Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10125.03.20246

2332-2024 (00 01 01, 10 03 02, 12 04 01)

Liikuntapaikkaverkkolinjausten toteuttaminen Artukaisten alueella, sekä jäähallitarjonnan turvaaminen Impivaaran jäähallin poistuessa palveluverkosta syksyllä 2025

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallille annetaan toimeksianto rakentaa perustettavan tytäryhtiön taseeseen kaksiratainen harjoitusjäähalli. Messukeskus Oy:n tontille edellyttäen, että Messukeskus Oy:n kanssa sovitaan maanvuokran ehdoista.

Kh § 101

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

Taustaa

Kaupunginvaltuusto päätti 11.4.2022 § 67 Turku liikuttaa kaikkia –tulevaisuuden linjauksista Turun liikuntapaikkaverkon ja liikuntakulttuurin kehittämiseksi. Linjausten mukaan lajiharjoitusolosuhteita pyritään toteuttamaan ensisijaisesti yksityisinä hankkeina.

Linjausten mukaisesti yksityisrahoitteiset liikuntapaikka- ja lajikeskittymät laajenevat nykyisten Impivaaran ja Kupittaan alueiden sekä Urheilupuiston lisäksi mm. Artukaisten suuntaan. Päätöksen mukaan Artukaisten paremmat joukkoliikenneyhteydet turvataan. Kaupunki on päätöksellään sitoutunut tukemaan yksityisten liikuntapaikkahankkeiden edistämistä mm. osoittamalla vuokrattavia maa-alueita sekä tehostamalla ja selkiyttämällä viestintää.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päätti 12.12.2022 § 249 Liikunnan avustusjärjestelmän ja kunnallisten liikuntatilojen hinnoittelumallin uudistamisesta Turku liikuttaa kaikkia –kehittämislinjausten mukaisesti:

  1. Kunnalliset liikuntatilat​ hinnoitellaan 7–19-vuotiaiden liikuntavuoroille täysimittaisten liikuntaolosuhteiden osalta​ noin 30 %:n vastaavan liikuntatilan markkinahintaisesti tilavuokrasta
  2. Vastaavasti yksityisiä lajiharjoitteluolosuhteita liikunta- ja urheiluseurojen sekä yhdistysten 7–19-vuotiaiden osalta avustetaan​ noin 70 %:lla vastaavan yksityisen tilan kustannuksista.
  3. Turun kaupunki ottaa käyttöön 7–19-vuotiaille turkulaisille suunnatun harrastekortin tammikuussa 2025 ja sitoutuu tukemaan turkulaisia lapsia ja nuoria liikuntaharrastamisen kustannuksissa.
  4. Alle 20-vuotiaiden toimintaan suunnatut liikunta- ja urheiluseurojen toiminta-avustus sekä muun yhdistystoiminnan toiminta-avustus päättyvät kaksi vuotta harrastekortin käyttöönoton jälkeen. Avustusmäärärahat suunnataan harrastekortin kautta turkulaisiin liikunta- ja urheiluseuroihin sekä liikuntaa järjestäviin yhdistyksiin. Yli 20-vuotiaiden toiminta-avustuksia jatketaan.

Olemassa oleva Impivaaran jäähalli on tunnistetusti käyttöikänsä päässä. Kohteesta on tehty hankeselvitys 18.6.2019, joka alun perin laadittiin liikuntapalveluissa esiselvityksen liitteeksi​. Hankeselvityksen liitteenä on Turun Kuntotutkimus Oy:n laatima kuntoarvioraportti vuodelta 2019​. Hallissa havaittiin kuntoarvioraportin pohjalta niin suuria korjaustarpeita sekä toiminnallisia muutostarpeita, ettei työryhmä nähnyt järkeväksi suositella peruskorjausta vaan rakennus tulisi korvata uudisrakennuksella​.

