuokra-aikana. Näistä syistä esitetty hankintamalli on kokonaistaloudellisesti edullisin ratkaisu toteuttaa päiväkotitilat, jotka aluksi palvelevat väistötiloina. Tämä poistaa myös tarpeen toteuttaa aluetta palveleva väistötila Koulukadun päiväkodille erillisenä sekä Herttuankulman päiväkoti erillisenä.

Rakennus tulee suunnitella ja toteuttaa niin, että sen tekninen käyttöikä on paljon pidempi kuin suunniteltu vuokra-aika.

Hankkeen kustannusarvio on 9,5–11,0 miljoonaa euroa.

​Vuokrahankkeen hankintapäätös tuodaan erikseen päätettäväksi kilpailutusvaiheen jälkeen.

​Kustannusarvioon ei sisälly kaupungin osuus pilaantuneiden maa-ainesten vaihdosta aiheutuvista kustannuksista.

Tavoitteena on hankkeen mahdollisimman nopea hyväksyminen ja välitön siirtyminen kilpailutusvaiheeseen sekä uudisrakennuksen valmistuminen joulukuussa 2024.

Hankkeen kiireellisyyden vuoksi hankesuunnitelmasta ei pyydetä lausuntoa, vaan asia lähetetään kasvatus- ja opetuslautakunnalle tiedoksi ja huomioitavaksi.

Liite 1Herttuankulman päiväkoti pitempiaikaisena vuokrahankkeena – Hankesuunnitelma liitteineen

​Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Herttuankulman päiväkodin hankesuunnitelman ja siirtymisen vuokrakilpailutus- ja toteutusvaiheeseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus ja opetus
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut


Liitteet:

Kh § 110
Liite 1:Herttuankulman päiväkoti pitempiaikaisena vuokra-hankkeena - Hankesuunnitelma liitteineen