Kesällä 2023 Impivaaran jäähallissa tehtiin sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus. Tarkoituksena oli selvittää millaisilla toimenpiteillä rakennuksen käyttöä olisi mahdollista jatkaa 1–5 vuotta​. Terveystarkastaja antoi lausunnon käytön jatkamisen vaatimuksista. Vaadittavat toimenpiteet ovat pääosin tehty, minkä myötä hallin käyttöä voidaan jatkaa syksyyn 2025 asti.​

Messukeskus Oy

Messukeskuksen pääomistajien (Turun kauppakamarin, Turun kaupungin ja ProAgria Farma säätiö) yhteinen tahtotila on kehittää Artukaisten aluetta liikuntatoimintoihin ja varmistaa messu- ja tapahtumaliiketoiminnan jatkuminen Turussa. Messukeskuksen omistajien tavoite on irrottautua Messukeskus kiinteistöstä. Kiinteistön vuokraaminen on väliaikaisratkaisu tiellä irtautumiseen, lopullinen ratkaisu on kiinteistön myyminen. Tarkoituksena on laatia mahdolliset muut sopimukset viipymättä, jotka tähtäävät omistajien irtautumiseen ja varmistavat, ettei omistajille tule taloudellisia vastuita mahdollisista investoinneista tms. tilanteissa.

Artukaisten Kehitys Oy on Turun Palloseuran Säätiön omistama yhtiö, joka on perustettu vuonna 2021 edistämään useiden seurojen olosuhteita sekä lasten ja nuorten liikuttamisen konseptia Artukaisten alueella. Yhtiö on koonnut seitsemän seuran ryhmän ja suunnitellut yhdessä näiden kanssa tulevan keskuksen toimintaa ja tiloja messukeskuksen yhteyteen. Suunnittelussa on kuultu kaupungin eri toimintojen edustajia sekä potentiaalisia yhteistyökumppaneita. Yhtiö on teettänyt arkkitehtipiirustukset sekä laatinut laskelmat vaadittavista investoinneista, keskuksen toimintakuluista sekä tuotoista näiden kattamiseksi. Investointi- ja kululaskelmia tehtäessä on tutustuttu vastaaviin hankkeisiin ja kuultu rakentamisen asiantuntijoita. Näkymä tuotoista on rakennettu yhdessä seurojen (sitoutuminen vuoromääriin ja hintoihin) ja kaupungin liikuntapalveluiden kanssa (liikunnan avustusjärjestelmän uudistus). Yhtiö on käynyt keskusteluita ja neuvotellut potentiaalisten sijoittajien ja lainoittajien kanssa vuodesta 2021 lähtien. Näihin on sisältynyt eläkeyhtiöitä ja muita institutionaalisia sijoittajia, alueellisia kiinteistösijoittajia, säätiöitä sekä useita yksityishenkilöitä. Hankkeen rahoituksen järjestäminen on muuttunut vaikeammaksi korkotason nousun kasvattaessa sijoittajien tuotto-odotuksia ja lainojen korkokuluja. Rahoituksen kokoon saaminen näytti vielä loppukesällä 2023 mahdolliselta, mutta tämän jälkeen kiinteistömarkkinassa tapahtuneet muutokset johtivat päärahoittajaksi kaavaillun toimijan vetäytymiseen. Artukaisten Kehitys Oy jatkaa edelleen sijoittajien etsimistä hankkeeseen.

Artukaisten Kehitys Oy:n visio liikuntakeskuksesta

Hankkeessa on kyse liikunnan suorituspaikkojen lisäksi laajemmasta lasten ja nuorten liikuttamisen konseptista. Urheiluseuroilla voi olla nykyistä laajempi ja vaikuttavampi rooli tässä. Seurojen omat harrastajat tulisi pitää mukana toiminnassa pidempään ja seuratoiminnan ulkopuolelle jäävät pitäisi saada toiminnan piiriin, joka tukisi paremmin lasten ja nuorten liikunnallista elämäntapaa ja useamman kohdalla terveyden kannalta riittävän liikuntamäärän toteutumista. Tämä edellyttää kuitenkin uudenlaisia konsepteja ja toiminnan resursointia.

Artukaisten liikuntakeskus kokoaa samaan paikkaan useita lajeja ja seuroja, jotka tavoittavat laajan joukon poika- ja tyttöharrastajia ja pystyvät toteuttamaan nykymuotoisen seuratoiminnan lisäksi matalan kynnyksen liikuntatoimintaa. Keskittymä tuo myös merkittäviä synergioita (esim. jääurheilun lauhdelämmön hyödyntäminen muiden tilojen lämmittämisessä, tilojen yhteiskäyttö, henkilöstö, siivous).

Toiminta-ajatuksena on tarjota kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuuksia liikuntaan. Erityinen painotus tulisi olemaan iltapäivätoiminnan tarjoamisessa 3-5 -luokkalaisille. Seurat voisivat pitää näiden ikäluokkien harrastajien harjoitukset iltapäivällä, mutta tarjota toimintaa myös muille tämän ikäisille lapsille, jotka saapuvat keskukseen koulupäivän jälkeen. Tämä puolestaan vapauttaa perheille iltaisin yhteistä aikaa ja toisaalta lisää tilojen käyttöastetta. Joukkoliikenneratkaisut mahdollistavat lasten saamisen keskukseen koulupäivän jälkeen.

Fokus olisi aluksi keskuksessa järjestettävässä toiminnassa, mutta tavoitteena on ulottaa seurojen toiminta lasten ja nuorten liikuttamiseen myös Artukaista ympäröivien kaupunginosien liikuntapaikoilla.

Keskuksen toiminta tavoittaa laajan joukon lapsia ja nuoria. Konseptissa ja keskuksessa on erittäin hyvät ainekset vaikuttavaan liikuttamisen ja syrjäytymisen ehkäisyn ratkaisuun, joka on kopioitavissa sekä muualle Turkuun että muihin kaupunkeihin. Suunnitellulle konseptille on tilausta valtakunnallisena pilottina.

Ratkaisuvaihtoehdot jääolosuhteen turvaamiseksi

Jääolosuhteiden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa tulee tarkastella eri toteutusvaihtoehtoja ja niiden kustannustehokkuutta.

Ensisijainen vaihtoehto tilanteessa, jossa liikuntapaikkaverkkolinjausten mukainen yksityinen investointimalli ei juuri tällä hetkellä etene riittävällä aikataulla Impivaaran jäiden korvaamiseksi:

Vaihe 1. Turun kaupungin omistama (pääomistajuus) Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli rakentaa kaksirataisen harjoitusjäähallin Messukeskus Oy:n tontille edellyttäen, että Messukeskus Oy:n kanssa sovitaan maanvuokran ehdoista, sekä Messukeskus Oy antaa valtakirjan edetä tarvittavan rakennusluvan hakemisessa. Hallin rakentaminen tulee aloittaa viipymättä ja sen valmistumista tavoitellaan syksylle 2025. Suunnittelussa huomioidaan Artukaisten Kehitys Oy:n suunnitteleman liikuntakeskuksen visio ja tarpeet rakentaa myöhemmässä vaiheessa lisää jääratoja. Ratkaisulla turvataan monilajisen liikuntakeskuksen syntyminen ja tulevaisuus. Jäähallin vuorot jaetaan liikuntalautakunnan hyväksymien jäänvuorojaon periaatteiden mukaan.

Vaihe 2. Artukaisten Kehitys Oy jatkaa sijoittajien hakemista hakee sijoittajia

Artukaisten Kehitys Oy jatkaa työtä yksityisten sijoittajien saamiseksi mukaan hankkeeseen. Tavoitteena on, että nämä lunastaisivat nyt rakennettavat jääradat Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallilta ja messukeskuskiinteistön omistajilta sekä rahoittaisivat messukeskuskiinteistön tilojen saneerauksen ja uusien tilojen rakentamisen eri lajien tarpeisiin. Nykyisten tilojen saneeraus ja uusien tilojen rakentaminen tulee toteuttaa niin, että tähän on saatavissa OKM:n liikuntapaikkaolosuhteiden rakentamiseen tarkoitettua tukea.

Vaiheen 2 jälkeen koko kiinteistökokonaisuus olisi yksityisomisteisen kiinteistöyhtiön omistuksessa ja Artukaisten Kehitys Oy jatkaisi puhtaassa operaattoriroolissa.

Muut vaihtoehdot Impivaaran jäähallin jäätarjonnan korvaamiseksi

Turun kaupungin omistama (pääomistajuus) Kiinteistö Oy Turun Monitoimihalli rakentaa kaksirataisen harjoitusjäähallin Turkuhallin tontille, jossa on rakennusoikeutta. Hallin rakentaminen tulee aloittaa viipymättä ja sen valmistumista tavoitellaan syksylle 2025. Tässä mallissa jäähalli voidaan rakentaa samalla aikataululla kuin Messukeskuksen yhteyteen rakentuvassa liikuntakeskuksessa, mutta halli on usean sadan metrin päässä messukeskuksesta, jolloin toiminnalliset ja taloudelliset synergiahyödyt jäävät saavuttamatta ja alkuperäisen konseptin mukainen monilajinen liikuntakeskus jää toteutumatta.

Kolmas vaihtoehto on, että Turun kaupunki rakentaa jäähallin omaan taseeseen. Tunnistettuina riskeinä vaihtoehdossa nähdään korkeat kustannukset ja hankkeen mahdollinen viivästyminen, sekä jäätarjonnan käyttökatkos uutta hallia rakennettaessa vanhan paikalle. Väliaikaista korvaavaa jäätä on kallis toteuttaa, jonka takia ratkaisua ei suositella. Näin harrastajilla olisi merkittävästi vähemmän olosuhteita käytössä uuden jäähallin rakennusvaiheessa. Tällä mallilla Turku myös luopuisi liikuntapaikkaverkon ensisijaisesta tavoitteestaan toteuttaa uusia lajiharjoitteluolosuhteita yksityisinä hankkeina, joita se tukee avustusjärjestelmällään.

Jäätarjonnan turvaaminen ja Artukaisten liikuntakeskuksen edistäminen

Kaupunginhallitukselle esitetään periaatepäätöksen tekemistä, jolla kaupunginhallitus antaa toimeksiannon Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallille rakentaa kaksirataisen harjoitusjäähallin Messukeskus Oy:n tontille edellyttäen, että Messukeskus Oy:n kanssa sovitaan maanvuokran ehdoista. Sopimisen tulee tapahtua viipymättä, eikä se saa hidastaa uuden jäähallin rakentamisen suunnittelua ja rakentamisen aloittamista. Jäähallin valmistuimista tavoitellaan syksylle 2025. Artukaisten Kehitys Oy:n teettämä tilaohjelma toimii tontille rakennettavan kaksirataisen jäähallin hankesuunnitelmaa korvaavana asiakirjana. Kaksirataisen harjoitusjäähallin arvioidut rakentamiskustannukset ovat 9-12 milj. euroa.

Jotta Turun jäähalliverkostossa turvataan tasapuolinen jäävuorojenjako, se toteutetaan liikuntalautakunnan päättämien vuoronjakoperiaatteiden mukaisesti, niin kauan kuin kaupunki on pääomistajana rakennettavassa jäähallissa yhtiönsä kautta.

Tarkoituksena on, että kaupunki luopuu omistusosuudestaan, kun Artukaisten kehitys oy löytää hankkeeseen riittävän määrän omistajia, jolloin myös liikuntapaikkaverkkolinjaukset tavoitteineen yksityisten liikuntapaikkahankkeiden osalta toteutuvat.

Artukaisiin julkinen liikenne palvelee Turun keskustan kautta 10 minuutin välein. Kesällä 2025 julkisen liikenteen verkossa poikittain etenevät uudet kehärunkolinjat mahdollistavat nopeamman kulkemisen mm. Artukaisiin niillä reiteillä, jotka kohtaavat Artukaisiin menevät linjat.

Toimivalta

Koska kyse on kaupunginvaltuuston 11.4.2022 § 67 hyväksymän liikuntapaikkaverkon toimeenpanosta mukaan lukien harjoitusjäähallin sijainti, on kaupunginhallitus toimivaltainen päättämään asiakokonaisuudesta.

Oheismateriaali 1Artukaisten Kehitys Oy:n laatima tilaohjelma (salassa pidettävä, salauksen peruste​ 24 § 20 kohta)

Ehdotus​Kaupunginhallitus päättää antaa Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallille toimeksiannon rakentaa perustettavan tytäryhtiön taseeseen kaksirataisen harjoitusjäähallin Messukeskus Oy:n tontille edellyttäen, että Messukeskus Oy:n kanssa sovitaan maanvuokran ehdoista.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuuttaa kansliapäällikön myöntämään Kiinteistö Oy Turun Monitoimihallille tai sen tytäryhtiölle enimmillään 12 milj. euron lainan harjoitusjäähallin rakentamiseen.

Artukaisten Kehitys Oy:n teettämä tilaohjelma toimii tontille rakennettavan kaksirataisen jäähallin hankesuunnitelmaa korvaavana asiakirjana.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedArtukaisten Kehitys Oy
aoKiinteistö Oy Turun Monitoimihalli
aoTurun Messukeskus Oy
tiedKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, omistajaohjaus
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedKonsernihallinto, tilapalvelut
tpvLiikunnan palvelukokonaisuus
tpvXXXXX